Oma blogiluettelo

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Pitkäntien HF-kelit - hyvän merkki


Sunnuntaina A-indeksi oli taas asettunut normaaliin tason jossa se ei häiritse yhteyksiä pohjoisnavan yli, ja pilikkuja on joten voi olla että on Pacifikin keliä katsotaan onko asemia tarjolla 12 m bandilla Eipä sattunut Pacifikkia kuulumaan siihen aikaan kun olin rigien äärellä. Paikallisen auringon laskun aikana TL0A pihisi 24961 tuli lokiin, uutena bandi modena. Hyvin kuului myös VP5/W5SL ja LU6EF samoihin aikoihin.

Maanantaina aamuna kuunteli SV5/DJ7RJ workintaa 3507.0 vaikka hän kuinka antoi cq dx ei EU asemat malttaneet pysyä pois kutsujien joukosta, kyllä HF bandeilla tuota cq dx tulkitaan, ettei EUsta kutsuvan aseman cq dx vastata EUsta. Suhina bandein dx-määritteistä en sano mitään.

Aivan turhana pidän toisten dx-clustreiden antamia annoja joissa mainostetaan omaa dx-clusteria ja niitä tulee tietyiltä dx-clusreilta lähes joka tunti.
Komennolla sh/ann tuli 20 annoa joissa 4 oli dx-clusterin infot, GB7UJS, HG8PRC, PY3N-8 ja YV5KXE ja niitä jauhetaan jatkuvasti. Jos kaikki esimerkiksi nyt 384 verkossa olevaa dx-clusteria ilmoittelisi samoin, ei italiankielisiä annoja ehtisi lukea olleenkaan, dx-vihjeistä puhumattakaan.

Jos vaihtelua omaan dx-clusteriin kaipaa niin täältä sitä löytyy. VE9DX DX Telnet Sites
http://ve9dx.weblink.nbtel.net/telnet/sites.html

Pacifikissa olevien asemien tuleminen tänne pitkäntien kautta selvästi yleistynyt, kaikkien siellä olevien asemien antenni varustusta en tiedä, jotka ovat tulleet pitkää tietä. Mutta jos kepillä sieltä ajaa niin vaihtoehtoja ajettavan suunnalla ei ole joten se tulee sieltä mistä se tulee, jos on tullakseen - hyvä näin.

Yleisesti ottaen pitkäntien keli on merkki hyvästi kelistä kyseisellä bandilla ja SFI silloin sopivan korkealla. 20 m bandilla sitä on ollut aamuisin VK ja ZL suuntaan ja iltaisin paikallisen auringonlaskun aikoihin jenkkilän lännenpuolelle W6 ja W7 suuntaan vaikka pilkkuja olisi ollut niukasti, tai ei ollenkaan. Samaa jota 80 m yläpään isotpojat hehkuttavat. Nyt myös 15 m bandilla sitä esiintynyt, ainakin kerran olin KH6 workkimassa etelän kautta.

Pitkäntien kelit on haaste suunta-antennin omistajille, antennia pitää muistaa käännellä se 180 astetta, aina se ei ekana aina tule mieleen, vasta kun signaali on siinä ja siinä tulee antennia käänneltyä.

Majakoita seuraaville monitor asemille on saatavissa ohjelma joka tunnistaa viivestä myös LP kelin kautta tulevan signaalin. VE3SUN - DX Monitor
http://www.ve3sun.com/

NCDXF/IARU International Beacon Project - Beacon Monitors
http://www.ncdxf.org/beacon/monitors.html


Muutaman suojapäivän ansiosta on lumenpinnalle syntynyt ohut kantavakerros ja ohuen siihen päälle sataneen kerroksen ansiosta on jälkien tulkinta vähän helpottunut. Ja houkutellut eläimiä liikkumaan kantavalla lumella, muutaman luisteluhiihtäjäkin on uskaltautunut järvelle.
Ainakin jänis on ihan rantaviivaa seuraten, käynyt tarkistuskierrokselle. Ja kettu vähän kauempana rannasta käynyt tekemässä jäljet ja tullut lähes samoja jälkiä takaisin.

Linkki

Suomi pelkää ja kääntyy sisäänpäin - HS.fi – Pääkirjoitukset
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Suomi+pelk%C3%A4%C3%A4+ja+k%C3%A4%C3%A4ntyy+sis%C3%A4%C3%A4np%C3%A4in/1135254393780

Pertin päiväkirja
http://oh5tq.blogspot.com/
pertti.oh5tq@gmail.com
http://personal.inet.fi/koti/oh5tq/

Ei kommentteja: