Oma blogiluettelo

lauantai 2. toukokuuta 2009

Ei yhtään pilkua

Daven A35KL antenni Tongalla

Se pilkku siellä auringossa olikin jo aamulla hiipunut, ja R näyttä taas nollaa. Kyllä niiden kunnon tulien sytytys ei onnistu sitten mitenkään.

PT1R kanssa näyttää olevan tärkeää, että aseman kaikki yhdeksän operaattoria nukkuu samaan aikaan ja kumpikaan asema ei ole äänessä millään bandilla. Ainakin jos dx-clusterin vihjeisiin on luottamista. Tuossa suunnassa se näyttää olevan maanosan tapa.

Daven A35KL kanssa käydyn s-posti viestittelyssä hän kertoo:
“Ant here is 7m tall shortened vertical dipole, 100 W, Elecraft K3.”
Ihan oman mielipiteenä sanon että jos minullakin olisi tuollla 20 m cw:llä ollut joku keppi tai dipoli, en edes olisi Davea kuullut, ja se siitä qsosta jota ei olisi pidetty. Nyt minulla oli 5 elm 20 m monobanderi noin 40 m korkealla ja al-1500 linukka, Dave ei valitellut signaalin heikkoutta. ”Gud sigs here in Tonga, one of the loudest EU stations, so far.”

Ja tämä perustuu ihan siihen tosiasia että minullakin 30 m vain kääntyvä dipoli mastolla ja vielä alimmaisena. Sillä bandilla saan vahtia tarkkaan milloin se kelipiikki on minulle, että edes kuullisin, kun muut OHt workkii useampi elementtisillä. Kyllä yhteyden pitoa selvästi helpottaa jos vasta-asemalla on kunnon antenni sopivalla korkeudella ja vielä tehoa käytössä, ainakin voi vaikka arvata. Sano rooger jos on rooger – tyyliin.

En usko vaikka vaihtaisin dipolin 30 metriä pitkän nykyisen syöttöjohdon RG-213, käsivarren paksuiseen kurkkutorveen ja liittimet kullitetuiksi, ei se paranna kokonaistilannetta olennaisesti. Vain antennin vaihto auttaa, olisi aikanaan pitänyt laittaa se 3 elm mono tällekin bandille.

Tietysti tiedän ettei tällaisia mastoja ja antennia joka tontille pystytetä, on vain tyydyttävä
vaikka keppiin, mutta tietysti siinä välillä olevia häviötä voidaan tietysti vähentää. Se miten se näkyy itse bandia workkiessa, vai halutaanko antennilla yleensä workkia mitään.
Pääasia että kaikki käppyrät on kunnossa ja omistaja on tyytyväinen, käytti hän sitä workkimiseen tai ei.

Mielipiteitä - lainattuja ja omia

Kontukimalaiset pölyttivät mustikankukista ennätyssadon. Metsäntutkimuslaitoksen tiedote 8.4.2009. http://www.metla.fi/tiedotteet/2009/2009-04-08-marjat-ja-kimalaiset.htm

Hyvä dx parempi mieli - muutama pilkku ,, vielä parempi mieli!

73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: