Oma blogiluettelo

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Solar Flux Indeksit ennätyskorkealla


Markku OH8OR kirjoittaa Ylivieskasta 4A4A tilanteesta

Minä yritin kuunnella tuota 7155 jaksoa aamulla, mutta ei sieltä kuulunut mitään. Taisin olla myöhässä, kun olin kuulolla vasta klo 05.30 UTC. Myöhäiseen bandille tuloon vaikutti myös se että olin kuulolla edellisen kerran klo 02.00 UTC ja kyttäsin 4A4A  asemaa 20 metrillä. Se kuului luettavasti ja signaali nousi koko ajan, mutta se workki vain jenkkejä. Yritin päästä jenkkimuurista läpi ja viimein klo 02.35 se onnistui ja sain sen workituksi. Ilmeisesti Eurooppa ei kuullut sitä, koska pile upissa oli vain K ja VE asemia. Ei edes yhtään muuta OH-asemaa. Sitten se häipyi muutamassa minuutissa aivan kuulumattomiin.

Edellisenä aamuna klo 04.14 UTC oli samanlainen tilanne 30 metrillä. 4A4A tuli nätisti ja oli vain muutama asema kutsumassa ja pääsin toisella kutsulla läpi. Siitäkin se painui kuulumattomiin muutamassa minuutissa.

Eilen illalla se tuli 17 metrin CW:llä ensin hyvin heikosti, jolloin Keski- ja Etelä-Euroopan huutokuoro oli valtava. Todellinen eläintarha. Ei mitään jakoa. Sitten se meni joksikin aikaa QRT:ksi, mutta tuli uudelleen ääneen, jolloin Keski- ja Etelä-Eurooppa ei enää kuullut sitä, vaan se workki jenkkejä. Signaali nousi koko ajan ja ajattelin, että kun signaali nousee tarpeeksi, niin pääsee jenkkimuurista läpi. Suomalaisia oli kutsumassa minun lisäkseni vain OH9SQ, joka pääsi läpi jotain klo 19.30 UTC ja ajattelin, että sitten on minun vuoroni. Toisin kävi. Kun asema yritti kopittaa OH9SQ:n kutsua oikein, se sai sen, mutta samalla alle minuutin se häipyi aivan kuulumattomiin. Ovat nopeita nuo kelien muutokset!

Noissa jenkkien pile upeissa oli merkittävää, että DX:n kuuntelujakson löytäminen oli niissä paljon helpompaa kuin Euroopan pile upeissa. Aina kuuli, mille asemalle 4A4A vastasi, kun huutokuoro oli hiljaa QSO:jen ajan. Ei juuri kukaan tullut kutsumaan vahingossa 4A4A:n jaksolle eikä kukaan kysellyt DX:n kutsua. Todella miellyttävä kokemus. Euroopan pile upit ovat todellinen sirkus. Tuntuu, että joillakin asemilla on tärkeintä tahkota omaa kutsuaan koko ajan, jopa silloin, kun kutsuttava asema on äänessä. Kun vielä kuulee, että asema ei vastaa kenellekään asemalle, joka kutsuu sitä toisen QSO:n aikana, niin onko tuossa oman kutsun tahkomisessa mitään järkeä. Se hidastaa vain QSO:jen pitoa. Lisäksi DX:n jaksolla on kyselijöitä, innokkaita kutsujia, jotka eivät ota selvää, kuunteleeko DX toisella jaksolla ja lisäksi on tahallisia QRM:n aiheuttajia. Todella surkeaa käyttäytymistä.

Kerran yksi ystäväni, innokas hirvimies kertoi, että joillakin hirvestäjillä on hirvihorkka. Se on sellainen ominaisuus, että nähdessään hirven passipaikalta heillä rupeavat kädet tärisemään, kiväärin piippu heiluu ja he ampuvat ennen aikojaan eivätkä varmasti osu. Olisikohan noilla eurooppalaisilla sellainen DX-horkka, että käsi tärisee niin, että se lähettää omaa kutsua miten sattuu. Vai kuuluuko se nykyiseen asenteeseen: minulle kaikki ja heti!   

Jatketaan päivystämistä. Asema oli aamulla äänessä 80 metrin CW:llä ja tuli pitkän kautta niin, että kuuli, että se on siellä, mutta ei pystynyt lukemaan.Toivottavasti se nousee paremmin jatkossa. Näyttää, että jos pilkut vaan lisääntyvät ja Solar Flux vielä nousee, mahdollisuuksia vielä on!

Markku

  

73, Pertti OH5TQ
http://perttioh5tq.blogspot.com/
Kotisivut

Ei kommentteja: