Oma blogiluettelo

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Kuuntelu kannattaa - aina


Keskiviikkona ZK2 Niue tuli hyvin 14001 aamulla 04.00 utc. Kello 04.17 alkoi 24892.3 taas ZL8X kyttäys japanista tulleen vihjeen perusteella. Pitkään ovat eilen 12 m ssb:llä ajanneet jenkkilää ja aasiaa, joten nyt voisi olla cw:llä vuoroa olla pitkään, siis EU itäosan auringon nousuun. Toinen asema ilmentyi vihjeisiin 21022.5, pientä pihinää siellä kuuluu jo nyt – antaa toivoa 12 m cw:lle.

Ja se suuri hetki oli 05.02 utc 24892.5 tuli luettavasti ja yhteys syntyi, tuli se uusi bandi bongo. Kyseinen hetki oli noin puolen tunnin päässä ZL8 auringonlaskusta ja täällä vielä auringon nousuun, puolitoista tuntia.  Reilun puolituntia se siinä oli täällä kuuluvilla. Kyllä sitä jonkin verran kyttäilty, aina kun vain oli mahdollista. Toinen asema ssb:llä ilmestyi myös vihjeisiin 12 m, ei riittänyt signaali lukemiseen, samaan aikaan cw:lläkin asema häipyi lukemattomiin.

Seuraava teoreettinen kelipiikki on paikallisen auringon nousun maissa, jos asema on edelleen tällä bandilla. Jos eiliset merkit on ohjeeksi ssb:llä, saattaa asema olla pitkäänkin, jos vasta-asemia löytyy. 24975 kuuluu ainakin FM lähetettä tuolla antennin suunnalla, kieli jota siinä puhtaan ei täällä aukea.

80 m cw:llä on signaali kelipiikeissä ollut todella hyvä, näyttää että olisi ZL8X  periatteessa mahdollisuuksia, jos isot pojat sen ensin kaikki  saavat ja tilanne kutsujien määrässä olennaisesti laskee. Niin pelkällä dipolilla 8877 linukalla sinne voisi mahtua. En ole tosissaan sitä vielä edes yrittänyt.

Viikonlopulla olevaan CQ WW CW osaan on tulossa ja osa jo tullut retkueita ääneen, näistä tulevista uusista dxcc-maista PJ2, PJ4 PJ5 / PJ6 ja PJ7. Samoin muutama ZD9 ilmestynyt vihjeisiin.

Jatkuvan huutamisen tavasta kutsua olen saanut saman suuntaista palautetta, usealta OH:lta. Tilanne täälläkin OHssa  kärjistyi 10.10.2010 dxcc-muutoksen yhteydessä, moni OH-asema heräsi ehkä vuosien mittaisesta todella pitkästä talvihorroksesta dx-suhteen, piti taas saada uudet tulevat dxcc-maat ja heti. Siinä ei maltettu kuunnella, mitä siellä toisessa päässä, pileupin pitäjä antoi mahdollisia ohjeita. Piti saada yhteys ja heti, verenpaineet nousi  ja vfot meni ja pysyi ristissä vaikka kuinka opastettiin ja ehkä ei edes dx-clusterin vihjeet olleet katseltavissa, joita lukemalla olisi isommat virheet voitu ehkäistä.

Kaikilla meillä kaikilla joskus tilanne lipsuu ja vfot menee ristiin. Toivotaan ettei lukkiudu lopullisesti ja kutsutaan silloin kun  vasta-asema kuuntelee. Kutsutaan vain silloin kun siihen ei ole mitään ehtoja asetettu, jotka rajoittaisi omaa kutsumista.


Olen saanut myös palautetta miksi kirjoitan aivan selvistä dx asioista, näiden kirjoitusten takana on selvä halua auttaa OH-asemia dx-workkisen alkutaipaleella. Ei meitä niin runsaasti ole, ettei pieni lisä ole pahitteeksi. Tässä ukkoutuvassa harrasteessa.

Ja toisaalta olen saanut alkutaipaleella olevilta harrastajilta palautetta, ettei tällä minun langalla tai kepillä koskaan kuule niitä asemia joita vihjaat. Ja varttuneemmat saattavat närkästyä antamistani vihjeistä, koska vihjeen jälkeen on aina kutsujien määrä selvästi runsaampia.

Siinä se on tiivistettynä, me olemme kaikki erilaisessa vaiheessa tätä harrastetta.

Päivän luontohavainto

Talvi saattoi tulla jäädäkseen, vaikka lumi satoi roudattomaan maahan,  pakkasta ollut sen verran ja pitkään että, että saattaa pysyä. Pari päivää ollut pientä pakkasta ja tyyntä, järvi oli jo saanut  ohuen jääpeitteen. Nyt kova  itätuuli on sen rikkonut ja avovettä taas näkyy. Ei tullut tasaista luistelijoille sopivaa luonnon jääpintaa, ainakaan vielä.
  
Pertin OH5TQ päiväkirja
Kotisivut






Ei kommentteja: