Oma blogiluettelo

tiistai 19. lokakuuta 2010

Auringon pilkkuja on taas ja kohtalaisen runsaasti

                                             kuvan lähetti: Pierre ZS8M

Sable Island, CY0, on tulossa torstaina 21.10.2010 klo 21.00  utc ääneen viikoksi

 VK4LDX/P iota  OC-172 oli hyvä kelipiikki 21260, maanantaina aamulla 0630 utc eikä mitään tunkua ollut. Japanilaisten sekaan mahtui hyvin, nopea qsb vaivasi keliä, muutaman toiston se vaati.

Tiistaina jo A-indeksi taas pudonnut ja maanantai illaksi ennustamani huono keli PJ suuntaan näytti jäävän nousevien pilkkujen jalkoihin, hyvä niin. Keliä oli jopa 12 m hyvin PJ suuntaan vahinko ettei kaikki PJ retkeläiset sitä osannut käyttää hyväksi, meitä ajatellen olemalla sillä bandilla silloin. Paras kelipiikki näyttää sinne sattuvan 12 m täältä noin tuntia ennen paikallista auringonlaskua ja menee nopeasti poikki yleensä siinä tarkalleen auringon laskun aikana.

Tarkemman oman qth  paikkasi oman auringon laskun saat komennolla, sh/sun omakutsu, jos olet dx-clusterille perustietoihisi laittanut oman lokaattorin. Nyt OH2J antaakin myös komennolla sh/sun oh, piireittäin nousu- ja laskuajat – hienoa.

Näyttää vahvasti että pienestä A-indeksin noususta ei ole hf-kelin tappajaksi jos pilkkuja on runsaasti. Etenkään jos vasta-asemat ei ole pohjoisnavan tai aurora vyöhykkeen takana. Näin sitä omaa muistia pitää virkistää edellisestä pilkku maksimista. Tosin silloin ei ollut näin hyvin aikaa hf- keliä ja indeksiä seurailla.

DX-clusteri oli edellisenä pilkkumaksimina jo täälläkin, vihjeet kulki runkoverkon kautta, mitään kansainvälistä kisaa se ei yleensä kestänyt pystyssä. Silloin keskusteltiin tarvitaanko täällä vihjeitä, toiselta puolelta palloa, asemista joita ei juuri sillä hetkellä täällä kuulu.

Pertin päiväkirja



Ei kommentteja: