Oma blogiluettelo

sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Pilkuttomuus ei pahasti haittaa kaikkia bandeja

Pilkuttomuudesta ja bandeista hyvä esimerkki oli KH7XS 14198 tuli s6/8 ja siirryttyään 7077 asema tuli s9 + ja tämä sunnnuntai aamuna.

G3TXF ja G3MXJ on siirtynyt VK9 Norfolkille ja olleet sieltä jo äänessä VK9N/G3MXJ oli 80m cw:llä.

VX8X kuuntelin 14252.0 SP kisan alkaessa, alkoi splatterit nousta molemmilta puolilta taajuutta ja lukeminen oli tuskaa, joten kutsuminen ei ollut järkevää. USA meni niin kovaa sinne ettei täältä pohjoisesta EUsta oikein ollut jakoa. Sunnuntai aamuna tuli vähän nihkeästi, mutta jenkkilän nukkuessa kutsujia oli vähän ja täältäkin venäläisten sekaan sopi hyvin ja uusi iota NA-192 tuli lokiin.

VK9GWM oli lauantaina illansuussa 1823.5 ja tulikin yllättävän hyvin OHta meni hyvin läpi, muutama asema lähes kaikilla kutsuillaan. Räntäsade teki täällä bandin pohjat hyvin rauhalliseksi, kuuntelussa antenni oli 20 m 5 elm yagi, tai 40 m 3elm molemmilla kuuli hyvin, selvästi paremmin kuin 160 m dipolilla. Nyt heidän sivuillaan on tyypillinen päiväohjelma tunneittain ja bandeina 160 ,80 ja 40 m: http://vk9gmw.com/

Fin-ham postituslistalla käydään keskustelua pitääkö GP:llä, olla alla tai vieressä peltikattoa ja mistä aineesta, kuulemma kuparinen joka on hopeoitu olisi paras. Ja lähetin tykkää jos SWR on 1 niin aina se jotain säteilee johonkin. Yhteyden saaminen kyllä saattaa olla kiven takana, esimerkkejä löytyy postitus listoja kaivamalla, sen ekan qson saaminen on työtä ja tuskaa kilpailussakin, jos 99,5% tehosta jää virkkuukoukkun mittaiseen antenniin hf-bandilla.
Toiset rakentelee antenneja ja viilaa desimaalipilkkua, harvoin heitä kuulee tuolla dx-pileupeissa, jossa antennien toimivuus on todellisessa testissä. Tietysti koko aseman suorituskykyä siellä testataan, jopa operaattorin osaamista workinta tilanteessa.

Ei yksi pääsky kesää tee, joten jos kerran jäät jonkun aseman jalkoihin pileupeissa, ei syytä ole vielä lannistua. Mutta jos aina joku asema menee läpi ja sinä et, on syytä kysellä läpimenneen aseman kalustosta, qthsta ja etenkin antennista, mitenkään vähättelemättä operaattorin taitoja.

Myös vertailevien raporttien pyytämistä useilta vasta-asemilta kannattaa kysellä, se antaa helposti ja nopeasti kuvan oman antennin toimivuudesta, omaan vertailu antenniin tai lähellä sijaitsevan kaverin antenniin. Jos muuta et keksi niin käy 14267 ulkosuomalaisten renkaasta saat varmasti palautetta.

Vaikka kaksi samaa tehdastekoista antennia asennetaan eri qth on tuloskin erilainen, juuri siitä rf-ympäristöstä johtuen.

73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: