Oma blogiluettelo

maanantai 26. huhtikuuta 2010

Aurinko ja kelit nouseen idästä - pasifikkiin


Ei ole hyvää dx-keliä HF bandeilla eikä workittavia asemia = uusia bandipinnoja tai uusia iota numeroita. dx-clusterilla OH2J roikutaan ja muutama dx-häly on päällä. tyypillinen tilanne viime vuosilta. Kuitenkin on selvät merkit että auringon aktiivisuuden lisääntymisestä. Aamun eka käsky dx-clusterille on aina sh/wcy ja tänään oli: SFI – 74, A – 7, ja R – nolla. Eilisestä muutos oli A - -indeksin selvä lasku joka täällä pohjolassa yleensä parantaa dx-keliä. Mutta pilkut joita ”appelsiinissa” nyt on ei vielä keleissä vaikuta, ehkä muutaman päivän päästä.

Kun nuo rivit kirjoitin tuli vihje, vihjeen mukaan 3D5X iota OC-156 on 18075 siis workittavaa on, ei vaan kuulu täällä. Kutsuvat japanilaiset kyllä kuuluu, hisukseen keli siitä nousi ja UA3 alkoi mennä läpi ja asema pihinästä nousi. typillistä idästä nousevaa keliä, ihan MUF arvion mukaista ja aurinkoa seuraten. Google ei öydä muuta tietoa tuolla haulla. Onneksi on ne lisäominaisuudet rx-clusterista käytössä muuta ei olisi tuo OC-156 mennyt ohi. En tiedä miten kutsun kanssa on OC-156 on iota listan mukaan 3D2. Ja 3D5 on monen listauksen mukanaan piraatti, mutta IARU listauksesta en sitä ole tarkastanut kenelle se annettu.

Ihan alla oleva linkki on hyvä kelitietoutta, jossa historiaa ja lyhyen ajan ennuste. Historia on kuin tilinpäätös se kertoo menneestä, ja sen lukuarvon on tässä tapauksessa, miten minulla oli silloin bandit auki jos olin bandilla. Oman aseman suorituskyky on hyvä ymmärtää ja dx-kelien sen hetkinen tila =eteneminen. Parhaiten sen saa selville, seuratessa dx-vihjeitä ja huomioiden kuka niitä on antanut, onko sen antanut OH-kaveri naapurista, vai tullut VK-asemalta,. Tietysti ne reunat ehdot, mikä bandi, aurinko suhteessa horisontiin laskussa vain nousussa. Ja jos oikein saivarrellaan on hyvä tietää millaista sillä vihjeen antaneella OH-asemalla on käytössä ja sen suorituskyky suhteessa omaan kalustoon.

Olen ollut sen verran harrastuksessa mukana, että on päässyt kertynyt erilaisia kokemuksia. Esimerkiksi antennin osuus on ratkaiseva, jos sinulla 2 elm 40m antennia 4 kpl stakissa tai on vain kyseisen bandin dipoli, noin 10 m korkeudessa. On eroja ja isojakin, sinä saatat kuulla sen VK-aseman antaneen vihjeen sillä stakilla, mutta dipolilla et edes ehkä sitä vihjatun aseman pileuppia. Lähettäessä noilla saadaan ihan erilaiset ERP tehot.

Parhaiten kelien pienetkin muutokset kuuluu bandeilla ja kuuntelu on edelleen paras indikaattori omaa asemaa ajatellen, tietysti majakoiden monitorointi ja muut lisäominaisuudet dx- clusteri ohjelmissa tilannetta helpottavat. Ei kukaan voi olla aina kuunnella bandeja.
Jo 100 tai 200 km maamme sisällä muuttaa hf - etenemistä usein olennaisesti, jos ei muuta niin ajallisesti. Eroja on pohjois- eteläsuunnassa, itä- länsi suunnassa erot ovat usein suhteessa auringon suhteesta palloomme. Riippuen mistä suunnasta keli nousee tänne, jos on noustakseen.

Nousu vaiheen seuraaminen on sitä herkullisinta vaihetta, siinä dx-clusterin talkit, oh-annot antavat sitä lisä maustetta soppaan. Seurataan saman aseman nousemista luettavaksi eripuolilla maatamme. tai vain toteaminen, ettei täällä edes kuulu. Yhteyden pitäminen on jo eri juttu, usein siinäkin autetaan muita oh -kutsujia antamalla uppi taajuus jota kannattaa seurata.

Solar Terrestrial Activity Report
http://www.solen.info/solar/

Linkkit

Viis lentokriisistä - jumiin jääneet perustivat konttorin New Yorkiin Kauppalehti.fi
http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuutiset/index.jsp?oid=2010/04/32702

Verkkouutiset - "Ihmiset haluavat kuulla linnunlaulua, eivät tuulimyllyjen ääntä"
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=29556:qihmiset-haluavat-kuulla-linnunlaulua-eivaet-tuulimyllyjen-aeaentaeq&catid=33:talous-paeaeuutinen-&Itemid=5

Pertin päiväkirja
http://oh5tq.blogspot.com/
pertti.oh5tq@gmail.com
http://personal.inet.fi/koti/oh5tq/

Ei kommentteja: