Oma blogiluettelo

perjantai 20. helmikuuta 2015

Navassan K1N OH-kuso 5 MHz:lla!



Se OH-kuso 5 MHz:lla!

Pertti ja muut ....

Epäilit toissaviimeisessä blogissasi, että "olisiko se yksi 60 metrin" (5 MHz) kuso Navassan lokissa "kirjattu väärälle bandille". No ei!

ClubLogista voi kuka tahansa katsoa, että se ainoa 60m OH-kuso oli aseman "OH2P"-kanssa. OH2P on Radio Club Finlandia RCF ry:n tunnus, jolla on voimassa oleva Viestintäviraston lupa ao. bandille. Kerhon osoite on sama kuin omani. Kerhon DXCC-listalla on tällä bandilla jo 30+ maata, pääosin toki Eurooppaa mutta myös Amerikkoja, Karibiaa ja Afrikkaa. Sinänsä pieni kuriositeetti, etten ole bandilla noin seitsemään vuoteen kuullut ketään muuta OH-asemaa ja OH puuttuu edelleen workituista maista. Mutta mm. kaikkien aikojen ensimmäinen OH-SM kuso on pidetty täältä.

Tämä 5 MHz on valtavan hieno bandi. Siinä yhdistyy 40 ja 80 metrin bandien hyvät puolet. Suomessa tälle bandille pääsevät vain kerhoasemat Viestintäviraston erikoisluvalla. Erikoislupa ei maksa mitään. Lisäksi lupa määrää, että bandilla saa käyttää vain seitsemään pistetaajuutta, vain USB-modea ja vain 50 W tehoa. Ei ihme, että tämä bandi kiinnostaa erityisesti turvaliikennettä harrastavia.

Mutta toisin on esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa, jossa bandi on kaikkien käytössä, VFO on sallittu, laaja alue ja muistaakseni kummassakin maassa täydellä teholla. Viestintävirastossa on ollut erittäin suopeaa asennetta siihen, että Suomikin saisi muiden Pohjoismaiden tapaan täydet oikeudet, mutta asia ei edennyt toisessa osapuolessa. Sääli. 70 MHz:n umpeenkuromiseen kyllä käytettiin energiaa.

Eräs DX-elämäni suurin pile-up oli 1.7.2014, kun OZ-asemat saivat täydet luvat bandille. Olin aivan sattumalta bandilla kun klo tuli 0:00 Tanskassa. Lokiin tuli kymmeniä OZ-asemia - välissä joku OY ja TF, kun daanit juhlivat uutta bandia. Kaiken kaikkiaan bandilla on ollut äänessä noin 150 eri DXCC-maata.

K1N"-kuso tuli melko helposti. Asema workki valtavaa jenkkipile-up'ia mutta rykäisy oikeaan aikaan auttoi. Antennina oli 80 m dipoli, koska 60 m dipolin tilalle laitoin Navassan ajaksi 160 m dipolin. Kaiken kaikkiaan Navassa ajoi 14 Euroopan kusoa seuraaviin maihin: SP, EA, G, LA, CT, OZ, LZ, CU2 ja se yksi OH.

Seuraavilta sivuilta saa lisätietoa bandista:










Joe, W8GEX; julkaisee 60m DX-kirjettä, joka kannattaa tilata jos bandi kiinnostaa:


"If you know anyone who wants to be added to this newsletter, if you have any 60m news to share, or if you are going on a DXpedition and plan a 60m operation, please let me know at w8gex@aol.com Thanks, Joe W8GEX"

Muuten, Euroopasta Navassaa workittiin seuraavasti:

DL     6711 kusoa
I        6114 kusoa
UA1-6    3554 kusoa
SP    2954 kusoa
EA    2873 kusoa
F    2656 kusoa
G    1751 kusoa
UR    1717 kusoa
OH    1697 kusoa
OK    1485 kusoa
SM    1222 kusoa
---
LA    809 kusoa
---
OZ 448 kusoa!

Aika hyvin menestyimme tälläkin listalla.
Jari, OH2BU aka OH2P
 
 
73, Pertti OH5TQ

  

 

 

Ei kommentteja: