Oma blogiluettelo

tiistai 7. joulukuuta 2010

Toivomus Joulupukille



VK9NN Norfolkilta on ilmestynyt dx-vihjeisiin, alku jäi vähän ZL8X jalkoihin. Kaikki perinteiset cw,s sb ja digimodet, näyttää olevan ohjelmassa kaikilla bandeilla.

Iotan keräilijöille SA-039 on CW5R, viikonlopun aikana tulleet ääneen, tosin eivät tänne ole kuuluneet. Tiistaina aamulla 40 m ssb ajattelin, mutta olin pari tuntia myöhässä, olivat jo menneet nukkumaan. Asema on kirjattu hälylistalle, joten katsotaan milloin ovat kuultavissa täällä.

Joulupukille voisin esittää toivomuksen että kaikki uudet PJ maat tulisivat ääneen ja olisi paikallisen auringonlaskun aikana tarjolla 10 m cw:llä ja ssb :llä, ja antennit käännettynä tänne pohjolaan. Kelipiikki on silloin laskun maissa joka näyttää olevan täällä  noin 13.00 utc

Jos et omaa auringonlasku aikaa tiedä, niin anna dx-clusterin (OH2J) perustietoihin oma lokaattori tai asteet , ja käskyllä ”sh/sun oh1abc” saat sen. Tai ”sh/sun oh1” oh2 jne, tarkkuus ei siitä olennaisesti muutu,  eikä sillä  niin suurta merkitystä, ainakaan täällä etelässä, oh9 voi olla tilanne toinen. Toisaalta ei siellä taida nyt aurinko edes nousta jos oikein pohjoiseen mennään, joten ei ehkä siellä ole sitä keliä, ellei yöllä tule pohjoisnavan yli kun jenkkilää ajaavat. Myös monissa paikallislehdissä on nämä tiedot.

Kelipiikin kuunteluun on syytä varautua ajoissa, minulla on se käsitys että usein keli nousee, selvästi ennen laskettua aikaa ja putoaa hyvin nopeasti sen jälkeen. Ja yleinen sääntö, mitä hintelämpi signaali, kelipiikki on yleensä nopeammin ohi.

Kuuntele kuuntele ja kuuntele, kutsu vasta kun kuulet itse luettavasti, jos ei pileupin pitäjällä ei ole muita rajoituksia mahdollisista vasta-asemista, jotka koskisi sinua, vaikka maantieteellisesti. Maantiedettä on sen verran syytä osata että tietää oman maanosan.


Linkki


Motivan mukaan halvimmat lämmitysratkaisut ovat maalämpö ja poistoilmalämpöpumppu. Näihin järjestelmiin ei kannata lisätä aurinkolämpöä eikä ilmalämpöpumppua, koska ne vain lisäävät kustannuksia 30 vuoden jaksossa.

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut




Ei kommentteja: