Oma blogiluettelo

lauantai 26. joulukuuta 2009

Uuden Sprintti HF kisan kokemuksia


CCF HF 2009 Joulukisassa ssb osassa olin mukana Elimäen Radioamatöörikerhon kutsulla OH5R kerhoasema luokassa, joka olisi myös mahdollistanut M/M operoinnin, sitä toisen bandin asemaa ei vain ollut eikä työskentelijää. Minun ei pitänyt ehtiä koko kisaan, vaan ohjelman muutos aamulla aiheutti uuden päiväjärjestyksen ja ssb kisaan löytyi sopiva aika lumispyryn- ja töiden lomassa.

Kisan teki mielenkiintoiseksi ne sprintti säännöt ja niistä muutaman havainto, tietysti kokonaisvaltaisen tarkkailijan rooli ei kisaajalta täysin onnistu.

Sprintin sääntö, ettei taajuudelle jäädä jos testikutsun jälkeen saa yhteyden, tämä tuntui pelaavan yllättävän hyvin. Oli jopa tilanteita joissa kukaan ei jäänyt taajuudelle kutsumaan vaan se tuli hiljaiseksi. Selvää etua oli nopeasti blokkaamaan tottuneilla asemilla. Kaikilla meillä taisi se vfo olla, toisilla jopa kaksi. Sille toiselle vfolle ei löytynyt mielekästä käyttöä, ainakaan 80 m bandilla, siinä vanhassa kisamallissa sillä sitä oli.

40m bandilla olin 100 w kanssa ihan uudessa tilanteessa ja mahdollisuudessa, signaali siellä on OH-maahan yleensä heikko, näillä pilkuilla. Pois lukien ne muutamat vanhassa OH8 alueella olevat asemat jotka tulevat skipillä, OH9 piiristä ei aikoihin ole ollut säännöllistä paikallista osallistujaa. Kaikkia kuulemiani asemia en 100w, ole pilkuttomana aikana ole 40m saanut workituksi.
Nyt ison tehon tai skipistä tulevat asemat pitivät taajuuden vapaana, jos heihin sain yhteyden melkein aina siltä joku tuli vastaamaan. Tai ainakin edellisistä yhteyksistä oli asemia jäänyt taajuudelle kuuntelemaan jotka erikseen pyydettynä tuli takaisin. 40 m piti kuunnella isojen poikien pileuppia ja heille vastaajiin piti sitä omaa yritystä pitää yllä, tietysti myös bandin kelausta kannatti harjoittaa.

Näillä opeilla sain 30 minuutissa, peräti 12 yhteyttä ja 7 maakuntaa, kun sitä omaa ei lasketa. Se että miten sillä pärjää vertailussa muihin 100 w asemiin, selviää vasta tuloksista.
Mielestäni tänäänkin kotimaan kisassa menestyminen ratkaistiin juuri 40 m yhteyksillä ja sieltä saaduilla maakuntakertoimilla – vanha totuus.

40 m oli sille toisellekin vfo:lle käyttöä, ei vaan sieltä 7080 yläpuolelta löytynyt ketään OH asemaa, toisaalta hyvä ettei ne vähäiset täällä kuullut asemat olleet hajallaan kuin varpusparvi. Varmasti yhteyksiä syntyi muutamalla lähekkäin olleella reijällä runsaammin.

Kisan aloitin tyyliin ensi 80 m 30 minuuttia ja toiset 30 minuuttia 40 m, jonkun kerran kelasin siinä 40 m välissä 80 m läpi, ei yhtään yhteyttä.. Muutama uuden kutsun kuulin vastaavan, mutta taajuus jäin hiljaiseksi, emme kuitenkaan tavanneet vaikka yritystä aseman siirtoon oli.

Muutaman uusi kutsukin tuli vastaan kisassa – hienoa.

Olisiko se suuri häpeä että ihan fin-hamilla, näitä kotimaan kisoja markkinoitaisi, sieltä se uusi kilpailija porukkaa pitää kuitenkin löytää, jos heitä mukaan halutaan. Nykyisin ei jokaisesta kerhostakaan löydy HF-kisailijoita, kertomaan uusille hameille mitä HF kilpailujen workinta on.

Olen tyytyväinen sprintin kokeiluun, kisa tai pari voisi olla tällä formaatilla vuosittain kotimaisiakin.

Hyvä dx parempi mieli - muutama pilkku , vielä parempi mieli.

73, Pertti OH5TQ
Pertin päiväkirja
http://oh5tq.blogspot.com/
pertti.oh5tq@gmail.com
http://personal.inet.fi/koti/oh5tq/

Ei kommentteja: