Oma blogiluettelo

perjantai 31. joulukuuta 2010

ZS8M PSK modella?


ZS8M viimepäivien workintaan ei löytynyt suoraa vastausta  pitäisi olla CW tai PSK yhteys jota voisi tarkastaa löytyykö se lokista. Lähes päivittäinen aktiivisuus kyllä viittaa aitoon asemaan.
Tuosta kotisivun kuvasta voi päätellä että saarelle on rakennettu massiiviset rakennukset siltoineen, ja saarella on jyrkät kalliot. Jotenkin tuntuu perin heppoisalta määräys, ettei hf-bandeille voida asentaa useampi elementtisiä suunta-antennia. Koska on mahdollista että niihin paikalliset linnut törmäävät. Kyllä samoilla perusteilla voidaan helikopterin tilapäinenkin käyttö lastin purkamisessakin kieltää, siinä se varsinainen silppuri on, jos kohdalle sattuu.

Miksi ei tehokkaampaa suunta-antennia voisi tilapäisesti nostaa ja käyttää rajallisen ajan, samoin 80 ja 160 m lankoja.

Tietysti ensisijainen yhteys mantereelle hoituu vaikka millä virkkuukuokulla ja hyvällä tunarilla. Tänne EU perille asia on ihan toinen. Ikävin asia tässä tilanteessa on siellä uudessa qth olevat häiriöt, vahinko että se mantereen yhteys todennäköisesti pelaa, ainakaan siitä ei ole mitään mainintaa. Tai ovat saaneet  siltä taajuudelta häiriöt pois, tai vaihtaneet taajuuden häiriöttömään.

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

Vuoden 2010 tilitykset



Hyvin olin kuulolla torstaina 80m bandilla, ei vaan koko päivässä näkynyt vihjeen vihjettä 3D2RB. QRZ.com sivu kertoo qth vaihdosta, joten odotellaan.
3D2HC Udo  ilmestyi vihjeisiin, samasta dxcc-maasta

IOTA uutisia
AN-011,on  KC4USV (McMurdo Station Ross Island),
AN-012,on  KC4AAC (Palmer Station Anvers)

Pertti OH5VX viestitti, one taaloja saa sittenkin pankista. Nordea Karhulasta ainakin, kyselin saman pankin Kouvolan konttorista, noin vuosi sitten FJ/OH2AM, kirjekuoreen, en saanut. Muistaakseni sanottiin ettei niin pieniä seteliä kannata välittää asiakkaille. Ehkä halu palvella asiakkaita ja valuutanvaihtojen uudet taksat muuttaneet tilanteen.Kyllä pankit aina omansa osaa ottaa, ps -tileistäkin.
  
Tilastoja kuluneelta vuodelta

Joulukuun 2010 oli suora sähkönkäytössä ennätys. asuttavaan kuutiota kohden meni 8,50 kWh
kokovuoden vastaava 4,40 kWh/m3. Talo on valmistunut 2007 ja on 1.5 kerroksinen, alakerrassa vesikiertoinen patterilämmitys, yläkerrassa sähköpatterit. täällä on myös (LTO) lämmöntalteenottojärjestelmä, Nibe Fighter 310 P. takka lämpeää lämmityskautena kerran päivässä.


Pertin OH5TQ päiväkirjan  tilasto osiota olen muutaman kuukauden käyttänyt. Päivittäin sivuilla käyneiden määrä arkisin on keskimäärin vähän alle 100 ja viikonloppuisin reilut sata per päivä. Taisi paras päivä olla 163, vähän riippuu mitä mielenkiintoista dx-rintamalla on tapahtunut, tai tapahtumassa.

Suurin osa kun ensimmäisellä kotimaisella kirjoitan niin suomesta ja suomalaisten matkailu näkyy myös listassa, tai niin ainakin tulkitsen. Seuraavat maat ovat Päiväkirjan kävijöiden listalla. Espanja, Yhdysvallat, Ruotsi, Britania, Kanada, Kroatia, Venäjä, Italia ,Alankomaa,  Ukraina, Belgia ja Fidzi. Jotenkin olin muistavani myös muita maita olisi ollut tuossa listassa, ollut joten aukoton se ei mielestäni ole, vaikka siinä piti olla kaikkien kävijöiden maat. 

Kiitokset kävijöille, se kannustaa edelleen kirjoittelemaan dx-bandien tapahtumista ja muista minua kiinnostavista asioista. Myös linkki osio on saanut myönteistä palautetta, vaikka palautteen määrä ei yleensä päätä huimaa  Myös kuvia jpg muodossa, linkkejä tai juttuja otan mielelläni vastaan. PDF tiedostot joudun kierrättämään linkin kautta, päiväkirja ei ota pdf kuvaa vastaan. Tai en vain osaa.

Yritän kirjoittaa niin helppoon ja käytännön läheiseen muotoon että aloitteleva dx-workkija voisi näillä tiedoilla aloittaa, pitkän ja menestyksellisen uran HF-DX-harrasteen parissa. Syystä että olen tästä ukkoutumisesta tälläkin osa-alueella hyvin tietoinen ja itse hyvänä esimerkkinä 66 v.

Tieteilijät saavat selittää miksi joku ilmiö hf-bandien etenemisessä tapahtuu tai ei tapahdu.
Mie vaan workin, tai ainakin yritän.

Linkki

Bittejä kattovaloista - pikkukaupunki luottaa näkyvän valon lähiverkkoon

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

torstai 30. joulukuuta 2010

Taas näyttää paremmalta HF- kelit



ZS8M on ollut taas 30 m psk-31 modella ja kaaos ollut valtava raportoi ZS2, jotenkin vaikuttaa että kyseessä olisi itse Pierre.

Torstain aamuna näyttää SFI indeksit jo parempaa A- on tippunut 5 ja pilkut lisääntyneet, tänään on mahdollisuuksia kuulla 3D2RB Fijilta 80 ainakin cw:llä.

Näyttää dx-clusteri OH2J-7 saaneen taas bitin kulkemaan, DK0WCY indeksit voidaan lukea myös sh/wcy komennolla. Tuo Kielin DK0WCY ilmoittama A- indeksi antaa meille todella hyvää lähitietoa, esimerkiksi eilen se oli, 19 niin ei navanyli hf-keliä Pacifikille ollut täältä  Ja aurora vyöhyke liikkuu auringon kiertoa seuraten, joten esimerkiksi VE7CC www-indesksit ovat täällä vain suuntaa-antavia. Ja muutenkin suosin jos mahdollista OH-clustereita.Siellä voidaan käyttää ann/local komentoa ja annot menee vain kyseiselle clusterille liittyneille asemilla.

Jussi OH5C raportoi aivan viime päivinä suoraan saapuneista uusista qsl korteita joita on tullut, PJ6A Saba ja PJ2/DF/ZS Curacao

Itsellä on tuo uusien PJ maiden kortti homma vielä vaiheessa, pitäisi saada ensin niitä taaloja, pieni nippu. Pankeista ei ainakaan one taaloja nykyisin saa, täytyy kysellä näiltä dx-retkeläisiltä, kun saapuvat kotimaahan. DXCC maatilanne ollut pitkään niin rauhallinen ettei niitä taaloja ole tarvinnut.

Linkki

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

keskiviikko 29. joulukuuta 2010

3D2AA on Rotumalla ja 20 m ssb ja 3D2RB Fijillä

Tänään keskiviikkona A-indeksi oli  taas noussut, nyt 19 ja R-indeksi noussut. Navanyli kelit taas vaarassa, A-19 niitä sopivasti tappaa, mutta LP kelit voivat pelastaa Pacifikin suunnan. Ei kuitenkaan riitä signaalia SP kelin 3799, pitää vain odottaa että A-indeksi tippuu. Tännään olin 80m isojen poikien kanssa kuuntelulla, en kuullut mutta ei tainut ssb kuulla muutkaan.

Kari 3D2RB Fijiltä vastasi kysymykseeni mitkä ovat siellä antennit. 80 ja 40 on dipolit samassa syötössä, 15 ajetaan sillä antennilla. 20m:lle on gp ja 17m:lle pystyssä oleva dipoli. Joten mahdollinen LP/SP  kelien hallinta on hoidettava täällä päässä, siellä ei antennia käännellä. Kuuluu jos on kuuluakseen ja menee jos on  mennäkseen kelipiikeissä, linukan käytön paine vain kasvaa, sillä kuuleekin paremmin (kuulolaite), sanovat 99:ssä ja isolla linukalla vielä paremmin.

 

3D2AA on Rotumalla, työskentelee vain 20 m

http://dxing.at-communication.com/en/3d2aa_rotuma-island_fiji_2010/


100 MOST NEEDE COUNTRIES – WORLD WIDE

http://www.dxpub.com/dx_news.html


Linkit

Me olemme tehneet sen, mistä muut vasta puhuvat
Käteinen ei aina kelpaa

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

tiistai 28. joulukuuta 2010

ZS8M cw:llä - oliko vai ei

ZS8M oli Tapanin iltana 7000.1 tarjolla ja 100-0 oli veikkaus, että kyseessä on piraatti, en edes viitsinyt antennia kääntää ja katsoa mistä suunnasta asema oli asema tarjolla. Jonkin ajan kuluttua asema siirtyi 14070 BPSK-31, modelle jota Pierre on joskus hehkuttanut, joten ei ihan mahdottomuus. Muistaakseni silloin oli sanonta ”joskus tulevaisuudessa”.

3D2RB Fijillä on muutamilla bandeilla yhteys 20 cw ja 40m cw ja ssb ne taisi olla. Kari OH3RB on pyörittää 80m bandin OH-vastaanottoa, paikallisen auringonlaskun aikoihin ja vähän sitä ennenkin. Kari laittoi listaa heidän lokissaan olevista OH/OG asemista, fin-ham postituslistalle.

Tiedä montako yhteyttä sinne pidetty dipolilla ja 100 watilla, listaa silmäillessä minusta kaikki kutsut ovat linukka sarjalaisia, onko niitä käytetty vai ei, uskoisin että kyllä on. En ole ehtinyt oikein mukaan, koska pari lastenlasta on pitänyt päivät hyvin kiireisenä. Tapanin kotimaankisakin jäi väliin.

Nyt aurinkoon on ilmestynyt jo pilkkuja ja kelit yläbandeillakin saattaa olla paremmat.

E51HVB Eteläisiltä Cook saarelilta oli maanantaina 40m ssb luettavissa, vahinko etten pitänyt kiirettä aseman kutsumiseen, hävisi vain taajuudelta vaikka italialaiset italiaksi sitä siinä kutsuivat.

Uutistenkin mukaan Moskovan seudulla on ollut sään kanssa ongelmia. Tuo 20 m JA suunnan antenni on kuin CCF logon maston antennit.

http://contesting.at-communication.com/en/rd3a_winter-rain/

 

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Tänään Tapanina kotimaan kisa, jossa rtty,ssb ja cw osat

                                                    Jouluaatto 2010 by Benny OH9NB

3D2RB Fijillä oli eilen illan suussa 80m ssb ja cw:llä, taisi muutama OH:kin siinä saaneen yhteyden cw:llä. Itse olin cw aikana pois rigien ääreltä, joten en tiedä oliko edes dipolilla kuultavissa. SSB olin kuuntelulla, kun OH5BM ja OH2WI koolailivat vuoron perään ja vihjettä tuli saarelta, missä ovat. Kuulohavaintoa ei silloin kukaan tunnustanut saaneen

Nyt Tapanin aamuna on A-indeksi taas noussut joten LP kelille on selvästi parempi mahdollisuus, ainakin teoriassa.

CCF Joulukilpailu 2010 Sprint nyt Tapanina, cw, ssb ja rtty osat

Kilpailuaika: SSB: 26.12., 1100–1200 UTC. CW: 26.12., 1230–1330 UTC. Ei jaksoja.

RTTY: 26.12., 1400–1500 UTC, jaksot: 1400–1429 ja 1430–1500 UTC.

RTTY-osassa jakson pituus on 30 min. Saman aseman saa työskennellä kerran kummankin jakson aikana (00-29 min ja 30-59 min), eli yhteensä kaksi kertaa.

 SSB- ja CW-osissa noudatetaan sprinttisääntöä:

Asema ei saa kutsua testikutsua samalta jaksolta koko aikaa. Kun joku on vastannut testikutsuun ja kuso on pidetty, on taajuudella ensin olleen aseman siirryttävä vähintään 2 kHz:iä. Vastannut asema saa jäädä kutsumaan taajuudelle.

Taajuusalueet

SSB: 3600–3750 kHz, 7040–7180 kHz

CW: 3510–3550 kHz, 7010–7040 kHz

RTTY: 3570–3600 kHz

Kilpailusarjat

SSB- ja CW-osakilpailuissa on seuraavat neljä luokkaa:

– Yleisluokka yli 100 W

– Yleisluokka max. 100 W

– Perusluokka

– Multi/Multi/ kerholuokka

Multi/Multi-luokassa saa olla yksi TX/bandi, operaattoreiden määrää ei ole rajoitettu. M/M-asemien tulee

sijaita samassa QTH:ssa (=samassa osoitteessa), esim. kerhotilat. Lokit, joiden lähettäjä ei ole ilmoittanut kilpailusarjaansa, käsitellään tarkastuslokeina.

RTTY-osakilpailussa on seuraavat kaksi luokkaa:

– Isoteholuokka, yli 100 W

– Pienteholuokka, max. 100 W

Sanoma

RS(T) + juokseva numero + maakuntatunnus. Esim. 599 079 PS.

Juokseva numero on kolminumeroinen ja tulee aloittaa numerosta 001.

 Yhteyspisteet

Jokaisesta täydellisestä yhteydestä saa 10 pistettä, edellyttäen että vasta-asema on lähettänyt lokin. Jos sanomassa on yksi tai useampia virheitä, yhteyden arvo on 5 pistettä. Virhe kutsumerkissä mitätöi yhteyden.

Yhteydestä vasta-asemaan, joka ei ole lähettänyt lokiaan, saa 5 pistettä, edellytyksellä että asema löytyy vähintään viidestä eri lokista.

 Hyvityspisteet

40 pistettä jokaisesta työskennellystä maakunnasta kummallakin taajuusalueella, pois lukien oma maakunta.

Hyvityspisteiden maksimimäärä on siis 19 x 2 x 40p = 1520p. Asema kelpaa hyvitykseksi edellytyksellä, että asema löytyy vähintään viidestä eri lokista.

RTTY-osassa vastaavasti hyvityspisteiden maksimäärä on 19 x 40p = 760p, mikäli asema löytyy vähintään viidestä eri lokista.

 Tulos

Lopullinen tulos on yhteyspisteiden ja hyvityspisteiden summa.

 Palkinnot

Jokaisen sarjan kolme parasta palkitaan, voittajille pokaalit.

 Lokiohjeita

Kilpailun järjestäjä suosittelee sähköisen lokin käyttöä tuloslaskennan nopeuttamiseksi. Sähköisen lokin tulee olla ASCII-muodossa ja jonkin yleisen lokiformaatin mukainen (Cabrillo tms).

Koska CW/SSB-osissa on vain yksi periodi, voit käyttää moderneja kisasoftia kuten N1MM, TR4W, Win-Test ym. NRAU-Baltic –säännöillä. RTTY-osassa voit käyttää ohjelmia vaihtamalla bandia periodin vaihtuessa:

80=1. periodi, 40=2. periodi. Dupetarkastus toimii mutta kerroinlasku ei. Voit lähettää lokin editoimatta sitä, järjestäjä korjaa bandit ja pisteet tulee laskettua tarkastuksen yhteydessä. Raakatulosta ei tarvitse itse ilmoittaa.

Yleistä

Yhteyksien tarkistaminen ja lokien korjailu vasta-asemien kanssa kilpailun ulkopuolella on kielletty. Kilpailusuoritus voidaan hylätä sääntöjen vastaisen toiminnan, epäurheilijamaisen käytöksen, tiettyjen asemien suosimisen, tahallisen häirinnän, lokien vilpillisen manipuloinnin tms. seikan takia. Lopullisista tuloksista vastaa kilpailun järjestäjä.

 Lokit

Viimeistään 2.1.2011. Sähköpostit: joulukisa ät contestclubfinland.com.

Muut: Tomi Ylinen, Kalevankatu 53 C 7, 04230 KERAVA

 

Linkki

Pikku-Marin jäätelökioski vapautuu pian paperisodasta

 Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut
http://tupala.mine.nu/oh5tq/

lauantai 25. joulukuuta 2010

20m on LP keliä 3D2RB:lle


On varmasti keleissä eteläisen EU kanssa eroja, mutta ihan huvitti aattona aamusta 14190 annetaan vihjettä 3D2RB:stä ja pidetään yhteys samalla taajuudella olevan VU2CEO kanssa. En väitä etteikö siinä taajuudella saattanut olla myös 3D2RB minä vain en sitä kuullut. Vihjeen antaja kuitenkin piti VU2CEO kanssa yhteyden sen kuulin varmasti, tyypillinen kiitos yhteydestä vihje. Ja hyvin ruokki VU2 pileuppia, vain yksi OE asema kysyi, mikä olikaan vasta-aseman kutsu, selvä pettymys kuulsi vastauksesta läpi.

3D2RB antaa suoraan vihjeitä dx-summitiin bandien muutoksista, joten telnet pohjaisista dx-clustereista  tuttua talk toimintoa ei ole tarjolla. Jota olen aina ihmetellyt dx-summitissa, varmaan siihenkin on syyt olemassa, jota en vain tiedä.

Joulupäivän aamuna minäkin olin 14001 kuulolla antenni sojotti suoraan Fijille ja siellä se 3D2RB pihisi ja idän asemat sitä workki, ehkä vähän toistellen, mutta kuitenkin. Ja minäkin siitä rohkaistuneena laitoin linukan tulillle (3 minuuttia) ja kutsuin rauhalliseen paikkaan ja yhteys syntyi.

Kävin alakerrassa hakemassa pikkumukin kahvia ja tulin uudelleen rigien äärelle, siellä se 3D2RB sähkötteli edelleen, ei voimakas mutta kuitenkin luettavissa, antenni edelleen via SP.
Mietin mikä LP keli tilanne on  ja käänsin antennin suuntaan LP Fijille, ja siltä signaali olikin olennaisesti parempi, hyvä ettei mittaria nostanut, siinä turhaan 3D2RB huuteli cqta, EUsta oli kutsujia, mutta ei 3D2RB heitä kuullut ja minulla oli taas linukka vasta lämpenemässä, en ehtinyt siihen rakoseen kysymään miten nyt LP kautta tulee, 100w ei siihen riitänyt.

Olin ajanut14001.0 klo 07.02 utc  3D2RB antennin takapuolella ja linukkalla, no saavutus sekin. Ei varmaan ekakerta kun näin on tapahtunut, oma moka kun en edes kuunnellut LP keliä.

Terveisiä  ja kiitos yhteydestä ja käynnistä Fijilltä, yksi käynti oli siltäkin oli google tilastoinnut päiväkirjan sivuilla käynneeksi. Tuskin muu kuin soomipojat, tai todellinen harhalaukaus.

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

perjantai 24. joulukuuta 2010

Suomi pojat Fijillä -3D2RB



Suomi pojat Fijillä, kutsuna on 3D2RB, operoimassa on Juha OH1LEG, Kari OH3RB ja Tuomo OH8KXK, heillä on qth vaihto edessä. Toivotaan että signaali siitä vielä kohenisi, tai ainakin pilkkuja ilmestyisi. He ovat saarella tammikuun 4 päivään saakka. Vaikuttaa että heillä olisi ainakin ajoittain yhteys nettiin ja dx-clusteriin.

Tämä peditio on jäänyt täällä joulun valmistelujen jalkoihin, täytyy ryhdistäytyä ja aloittaa  poikien tiukempi seuranta, vaikka uusia bandibongoja ei ole näillä pilkuilla edes teoriassa tulossa. 10 m cw vain puuttuu, kun 160m bandia tai 80 m ssb ei lasketa.

Missään en ole heidän kalustostaan huomannut tietoa, arvaukseni on 100 w ja keppi. Hyvä muuten että tuo 10102 on jäänyt taajuuksista pois, se DKK9 siinä bandin alussa 10 kW paukutta rtty 24/7 tyyliin  ja hyvin sotkee 10102 saakka tekee kuuntelun ajoittain hankalaksi.
http://www.qrz.com/db/ ja haulla 3D2RB antaa lisää tietoa.

Saksittua
Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt jopa ehdotti – tosin hän myöhemmin vakuutti, että kyse oli vitsistä – että nuorten pitäisi saada vaihtaa nimeään aikuiseksi tultuaan, jotta he voisivat paeta itseään koskevia netissä eläviä tietoja.

Linkki

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

torstai 23. joulukuuta 2010

Tapanina on kotimaan sprint kisa



Ei ole pilkkuja ja SFI laskenut Kari 3D2RB  Fijiltä risteilee eri bandeilla nyt jo 10 –40m välillä ollut tarjontaa, vihjeistä päätellen. Ikävää että pilkut ovat ennusteen mukaan poissa vielä muutaman päivän, ei oikein päästä naattimaan tarjonnasta.

Temotulta on H40FN ilmestynyt ääneen pienellä viiveellä ilmoitettuun aikatauluun nähden, ainakin 30 m tuli juuri vihje, oliko siellä asemaa vain ei, isoa pileuppia ei ainakaan taajuudella kuulunut.


CCF Joulukilpailu 2010 Sprint Tapaninpäivänä

Kilpailuaika: SSB: 26.12., 1100–1200 UTC. CW: 26.12., 1230–1330 UTC. Ei jaksoja.
RTTY: 26.12., 1400–1500 UTC, jaksot: 1400–1429 ja 1430–1500 UTC.
RTTY-osassa jakson pituus on 30 min. Saman aseman saa työskennellä kerran kummankin jakson aikana (00-29 min ja 30-59 min), eli yhteensä kaksi kertaa.

SSB- ja CW-osissa noudatetaan sprinttisääntöä:
Asema ei saa kutsua testikutsua samalta jaksolta koko aikaa. Kun joku on vastannut testikutsuun ja kuso on pidetty, on taajuudella ensin olleen aseman siirryttävä vähintään 2 kHz:iä.
Vastannut asema saa jäädä kutsumaan taajuudelle.

http://www.sral.fi/kilpailut/saannot/joulukilpa_2010.pdf

 Pähkäiltyä

Jos uutisessa tavanomainen maininta: ”Poliisille tuttu entuudestaan”. Onko poliisi jakanut bonuskorttia kanta-asiakkaille kuvalliset, ja henkilötiedot siltävän kortin ja mitä etuisuuksia sillä asioiva saa.

Linkit

Aurinkopaneeli, joka tuottaa energiaa - myös pimeässä

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article550997.ece?s=u&wtm=tt-22122010

Uusi tiedostomuoto korvaa pdf:n ja säästää luontoa


Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Kari OH3RB on Pacifikilla

Kari OH3RB/OH1HD on Fijillä, kutsulla 3D2RB vaikka qrz.com väittää Rotumalla hänen olevan, eilen tiistain oli illansuussa 40 m cw:llä ja ssb vihjeiden mukaan. Rigien äärellä en ollut, mutta ilmoitettuun aikaan oli kyllä sinne täältäkin keliä. Tarkempaa tietoa ei ole onko Kari pyrkimässä vielä Rotumalle, vain onko tullut esteitä matkaan.

A35KL on nyt aktiivinen Foa Island, OC-169 ja menee viereiseen Tongatapu, saariryhmään  OC-049, 21-24 12.2010
VP8DMH/P on ollut tarjolla 40m ssb  iota AN-018, tulee pihisten mutta kutsujia on jo sen verta vähäsen että sekaan sopii, aamun aikaisina tunteina.

PJ4B video 10.10.2010

Linkki
  
Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

maanantai 20. joulukuuta 2010

Pilkut taas nollassa

Maanantai aamun Pacifikin suunnan kelissä oli tilanne 20m kun pilkut on taas nolla, VK9NN tuli pihisten  SP. A35KL, pitkällisen kuuntelun jälkeen löytyi LP kautta heikko signaali. Taajuudella olevien kyselijöiden määrästä päätellen, oli sama tilanne muillakin, onko tässä liikennettä ollenkaan.

HA5FW ilmoitti dx-clusterilla että H40FN  matka on edistynyt hyvin ja aikataulu pitää.

Omaa lokia katsellessa huomasin, on tuo 40 m ssb jäänyt vähän huonolle hapelle. CW:llä 316 mutta SSB vain 211, siinä sitä puuhaa aamuisin, uusia tulee suorastaan liukuhinnalta. Kokonaistilanteessa ei tuollaisia vääristymiä ole päässyt syntymään.  CW ja SSB sopivasti ristissä, molemmilla on vain muutama only tapaus. CW:llä Conway Reef, Glorioso ja  Auckland,  SSB:llä Yemen, Tromelin, Grozet, Amsterdam ja Maquarie. Mieluiten olisin CW:llä kaikki ajanut, mutta syystä tai  toisesta ei tarjonta ja minun aktiviteetti ole kohdanneet, pakko oli tyytyä siihen minkä sain.

Kuten aktiivi dx-työskentelijä huomaa, osa listalla olevista dxcc-maista ole ollut aikoihin äänessä. Minun aktiviteetit keskittyi noihin peditioihin aikaan, jossa asunto oli eripaikassa kuin asema.Ja päivälläkin piti saada aika kulumaan, muualla kuin radion äärellä.

Saksittua

S-etukortin haltijoiden ei kuitenkaan kannata säästellä hätäänsä myymälään asti, sillä vessassa käynti ei kerrytä bonusta.

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut
http://tupala.mine.nu/oh5tq/

lauantai 18. joulukuuta 2010

Mutua LP - keleistä


Näyttää selvästi että kiinnostus LP kelien hyväksi käyttöön on olennaisesti lisääntynyt. Myös VOACAP ohjelman LP/ SP ennusteet  ovat olleet siihen myönteisenä syynä.
Lähtökohtaisesti LP kelin havainnointi vaatii antennia jolla on etu- ja takasuhteen eroa. Ja minulla ei sellaista ole kaikille hf-bandeille, 160, 80 ja 30 m vain dipolit, mahdollinen LP keli on pääteltävä kyseisen bandin vuorokauden ja vuoden ajasta, joka pätee muihinkin bandeihin ja etenkin 40 m keleihin.

LP kelin havaitset hyvin kaukaisiin asemiin, esimerkiksi Pacifikin, VK ja ZL ja usein KH6.

40m sitä on aurinko vain tappaa dx-kelit, joten yön puolelta löytyy LP keliä. Nyt talvella olemme graylinen tilassa täällä  koko vuorokauden etelässäkin joten SP/LP keliä on kaiken aikaan. Hyvä osoitus tästä SP kelista,keskellä päivää A35KL tuli hyvin taajuudella 7004.5  0810 utc. ja innostui kutsumaan ”only EU” ja 100w riitti.

20m aamuisia yön puolelta, A35KL Tongalta sähköttelee 14012.5 kello on 0757 utc. SP ei tule asema ollenkaan.

17 ja 15 m on sama tilanne, aamulla sitä on näillä pilkuilla tarjolla, yön kautta itään tai koiliseen, kuten se ZL8X se havaittiin

12 tai 10m en sitä näillä pilkuilla ole havainnut, mutta toimii kuten muillakin bandeilla jos pilkut riittää ja nyt ei vielä riitä.

Tuosta sen voi jo päätellä että näillä ylemmillä bandeilla kuten hf-keliin yleensä pitää olla pilkkuja. Harvoin on LP keliä bandilla jos ei ole SP keliä, aurora tietysti saattaa sotkea kelit. Ja pohjoisen suunta on täysin tukossa, mutta asemat tuleekin vain LP suunnasta.

Jos vasta-asemalla GP tyyppinen antenni, on sinun vain käänneltävä omaa antennia ja etsittävä oikean suunta. Jos vasta asemalla on suunta-antenni on vain odotettava että siellä käännetään antennia kelillisesti sinulle edulliseen suuntaan. Ja tämä onkin joskus Pacifikin asemille osaamisen paikka, tietää milloin on keliä ettei pidä suunta-antennia väärään suuntaan, vaikka LP keliä olisihan  toiseen suuntaan.

LP ja SP kelipiikit ei ole ajallisesti samat, siihenkin on olemassa selvä logiikka, kannattaa kuitenkin katsoa ennusteesta, ja kuunnella bandilla asemaa.

Se mistä tekijöistä tämä LP keli syntyy, tai ei synny, jätän tieteilijöille selitettäväksi. Harvoin LP kelin signaalit ovat voimakkaampia kuin  SP, johtuen jo mahdollisen etäisyyden kasvamisesta, ja tästä aiheutuvasta signaalin vaimenemisesta.

Karkea sääntö mitä vähemmän pilkkuja sen vähemmän on bandeja joilla LP keliä olisi. Sellaista auringonpilkkuminimiä en ole kuitenkaan  kokenut että 40 tai 20 m ei olisi aamuisin VK/ZL suuntaan LP keliä.

Pierre ZS8M Marionilta oli pitkään lauantaina iltapäivällä hyvin kuultavissa taajuudella 21290 erikseen jopa EU pyyteli, muutama OH asemakin siinä kelpasi.

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

DX ikkunoita Pasificille

E5 South Cook kutsulla E51HVB on tulossa 20 - 28 joulukuuta, kahdelta eri saarelta OC-013 ja OC-083, ssb on tarjolla.

S21YX nettiloki on avattu ja asema siirtynyt myös cw:tä tyoskentelemään.
Perjantaina aamusta olin taas tapani mukaan vastaanottamassa Pacifikista signaaleja ja ainoa vihje joka sieltä suunnalta oli A32KL 20 m cw:llä. Antenni oli jo valmiiksi sinne, ei mitään lyhyttätietä, mutta pitkänkautta tuli hyvin luettavasti japanilaiset ja jenkkilä näytti menevän hyvin läpi. Ei ehkä paras aika täältä puskea jenkkilän ja japanilaisten yli, jotka kehuivat hyvin voimakkaasta signaalista, LP keliä kuitenkin. Muita signaalia ei kyseisellä bandilla kuulunut tuolla antenni suunnalla. Paikalliseen auringon nousuun oli vielä tarkalleen kolme tuntia.

Jos olisi tarvetta, levittäisin punaista mattoa ja odottaisin kelin kääntymisen lyhyentien puolelle, tai ensin pitäisi joku länsi EU asema pitäisi mennä läpi ja A35KL heräisi tilaan ”only EU”,  via LP.  Saarella näyttää olevan riginä K3 ja vertikaali,  ei siellä tehoilla ratsasteta ja antenni ei voi olla väärään suuntaan keleihin nähden. Sopivan huonolla 10,12,tai 15m bandi valinnalla ei tuolla yhdistelmällä tänne saataisi signaali EU kulmalla, kuin pieni avaus ehkä 15m.
Muistelin viimeisen ZL8X tapausta jossa oli oltava tarkkana vaikka tehoa oli ja pyykinkuivausteline oli oikeaan suuntaan. Piti punainen matto olla valmiina jos sen aikoi saada 100 watilla, kuten Jussi OH5C toimi. Oli valmiina 15 m ssb vastaanottamaan aseman, tiesi taajuus haarukan josta kuunteli, kun cw:llä tuli tieto että siirtyy ssb:lle.

TosiDxereiden tavoittelema awardi DXCC-Challenge eli De Soto –awardi. Siinä lasketaan bandimaat 160-6 m, Kortit pitää tarkistaa ARRL:llä Kun mukana on 6m, niin se ei ihan suosi Suomea täällä pohjoisessa. Listalla on nyt pari OH-asemaa OH2BU ja OH3SR. http://www.arrl.org/system/dxcc/view/DXCC-CHAL-20101216-A4.pdf

Linkki

Uusia taajuuksia ehkä 4G  käytttöön


 
Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut

torstai 16. joulukuuta 2010

Järven jää vonkuu - railojen syntyessä

Miksi minua erityisesti kiinnostaa Pacifikin asemat ja sinne tehtävät peditiot. Onhan niitä muitakin peditioita meneillään, sitä on kysytty minulta. Meillä vähän pidempään dx workkineilla on onneksi vielä workkimattomiakin – joillakin. Ja ne usein ovat juuri siellä Pacifikin suunnassa, niin minullakin.

Kaikki kaukainen ja ehkä vaikeasti saavutettava aina kiinnostaa, dx workinnassakin siitä löytyy haastetta. Minulle Pacifikin kelit sopivat ajallisesti hyvin yleensä päivän ohjelmaa ja SFI indeksin nouseminen. Siinä se viehätys juuri piilee, tietysti vaikeasti kuuluvia ja workittavia asemia löytyy myös muista suunnista.

Esimerkkinä SV2ASP/P Mont Athos, tai ZS8M Marion Isl. joka on uuden tukikohdan radiotilojen myötä saanut paikallisen qrm seurakseen ja tehnyt kuuntelun siellä vaikeaksi, ellei mahdottomaksi koska asemaa ei ole näkynyt vihjeissä. Viimeisten tietojen mukaan Pierre ZS8M on QRV lauantaisin on 15 m ssb  21250 – 21270.

Bangladesh on kutsulla S21YX on ilmestynyt ääneen, toistaiseksi kaikki vihjeet 40 m cw:llä tai 20 m ssb, asema täällä kuulunut hyvin.

Vuoden 2011 puolella on tulossa 5 päivä tammikuuta ja 1 päivä helmikuuta, Spratly Isl kutsulla DX0DX isompi porukka  ääneen. Täältä odotan 12 ja 10 m yhteyksiä.
Olen kait aika sadisti itselleni, on hetkiä jolloin mieluiten kuuntelen 24930 NCDXF majakka ketjua antennin suunnalla 45 astetta vaikka mitään ei kuuluisi, toivoa kuitenkin on. Voin rauhassa selailla nettilehtien uutisotsikoita.

Viikon luontoääni
Ohut lumikerros ohuehkon jään päällä, kuuluu hyvin railojen syntymisen aiheuttama vonkuna. Keskitalvella jään ollessa paksumpaa ja lunta runsaammin on railojen synnystä selvästi matalampi taajuinen vongahdus ja railon rantaan päättyessä jopa pieni pamahdus. Kaiken hiljaisuuden keskellä, hätkähdyttävä elämys.

Harsomaisten revontulien aiheuttaja selvisi

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut




keskiviikko 15. joulukuuta 2010

On energian säästölampuistakin hyötyä, vaikeuttaa PLC käyttöä

H40 - TEMOTU, OC-100 Kutsulla H40FK ja H40FN  on tulossa joulukuun 21 päivästä, tammikuun 3 päivään. Kahdella asemalla lomailun lomassa ja linukalla 160 –10 m cw, psk ja rtty
Jotain heikkoa cw signaalia kuulin OH7UE vihjeen jälkeen 3511, jossa piti olla VK9NN, eilen 1346 utc, vaikuttaa että tämä iltapiikki on tänne itäiseen EU:hun paljon sopivampi kuin se aamun LP kelipiikki. VK9NN on ollut eri bandeilla aktiivinen EU suuntaan, tänään aamulla / aamupäivällä oli  ensin 15 m cw vuoro. ja myöhemmin ssb. A-indeksin nousu on painanut signaalia selvästi alas.

Muutama päivä sitten pelottelin että otan upsin käyttöön, sillä saisin mahdollisen bandien pohjia nostavan epämääräisen rupinan lähdettä vähän kartoitettua, tuleeko se  sähköverkon vai antennin kautta. Kytkin upsin tietsikan sijaan vain radioon ja odotin että rupina alkaisi, olisin kytkenyt kiinteistön pääkytkimestä OFF asentoon, eipä vaan ole rupinaa kuulunut. Pelkkä uhkailu auttoi, hyvä näin.  Itse asiassa tuo rupina on ajoittain vaivannut minua jo pitkään, nyt vasta aloin taas asiaa penkoa.

Kerran kesällä kuljin am modella olevan matkaradion kanssa sähkölinjan alla, rutisi siellä mutta mitään selvää piikkiä en löytynyt. 20 kV linja on pystyssä puupylväillä, pylväässä jossa oli erillinen maadoitus, oli kyllä selvä piikki rutinalle ja niitä maadoituksia oli muutaman pylvään välein. Kuivat kesäkelit ja pakkasilmat ovat olleet pahimmat. Yhtä vanhaa ilmalämpö laitetta olen pitänyt myös mahdollisten syytettyjen listalla, nyt sekin on suljettu pois todistettavasti.

Paikkakunnalla tapahtuu, etenkin Myllykoskella.
Harvassa paikassa haisee samaan aikaan tehdas ja sian paska.” Näin Mikko-veljeni puki sanoiksi ensivaikutelmiaan Myllykoskesta syksyllä 2000.

Linkit

Energiansäästölamput aiheuttavat päänvaivaa kaupungeille ja sähköyhtiöille.

Ja tehokas este PLC käytölle, koska etälukuakin tehokkaasti estää.

Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut




tiistai 14. joulukuuta 2010

ZL8X kaikki yhteydet ovat nyt nettilokissa

VK9NN Norfolkilta on ollut tarjolla maanantaina aamupäivällä oli hyvin luettavissa lyhyttätietä 21270 ja huuteli EU asemia erikseen. Asema ilmoittaa olevansa päivittäin 3528-3540 Eurooppaa varten 0745 – 0815 utc, 18 päivään saakka. Vihjeistä päätellen kannattaa myös paikallisen auringonlaskun aikoihin täällä kuunnella.  
Mielestäni SFI indeksit ovat sen verran nousseet, että lyhyitä kelipiikkiä löytyy jo monelta bandilta, myös pitkäntien kelejä, siitä oli ZL8X ssb avaukset hyvänä esimerkkinä viimeisiltä pedition päiviltä Nyt on kaikki ZL8X yhteydet heidän nettilokissaan
DK0WCY keli vihjeitä edelleen kaipaan ja nyt on saatu vihje että DB0SUE-7 niintä on tarjolla telnet: db0sue-7.ath.cx portti 8000 Ja täällä dx-clustereille sopivia ohjelmia ja dx-cluster osoitteineen, myös telnet.
Tai suoraan tästä linkistä DX-summittiin http://www.dxsummit.fi/DxSpots.aspx

Luontohavaintoja
Lunta mittailin pihalla, 20 – 25 cm välille se jäi,  jos ei  kinosta etsinyt ja siitä mitannut, emme  siis kuuluneet kaakkoisen runsaslumiseen seutuun. Monesti lumisateen ennusteen reuna kävi lähellä ja sateet sen mukaiset, sataa tai ei sada.Näitä hyvin matalalla uivia autoja saisi olla täälläkin useampia ja mieluiten nelivedolla, yksityistienhoitokunta, säätyisi aurauksesta.

Pohjavedenkorkeudet Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen alueella. Selvästi näkyy täälläkin lähdekaivossa olevan keskiarvoon matkaa, lähin mittauspiste Valkealassa. http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/pohjavesi/KAS.htm

Linkki

Varo pankin ansaa


Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut