Oma blogiluettelo

maanantai 2. helmikuuta 2009

Viisas väistää



Fin-Ham postituslistalla 2.2.2009
"Kävipä tänään näin. Mulla oli hyvä Pile-uppi ollut jo 3 (kolme) tuntia, Ja taustalla alkoi kirjaimellisesti räyhä käymään ja vonguttelu... Pidin qsoja metelöinnistä huolimatta Qsoja ja muutama ääni sanoi häiriköille, puolestani, että "frequency is occupiate". Jonkun ajan päästä kävi ilmi, että taustalla oli joukko kuuntelijoita jotka odottivat samalle taajuulle expiditionilla olevaa "koolia" ?
Onko näin, "hametiketin" mukaan, että joltakin pieneltä kiveltä kusottelijalla on taajuudelle, etuoikeus vaikka, toisella on Pile-up päällä? Eikö kohtelias kaukomaan kusottelija osaa/viitsi etsiä itselleen rakosta bandilta, vaikka vähän sivusta ilmoittelemistaan taajuuksista? Saatuani selvityksen ymmärrettävällä kielellä, siirryin kyllä sivummalle. Mutta lievästi ilmaistuna "Hatutti" ko. taajuus oli tapahtuman jälkeen 3 tuntia hiljaa.. Tämä näin yleisesti, jottei menisi koolejen päälle.
Onko hamimaailmassa ns. Dii-eksäri oikeuksia?
eli Jossain tietymättömissä ilmoitettu taajuus on varattu?
T:Jpe -8gvq"

Tuntematta ja tietämättä millä bandilla, taajuudella tai modella tämä on tapahtunut. On muistettava että harrasteemme on globaali ja HF-eteneminen monen asian summa, joten ei tarvitse olla kummoinen signaali kun se jo pitkin EUta kuullaan jopa häiritsevästi, vaikka täällä kuunneltuna taajuus olisikin täysin hiljainen ja kuulisin vain sen oman vasta-aseman. Kyllä ilmoituksiin "pse qsy" on syytä suhtautua vakavasti, koska niiden takana on aito huoli omasta kuulemisesta, jonka qson pitäminen taajuudella aiheuttaa. Ja mainitussa kolmessa tunnissa HF-kelit ovat jo kovasti muuttuneet ja kääntyneet jopa toiselle puolelle palloamme. 160 tai 80 m saattaa keli-ikkuna olla vain muutamia minuutteja tiettyyn suuntaan auki vuorokaudessa.

"Jollakin pienellä kivellä" oleva asema on usein siellä vain rajallisen ajan, ehkä muutaman vuorokauden ja on saattanut istua siinä samalla taajuudella vielä pitempään kuin sen kolme tuntia kelit vain ovat kääntyneet siten että nyt sitä kivellä olevaa asemaa workitaan samasta maanosasta kuin ne qsoilijat siinä taajuudella. Globaalissa harrastuksessa on kaikki maanosat otettava huomioon, sen siellä pienellä kivellä istujankin, keli kääntyy vaikka et tekisi mitään.

Ei DX-workkijoilla ole mitään etuoikeuksia, mutta on hyvä ymmärtää HF-etenemistä globaalilla tasolla. Vaikka oman aseman suorityskyky ei vielä siihen pystyisikään, muuten kuin häiritsemään sitä muiden kuulemaan dx-asemaa. DX-clusterit tuovat vihjeineen, niitä pihinän (dx-asemien) kuuntelijoita vihjeen perässä. Jos minulle ehdotetaan "pse qsy" olen hiljaa, en edes kysy miksi pitäisi olla, jollakin on siihen syy. Niitä "omien" taajuuksien sitkeitä puolustajia, on aina ollut ja ehkä niistä kuuluisin ikävällä tavalla oli Nino IT9RYH.

Juuri tätä kirjoittaessa tuli dx-clusterista vihje: 14300 ZS8T Marion Isl, jos Petrus aloittaa pileupin tehokkaan workkimisen, ei siinä taajuudella pysty kukaan muu workkimaan, vaikka ei Petrus täällä kuuluisikaan - Viisas väistää. Kyllä bandeille mahdutaan jos vain on halua ja tahtoa.

Täältä löytyy suosituksia HF-workintaan: http://www.sral.fi/files/arvomaailma.pdf

Hyvä DX - parempi mieli
73, Pertti OH5TQ
pertti.oh5tq at gmail.com
http://personal.inet.fi/koti/oh5tq/


Ei kommentteja: