Oma blogiluettelo

lauantai 25. syyskuuta 2010

Pihinästä yhteydeksi - muutamassa minuutissa


Kerään tai yritän kerätä dxcc-maita mahdollisimman monella HF-bandilla 10 –160 m. Työkalujani on RX-clus ohjema jossa bandeittain puutuvat dxcc-maat ja niillä hälytys päällä, joko cw:llä tai puheella saa valita. Päivärutiini alkaa aamuisin käskyllä sh/wcy (DK0WCY)josta saan aamupäivän keleistä perustiedot, joita tarkistan tulevien vihjeiden perusteella. Onko LP tai SP keliä ja mihin suuntaan. Vaikka keliä on majakan suuntaan, ei sieltä ole välttämättä asemia äänessä. Ja esimerkiksi Pacifikissa ei ole yhtään NCDX ketjun majakkaa. Muutamia DX-bullettiinia seuraan tiivisti ja yritän olla ajoissa vastaanottamassa uutta bandimaata, jos se vain on mahdollista, kelillisesti ja oman ajankäytön suhteen.

Heikillä OH8GKP on majakkaketjua kuunteleva asema, jonka tulokset on netissä luettavissa. Hieno juttu. Jos oikein  pilkkua viilataan, näin täältä etelästä katsoen siihen tulee jo keli eroja jos ei muuten niin ajallisesti  ja siellä kuunnellaan pakosti ympärisäteilevällä antennilla. Täältä etelästä voidaan saada ihan erilaisia kuuntelutuloksia suunta-antenneilla.

Hyviä esimerkkiä löytyy jopa täältä etelän asemien kuuntelu tuloksien eri aikaisuudesta miten keli tyypillisesti täällä siirtyy. Jos keli nousee idästä, kuin yleensä aamuisin auringon nousun jälkeen 20 -10 m bandeilla. Ensin Palocityssä paukutellaan henkseliä, täällä Jaalassa ja Simpeleellä tuskin vielä kyseinen asema pihisee. Vartin päästä jo täällä luetaan, Kirkkonummella vain pihisee, Turun kulmalla ei edes pihise. Talkilla tulee Turusta kysely milloin sinä sen workit, (jos vasta-asema upista ajaa) ahaa vielä reilu vartti niin sitte mahdollisesti täällä. Ja Kirkkonummi siinä välissä paukuttaa henkseliä. Jos Turku, Kangasala ja Ylöjärvi kuulee täällä ei enään kuulu mitään, vain heidän upissa olevat signaalit. Se on siltä päivältä ohi.

Vaasasta tulee anno jossa kysellään mihin aikaan täällä etelässä sitä on workittu, siellä ei  edes vielä pihise.

Jos keli nousee etelästä on marssijärjestys toinen, Kirkkonummella ja Turussa workitaan, täällä ei saata edes pihistä missään vaiheessa. Etelästä nouseva keli, on täällä yleensä vaikea.Tuntuu että keli siirtyy Itämerta myöten Kirkkonummelle ja Turkuun, Suomenlahti ei saa siitä herkusta mitään saati Salpausselkä, jonka harjun takana täällä ollaan.

Käytin tarkoituksella paikkakuntia selventämään hf-kelin siirtymisen eroja, kyseisiltä paikkakunnilta löytyy tehokkaita dx-asemia ja kokeneita dx-operaattoreita.

Nyt oli kysymys  10 - 20 m bandien kelipiikistä, ja pilkkuminimistä jota tässä äsken elettiin. Kelipiikki saattoi kestää vain 5-15 minuuttia ja silloin oli syytä olla vastaanottamaan pihinästä nousevaa signaalia. Tai sitten  kelipiikki jäi tulematta, mutta Moskovasta UA3 sitä workkivat ja meillä ei edes Palocity kuullut.

Ja samat rituaalit seuraavan päivänä uudestaan, jos keli-indeksit sitä ennustaa ja asema on yleensä äänessä. Se oli helpoin juttu todeta, dx-clusterin vihjeet sen kertoo, miten vihjeiden antajat oli maantieteellisesti sijoittuneet, kelin siirtyminen oli helppo havaita.

Pertin päiväkirja


Ei kommentteja: