Oma blogiluettelo

torstai 26. helmikuuta 2015

QRXsy Pohtii syvällisesti suhdettaan dx-clusteriin ja sen käyttöön

 



Klusterien käyttö on kovasti muuttunut sen neljännevuosisadan aikana kun niitä on ollut. Alkuaikoina oli pulaa spoteista. Oli saatu hieno systeemi, mutta täytettä puuttui. Mutta jo silloin keskusteltiin siitä, mikä on DX ja mikä ei. Ja mikä on tärkeää spotata ja mikä ei.
 
Lopulliseen johtopäätökseen ei koskaan päästy. Asiat riippuvat niin monesta asista: keleistä, bandeista, kellon- ja vuorokauden ajoista, keskustelijoiden aseman laadusta, amatööriuran vaiheesta, auringonpilkuista jne. Lisäksi mielipiteet jakaantuivat sen mukaan, kuinka valmista tavaraa klusterista piti kunkin mielestä tulla. Ne jotka eivät olleet opetelleet filttereiden käyttöä tai joilla ei ollut klusteriin kiinnittyvää lokiohjelmaa filttereineen, vastustivat liikoja spotteja. Toisaalta oli “anna kaikkien kukkien kukkia” - koulukunta, joka halusi mahdollisimman paljon dataa kauhottavakseen – kaiken varalta.
 
Enää ei pitkään aikaan ole ollut pulaa spoteista. Tämän takaa globaali, luotettavasti toimiva verkko, joka pitää klusterit yhdessä, joka sekin oli ongelma ennen. Lisäksi erilaiset automaattihärvelit kuten skimmerit syöttävät spotteja käsin koskematta 24/7/365.
 
Vaan minkälainen on DX:rin vastuu klusteria käyttäessään? Onko olemassa jonkinlainen velvoite ilmoittaa kuulemansa tai wörkkimänsä tuiki harvinainen asema klusterille? Jos ilmoittaa liikaa asemia, jotka eivät ketään kiinnosta, tulee säälivää hymähtelyä, haukottelua ja palautetta turhista spoteista. Entä jos ei ilmoita mitään? Ilmestyy vaan aina tikkana paikalle ja wörkkii harvinaisen herkun pois ja katoaa saman tien. Millainen epälojaali tursake on tuollainen tyyppi? Onko kyseessä kylmä, laskelmoiva, kade ja huono ihminen, Ham Spiritin irvikuva?
 
Jos sellaisesta on kyse, niin ainakin tämä pösilö on pahasti ajastaan jäljessä. Ihan käytännön tilannehan on se, että jos on joskus löytänyt omasta mielestään spottaamisen arvoisen aseman ja näpelöi sen matkaan, niin 80% tapauksesta huomaa vihjeen jo annetun. Moni muukin on ollut samalla asialla. Ja tuplia pukkaa - joita toki mahtuu maailmaan. Kateus/ilkeys - argumentti ei vaan oikein toimi.  Jos et itse anna spottia, se tulee kuitenkin parinkymmen sekunnin kuluttua ulos jonkun muun antamana. Mikään ei tapahdu bandeilla tulematta heti yleiseen tietoon.
 
Mitä sitten tulee pileuppien splittitaajuuksien ilmoittamiseen, pitäisikö ilmoittaa vai ei? Miksei pitäisikin. Onhan monta kertaa niin, että huutaa ja huutaa - väärässä paikassa. Ja aah, klusterista tullut tieto taluttaa lähemmäs oikea jaksoa, mikä tuntuu eksyneestä huutajasta oikein mukavalta.
 
Mutta valitettavasti klusteri on vaan aika hidas väline ottotaajuukisen kertomiseen. DX on jo siirtynyt muualle, kun info kilahtaa ruutuun. Ja siirtyy varmasti viimeistään silloin, kun kuoro on ohjattu paikalle. Pileupin massiivisuudesta riippuen on homman tehokkuuden kannalta huono juttu, jos porukkaa paakkuuntuu yhteen paikkaan.
 
Entä sitten tämä Suomi - joukkue? Isänmaallisuus on hieno asia. Jospa siis jaetaankin enemmän tietoa vain omalle porukalle ja jätetään muut selviytymään omillaan! Mikä estää jakamasta laatutietoa vain suomalaisille tai vaikka vain oman kerhon jäsenille? Tämän tekemiseen taitaa tosin olla parempiakin välineitä kuin klusterit. Klusterit ovat äärimmäisen julkisia paikkoja, joissa on kömpelöt keinot tiedon rajaamiseen. Seassa on ulkomaalaisia, varokaa!
 
Sitä paitsi DX:ien wörkkinen taitaa olla enemmän yksilölaji - pl. tietyt kontestit. Vai onko olemassa jokin tietylle maalle myönnettävä DX-awardi?
 
Ja sitten ne DX-peditiot. Ne voivat - tietyissä sumeasti määriteltävissä eettiisissä rajoissa - tietysti päättää ketä workkivat. Jos joku halua workkiä vain urdua puhuvia asemia ja on satsannut siihen paljon aikaa ja rahaa, niin eihän meillä ei-urduilla ole urputtamista.
 
Sama koskee sitä, että peditio antaa etusijan uusille asiakkaille. Kaikki  ainakin periaatteessa ymmärtävät, että ATNO on hyvä juttu. Käytäntö on sitten jo toinen asia. Onneksi peditioilla on nykyään lokisysteemit, joista sekunnin murto-osassa erottaa oikean ATNO-edustajan meistä vanhemmista tunaajista.
 
Sitten vielä yksi kommentti klusterilla roikkuvista pitkän linjan DX:reistä. Syövätkö he kuormasta, kun eivät anna spotteja? Vaikka siltä saattaa näyttääkin, niin aina ei tule mieleen, miten erilaisessa tilanteessa klusteria  käyttävät ovatkaan. On ehkä kohtuutonta vaatia, että tyyppi joka koko ikänsä on terveys- ja ihmissuhdeohjeita uhmaten viettänyt elämänsä hamshackin kovalla jakkaralla ja kaiken siinä wörkkinyt, enää jaksaisi suurella poltteella spotteja puikottaa. Syökööt vaikka kuormasta, kääkkä.
 
QSXsy
 
73, Pertti OH5TQ


Ei kommentteja: