Oma blogiluettelo

lauantai 18. joulukuuta 2010

Mutua LP - keleistä


Näyttää selvästi että kiinnostus LP kelien hyväksi käyttöön on olennaisesti lisääntynyt. Myös VOACAP ohjelman LP/ SP ennusteet  ovat olleet siihen myönteisenä syynä.
Lähtökohtaisesti LP kelin havainnointi vaatii antennia jolla on etu- ja takasuhteen eroa. Ja minulla ei sellaista ole kaikille hf-bandeille, 160, 80 ja 30 m vain dipolit, mahdollinen LP keli on pääteltävä kyseisen bandin vuorokauden ja vuoden ajasta, joka pätee muihinkin bandeihin ja etenkin 40 m keleihin.

LP kelin havaitset hyvin kaukaisiin asemiin, esimerkiksi Pacifikin, VK ja ZL ja usein KH6.

40m sitä on aurinko vain tappaa dx-kelit, joten yön puolelta löytyy LP keliä. Nyt talvella olemme graylinen tilassa täällä  koko vuorokauden etelässäkin joten SP/LP keliä on kaiken aikaan. Hyvä osoitus tästä SP kelista,keskellä päivää A35KL tuli hyvin taajuudella 7004.5  0810 utc. ja innostui kutsumaan ”only EU” ja 100w riitti.

20m aamuisia yön puolelta, A35KL Tongalta sähköttelee 14012.5 kello on 0757 utc. SP ei tule asema ollenkaan.

17 ja 15 m on sama tilanne, aamulla sitä on näillä pilkuilla tarjolla, yön kautta itään tai koiliseen, kuten se ZL8X se havaittiin

12 tai 10m en sitä näillä pilkuilla ole havainnut, mutta toimii kuten muillakin bandeilla jos pilkut riittää ja nyt ei vielä riitä.

Tuosta sen voi jo päätellä että näillä ylemmillä bandeilla kuten hf-keliin yleensä pitää olla pilkkuja. Harvoin on LP keliä bandilla jos ei ole SP keliä, aurora tietysti saattaa sotkea kelit. Ja pohjoisen suunta on täysin tukossa, mutta asemat tuleekin vain LP suunnasta.

Jos vasta-asemalla GP tyyppinen antenni, on sinun vain käänneltävä omaa antennia ja etsittävä oikean suunta. Jos vasta asemalla on suunta-antenni on vain odotettava että siellä käännetään antennia kelillisesti sinulle edulliseen suuntaan. Ja tämä onkin joskus Pacifikin asemille osaamisen paikka, tietää milloin on keliä ettei pidä suunta-antennia väärään suuntaan, vaikka LP keliä olisihan  toiseen suuntaan.

LP ja SP kelipiikit ei ole ajallisesti samat, siihenkin on olemassa selvä logiikka, kannattaa kuitenkin katsoa ennusteesta, ja kuunnella bandilla asemaa.

Se mistä tekijöistä tämä LP keli syntyy, tai ei synny, jätän tieteilijöille selitettäväksi. Harvoin LP kelin signaalit ovat voimakkaampia kuin  SP, johtuen jo mahdollisen etäisyyden kasvamisesta, ja tästä aiheutuvasta signaalin vaimenemisesta.

Karkea sääntö mitä vähemmän pilkkuja sen vähemmän on bandeja joilla LP keliä olisi. Sellaista auringonpilkkuminimiä en ole kuitenkaan  kokenut että 40 tai 20 m ei olisi aamuisin VK/ZL suuntaan LP keliä.

Pierre ZS8M Marionilta oli pitkään lauantaina iltapäivällä hyvin kuultavissa taajuudella 21290 erikseen jopa EU pyyteli, muutama OH asemakin siinä kelpasi.

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

Ei kommentteja: