Oma blogiluettelo

tiistai 22. joulukuuta 2009

Melkein 50 vuotta

ARRL DX Contest CW 1981 20 m single, Pyhtään vesitornilla, Draken C-line pöydällä ja seinällä salainen ase USAn ja Canadan kertoimet numerojäjestyksessä. Kuva Kari OH5XT

Lyhyt historia kutsulle OH5TQ

Noviisi luvan sain keväällä 1961 ensimmäisen yhteyden pidin 17.5.1961 Johnin silloisen OH5TM nykyisin OH5NZ kanssa 80 m cw:llä, Kuusankosken toiselle laidalle. Ennen sitä olin jo muutaman vuoden kuunnellut 40 m bandia ja lähetellyt SWL kortteja kutsulla OH5-714, cw taitoa ei oikein vielä silloin ollut. Kiinnostus ja innostus harrasteeseen lähti serkkuni Matin silloisen OH5SR nykyisin OH6MKJ esimerkistä, ja perheen yleisradiovastaanottimen 40 m bandista. Josta löytyi AM-modella olevia paikallisia ja ulkomaisia ra-asemia. Matin luona Mankalassa lähes viikoittain isäni kanssa vierailimme, hänen työmatkan vuoksi ja minä aina pyrin mukaan.

DX workkimisen suurempi innostus tuli vasta yleisluokkaan pääsyn yhteydessä, pihaan ilmestyi vapaasti seisova masto ja viimeksi siinä oli 15/20 m duobanderi. Sitä ennen oli 20-15-10m 2elm qaudi, joka ei pitkään siellä ylhäällä kestänyt. Lyhin antenni projekti kesti muutaman viikon. Joka oli kunniahimoisin, useampi elementtinen qaudi, joka jyrkässä pihan osassa oli jo kasassa ja kiinni talousrakennuksen kulmassa naruilla. Seisoi lasikuidulla vahvistettujen bambujen varassa maassa ja pienellä telineellä. Ja eräänä kesäisenä aamuna erään leipomon leipäkuskia tuuraava kaveri ajoi niihin naruihin tuhoisin seurauksin. Pihalla oli säännöllistä tavaraliikennettä, vaikka siellä osalla pihaa sitä ei pitänyt olla, kyläkaupan pihalla kun oltiin.

Varusmies palveluksen suoritin viestissä, kesävänskänä oli Ben silloin kutsulla OH5SJ nykyinen OH9NB. Silloisia sissiradioita testattiin Pihtiputaan ja Kouvolan välillä, sissiradio kurssille en päässyt, vaikka 1lk oli suoritettu. Olin niin onnettoman kehno suunnistaja. Ehkä myös tiettyä tarkoitushakuisuutta niissä saunalenkkien suunnistuskisoissa oli takana, voin tunnustaa. Metsässä juokseminen ei minua suuresti kiinnostanut. Minun oli helppo suunnistaa heikosti, siihen ei edes tarvinnut pinnistellä.

Yhteyksien rakentaminen ja pitäminen maastosta kyllä oli mieleistä puuhaa, ei aina ehkä niin sotilaallista ja VLO mukaista, mutta yhteydet syntyi. Myöhemmin kertauksissa oli samaa ongelmaa siirtymisissä, radiot pysyi mukana, yhteydet syntyi. Mutta henkilökohtainen ase suorastaan pyrki jäämään johonkin nurkkaan - kouluttajien iloksi.

Kisaporukoissa olen ollut mukana, ensi Pyhtään vesitornilla Broby- tiimissä ja myöhemmin Mustilassa OH5Z, kun tiimit yhdistyi. Tosin oman dx-aseman ja asuin qth valmistuttua, on kisa aktiivisuus vähän hiipunut. Kotimaan kisojen osalta on myös samaa havaittavissa.

Vasta 2001 sain tehokkaamman dx-aseman silloiselle kesämökille ja OH-maratoni lukemat oli siinä 1400, kaikki dxcc-maat oli jo kuitenkin saatu ja kuitattu. Matkaa asunnolta oli kuitenkin edelleen workkimaan 26 km per sivu ja kesä qth oli talvella varsinainen energia syöppö, lämmintä oli talvella pöydän tasolla juuri plussan puolella. Yhden linukan putken siinä oppirahoina tuhosin, liian kylmänä täysihönkä päälle, vaikka pakkasta tuvassa. Muutaman tunnin päästä lumi suli katolta ja jäätyi räystäälle, jotain piti tehdä.

Alueelle laadittiin rantakaava jossa kyseinen tontti oli merkitty ympärivuotiseen käyttöön, pientä omakotitaloa sinne haaveilin. Masto oli jo tontille sijoitettu sitä silmällä pitäen. Osittain harusten alle piti harjakattoinen rakennus sijoittaa. Nyt olen täällä pienessä omakotitalossa pari vuotta asunut. OH-maratooni listallakin pistäydyin, mutta vedin tulokset pois koska en katsonut asiaa niin tärkeäksi minulle, saavat nuoremmat tilaa ja alapuolella olevat yhden pykälän ylöspäin, ellei luvut muuta muutosta tuoneet.

Minulla ei ole mitään suorituspaineita, workinta rintamalla, jos joku tulee tai on tulematta on aivan sama. Hauskaa on ne pihinä qsot ja muutaman minuutin aukeamiset Pacifille, näillä pilkuilla ja hf-alueella.

73, Pertti OH5TQ
Pertin päiväkirja
http://oh5tq.blogspot.com/
pertti.oh5tq@gmail.com
http://personal.inet.fi/koti/oh5tq/

Ei kommentteja: