Oma blogiluettelo

lauantai 30. lokakuuta 2010

Yritä päästä nopeasti vasta-aseman rytmiin

                                              Kuvan lähetti: Pierre ZS8M Marionilta

KZ8O oli perjantaina illansuussa 20 m ssb:llä häiritsemässä 14272 PJ2/DF7ZS työskentelyä ja aivan tahallaan. Pienellä googlettamisella löytyy tämä ja se selittää kyseisen operaattorin ongelmia ja ehkä taustaa  käytökselle.

K1MAN on taas taajuudelle 14275 http://www.k1man.com/

CY0/VE1AWW on Sablella ja on tavattu 40 m ssb:llä paikallisen työajan jälkeen, viikonloppuisin myös eri aikoina ja muilla bandeilla. Hän on saanut luvan lähiaikoina, työskentelee vain ssb. Ja on  saarella vain vuoden 2010 loppuun.

Alkava nuhakuume herätti juuri ennen CQ WWSSB kisan alkua, hyvin hiljaiselta vaikutti kisan bandit  20, 15 ja 10 m bandit siihen aikaan, antenni oli PJ suuntaan.

Ainoa merkittävä havainto oli  80 m cw:llä 5X0SP ja 40 m ssb:llä kisa-asemia jotka pitivät sopivaa taajuutta varattuna, huutelemalla cq ja pitämällä lyhyitä yhteyksiä.

PJ2T oli tarjolla 7043 heti kisan alusta, nyt PJ2 pihtaaminen loppui. Ei signaali mitenkään voimakas ollut.  Myöhemmin aamulla taajuudelta ottamisen aikoihin, pitkään kutsuvien EU asemin jalkoihin se selvästi jäi. Onneksi kisojen luonteeseen kuuluu hyvin lyhyt yhteys ja kutsujen antokin on lyhyt. Se ei missään tapauksessa noudata sitä perinteistä intin kaavaa kolme kertaa vasta- aseman kutsu ja sama omaa.

Lyhyt tapa  arvioida omaa kutsumistyyliä voi olla seuraava. Jos vasta-asema kuittaa jo pidettyä yhteyttä, tai on jopa piti yhteyden kutsumisesi aikana, kun siirryt kuuntelulle. On kutsumisesi ehdottamasti liian pitkä . Et ole vasta-aseman kanssa edes synkassa, tai pitääkö sanoa, kättely on pahasti pielessä ja bitit ei kulje. Omalla kutsumisen ajoituksella on erittäin suuri merkitys yhteyden syntyyn – jopa ratkaiseva.

Perusedellytys on ajoituksen toimiminen, heikommallakin signaalilla pääsee läpi jos kutsuminen on oikea aikainen. Yritä edes pysyä vasta-aseman kanssa synkassa, lähetä silloin kun siellä kuunnellaan. Aivan turhaan on kutsua jos ei edes kuule vasta – asemaa, etenkin jos työskentely tapahtuu samalla taajuudella. Häiritset tehokkaasti muita, jotka kuulevat.

Kokemuksesta tiedän ettei synkroniin pääseminen kutsuttavan aseman kanssa ole helppoa, mutta lyhyttä kutsumista suosittelen se ainakin nopeuttaa sitä.  

Seppo OH1VR joka kävi PJ2 worrkimassa kehui negatiivisesti EU tapaa workkia, uskon että tästä löytyy siihen syy ja siitä valtavasta kutsujien joukosta, josta osa kutsuu silloin kun pitäisi kuunnella tai yksikään annettu kirjan tai numero ei satu omaan kutsuun, jos kutsua ei ole saatu kokonaisena. Toive ajattelua on se ettei kukaan muu ei kutsu kun ABC asemalle annetaan raporttia. XYZ kuitenkin antaa omaa kutsuaan, toivotattavasti ei työskentely taajuudella.

Pilkut ovat tippuneet puoleen edellispäivän arvoista, mutta A-indeksi ei ole vielä noussut

Pertin päiväkirja



Ei kommentteja: