Oma blogiluettelo

lauantai 28. helmikuuta 2009

Antenni ja antenni


http://www.sherweng.com/table.html

Täältä löytyy Receiver Test dataa, museo rigeihin saakka. Josta paljastuu tosiseikka ettei tiettyjen valmistajien tuotteet ole parantuneet vuosien varrella tässä taulukossa mitattujen ominaisuuksien osalta ollenkaan, vaan jopa huonontuneet.
Noissa vanhoissa radioissa jotka pärjäävät tässä vertailussa, ei ehkä ole niitä kaikkia ominaisuuksia, joita nykyaikainen käytettävyys saattaa vaatia. Useista puuttuu pc:llä ohjaamisen mahdollisuus, mutta niitä ei kaikki tarvitsekkaan. Onneksi joukossa on uusi valmistajina Elecraft ja Flex-radio. Näitä kahta viime mainitun valmistajan radiota en ole luonnossa nähnyt saati kuunnellut.

DX- ja kilpailu workintaa olen harrastanut, jossa on osa-alueita josta muodostuu kokonaisuus. Jonka muodostavat workkijan taidot, jotka ajan myötä yleensä kehittyy myönteiseen suuntaan. Itse rigin suoritusarvot ja niiden ominaisuuksien käyttämisen osaaminen eri tilanteissa. Ja antenni, jonka merkitystä ei voi vähätellä. Näistä muodostuu kokonaisuus josta muodostuu aseman suorituskyky. Sitäkin on suhteutettava bandin, ajan ja kelin mukaan.

K5D workinnassa tuo tuli hyvin esille, parhaimmillaan asema tuli 20 m ssb jopa yli ysin signaalilla, mutta ei vaan qson saaminen ollut helppoa, siis jossain muuallakin kuultiin hyvin, tässä tapauksessa koko EU kuuli sen hyvin ja lähetteet oli samoilla lukemilla K5D:llä, joten siinä sai kutsua.

Toinen ääripää K5D workkimisesta oli 30 m, asema kuului mutta ei mittari hievahtanutkaan yhteys vaan syntyi, käsittääkseni keli oli silloin vain tänne pohjoiseen EU:n suuntaa. Ja siitä välistä ehkä 15 m ssb qso, jossa ajoittain mittari näytti jotain pientä, jossa kelipiikki sattui paikalleen, taisi olla kuultavissa noin puolituntia.

Tässä hyvä esimerkki antennin merkityksestä. Hannu OH1XX kutsui taajuudella 3502 cq dx siinä kahdeksan maissa lauantaina aamulla, jota siinä taustalla kuuntelin kun näitä riviä kirjoitin. Vastauksena Hannun kutsuun tuli LU6YCB täälläkin hyvin luettavissa, olihan kelipiikin aika. Muutaman minuutin päästä, uusi cq dx tuli Hannulta ja siihenkin tuli vastaus, josta en kyllä saanut mitään selvää, kuulin että joku vastasi. Hannun vastauksesta kuulin että kutsuja oli K8KYZ. Sen tiedän että Hannulla on 80 m kuunteluun oma antenni, tietysti kyseisen yhteyden kohdalla en osaa sanoa oliko se nyt käytössä. Minä kuuntelin dipolilla, ei muutakaan ole tarjolla. Tietysti meillä on noin kahden- tai kolmen kymmenen minuutin ero kelipiikissä. Mutta antennilla ja antennilla on eroja, vaikka ei niitä ns. antenneja oteta lukuun ollenkaan.

73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: