Oma blogiluettelo

tiistai 21. lokakuuta 2008

Williksen VK9DWX aukkoja täytetty- yllätys 12m tuli



Kotimaiseen uutuuteen W-6AH Members kilpailuun osallistuin sunnuntain 19.10.2008, molempiin osiin ensi oli CW ja heti perään SSB. Mielenkiintoiseksi kisan teki 160 m bandi joka oli siinä mukana.Signaalit ihan samaa tasoa parhaimmillaan kuin 80 m vastaavat. Tietysti kaipasin pohjoisen asemia, tai en ainakaan heitä täällä kuullut, enkä edes kenenkään kuullut heitä workkivan. Ihan mielenkiintoinen kisa, osallistujia olisi vain saanut olla runsaammin. Brutto qsoja pidin cw:llä 32 ja ssb:llä 45, kertoimia en ole edes laskenut. Hyvin ehti kynällä kirjoittaa qsot paperille. Täytyy naputella ASCII muotoon ja laittaa ne Seinäjoelle.

Tietysti tuo 160 m bandi antennin osalta aika ongelmallinen, puolen aallon dipolillakin on pituutta, helposti yli oman tontin ainakin kaupunki alueella. Varmaan se oli osa syy miksi jotkut sopivalla etäisyydellä olevat asemat tuli kuitenkin niin nihkeesti tai antenni oli rakennettu dx-tarkoituksiin ei kotimaan antenniksi.. Minullakin oli ylimmät harukset 160 m dipoliksi mitoitettuna, muuta antennia ei ole tarjolla täällä, saa kelvata kotimaan ja mahdollisiin dx-yhteyksiin. Ratkaisu on parempi kuin ei mitään.

Williskin nousi maanantaina 24895 kuultavaksi siinä 06.00 utc maissa ja reilun puolen tuntia oli kuultavissa qsb hävisi signaalista loppu vaiheessa, qsonki tuli ja uusi bandipongo se siitä. OH5RBI näytti muffia silloin sinne 20.8 Mhz, tiukka taajuuden kuuntelu tuotti tulosta, ehkä työ asiat siinä vähän siirtyi.

Tiistaina VK9DWX lokin katselussa kelisivut kertoo että 10 m bandilla ei vielä OHsta ole sinne qsoa pidetty, kaikilla muilla HF-bandeilla kyllä. Ehkä siihen tarvitaan täältä vähän pilkkuja aurinkoon ja ne siellä olleet jo hiipuneet, R on taas NOLLA.

Olen muutamana ilta kuunnellut TO5DX 15 m cw signaalia, ainoa asema bandilla tuolla antenni suunnalla ja clusteri lupaa muffia FJ suuntaan pikkuisen päälle 10 Mhz, vedä siitä sitten johtopäätöksiä.

Kyllä se bandien kuuntelu vielä kannattaa, kiitos dx-clusterin tietää mitä ja mistä suunnasta kannattaa edes yrittää kuunnella. Joskus muutama tunti ennen tulevaa auroraa on HF-kelit jo lähes taivaalliset ja pudotus on todella nopea, täydelliseen hiljaisuuteen. Nyt tässä TO5DX tapauksessa ei siitä ollut kysymys.

Hyvä DX - parempi mieli

Ei kommentteja: