Oma blogiluettelo

lauantai 4. joulukuuta 2010

ZL8X tulee joko lyhyttä- tai pitkäätietä


Perjantain aamuna tuli raportti Kermadecilta, huonot on kelit EU:hun 15,12 ja 10 m ja siltä kuulosti 21292 pihisi muutaman minuutin, ei vain jaksanut nousta kunnolla luettavaksi, ainakaan täällä Jaalassa. Antennit sojotti suoraan sinne, pitkäntien keliä en edes kuunnellut.

Vahinko sillä Pertti OG2M raportoit että lauantaina hänelle oli 15 m ssb signaali tullut paremmin pitkää tietä. 20 ja 17 m on signaali tullut tännekin selvästi pitkää tietää paremmin ja lyhyentien signaalissa on ollut kaikua, etenkin 20 m selvemmin heti aamusta, kääntyen myöhemmin aamupäivällä lyhyen tienkeliin.

Osa syyllisiä saattaa olla ne saarella käytettävät ”pyykinkuivaustelineet” joita myös antenniksi kutsutaan, joilla ei kummoinen etu-takasuhde ole, sivu vaimennusta varmasti löytyy paremmin. Tuskin niitä on käännelty LP tai SP kelien mukaan tänne EU suuntaan.

Täytyy sunnuntaina aamusta käännellä antennia ja yrittää selvittää, mikä on täällä tilanne. Ei siinä mitään menetä, en vain usko että 12 m ssb tai 10 m cw olisi täällä kuultavissa, jotka ovat puutoksessa.

ZL8X näyttää roikkuvat dx-clusterissa ja korjaavan omia taajuuksia, jos pahasta qrm taajuudesta raportoidaan. Itse raportoin DKK9 ( 10kW) pahasta rtty qrm 10100-103 välillä niin heti korjasivat 10115 oman taajuuden. Ja huvittavaa että kyseinen rtty asema on saksalainen ja saksalaiset ei tiedä omia 30 m bandilla olevia rtty asemiaan.Bandihan on meillä toissijaisen oikeuksien, joten muutakin liikennettä sillä on. Takavuosina oli ranskalaisia jopa ssb:llä, hoitamassa merentakaisiin "alusmaihin" yhteyksiä. No sattuuhan sitä, turha on 10 kW aseman kanssa käydä kisaamaan ainakaan EUssa heidän signaali saattaa jäädä jalkoihin.

Linkki


 Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut
Ei kommentteja: