Oma blogiluettelo

tiistai 20. syyskuuta 2011

Milloin on LP keliä HF bandilla

                                            Syksyinen Saniainen Verlassa

Minulta kysyi nuorempi HF dx-workkija yhden pilkkumaksimin kokemuksella, milloin me saamme naattia niistä kuuluisista LP keleistä 15, 12 tai 10m bandeilla, Pacifikkiin ja nyt ajan kohtaiseen Itä Timorille. Ja tässä täältä kaakonkulmalta kerättyä käytännön kokemusta bandeilta.

20m se on jo tosiasiaa, ja 17m muutaman kerran, 15m en ole  kuullut LP suunnasta edes JA asemia aamuisin, tai 12m ja 10m bandeilla. Kyllä ne kuuluvat tyypillisesti pilkkumaksimin iloihin. Pilkkujen noustessa ensin tulee 17, 15 ja 12 ja viimeksi 10m pitkäntien kelit, meille tänne.

Tuolta etelästä annetuissa vihjeissä usein tarjotaan suunnaksi LP. Nykyisillä pilkuilla 15m LP keli nousu pysähtyy tuonne saksa ja puolan maisemiin, jos vihjeistä ja omasta antennin kääntelystä jotain voi päätellä.

Hyvä osoitus LP ja SP kelin nykyisistä ennustetuista maantieteellisistä eroista EU sisällä on 4W6A kelisivulla, läntiseen EU luvataan LP keliä 20-12m bandeille, sielläkään ei vielä luvata sitä 10m. Itäiseen EU ei luvata LP keliä olenkaan. Käytännössä sitä on ollut joka aamu 20m, linukalla ja tehokkaalla suunta-antennilla on mennyt läpi cw:llä täältäkin. Tietysti voidaan keskustella mikä on Itäistä EUta, olemme kuitenkin Moskovasta selvästi länteen, joka on meistäkin vielä selvästi etelään, jota tuolla ennusteissa on käytetty Itäisenä EUna.

HF keleissä on eroja, itä- länsi akselilla vähintään kello ajoissa, auringon kierron vaikutus heijastaviin kerroksiin, myös pohjois-  etelä suunnassa on isoja eroja. Tässä viimessä SAC kisassa tuloksissa 10m bandin yhteyksien määrä laski mitä pohjoisemmaksi mentiin.Yleensä pohjois-eteläsuunta on varmin dx-suunta joka toimii pienillä pilkuilla, mutta toimivuus pienenee mitä pohjoisemmaksi mennään kotimaassakin, siis Afrikan keliä löytyy melkein aina, jostain päin kotimaata ja varmemmin täältä etelästä. Pieni A-indeksin nousukaan ei sitä estä koska ei ajeta pohjoisen Aurora vyöhykkeen läpi.


Ja tämä on tätä syyskuun tilannetta, myöhemmin talvella on jo 40 ja 80m LP kelit mahdollisia, riippuen oman qth ja kohteen auringon noususta ja tai laskusta .Vähintään Graylinea pitää olla tai ihan pimeää molemmissa päissä olla ja pallon yönpuolelta sinne ajetaan näillä bandeilla. LP keli on aina useamman hypyn keliä kuin SP keli, joten se vaatii heijastavilta kerroksilta toisenlaista olotilaa. Ja sen tilan saavat tieteilijät meille selittää.

Ei tuo LP ennustaminen, ole pitkään onnistunut tieteilijöiltäkään, vasta viime vuosina niitä ilmestynyt, vaikka LP keliä on luultavasti aina ollut. Tietysti käännettävien suunta-antennien  tai erisuuntiin olevien kuunteluantennien yleistyessä on ollut mahdollista, todeta ilmiö, ja saada se ennusteen laskemiseen mukaan. Yksi lyhyt antennilanka- tai keppi ja korva ei havaintoon riitä.



KH6 Havaji on monesti tullut nyky pilkuillakin LP kautta 15m bandilla ja SP ei sitten mitään, samoin Antartican asemia on syytä yleensä kuunnella molemmista suunnista.

 RI1ANC Antarticalta olen  12m jahdannut ja muutama päivä sitten, se tuli vastaamaan silloin SP.  Täältä löytyy linkki myös heidän nettilokiin.


Varmin tapa jos on suunta-antenni, tai eri suuntiin olevia kuuntelu antennia on katsoa molemmat SP ja LP suunnat ja samalla kuunnella asemaa. Perinteisen käsityksen mukaan jos asema tullee voimakkaamin LP kautta sitä sanotaan tässä qth LP kelilksi. Asema saattaa tulla joskus ihan muustakin suunnasta, vaikka ei ole piraatti. Usein olen usein törmännyt VK asemaan joka tulee pohjoisesta, en tosin näiden kehnojen pilkkujen aikana.

LP kelit ovat mielestäni parhaimmillaan tilanteessa jossa ajetaan pallon toiselle puolelle hintelästi kuuluvaa asemaa, LP keli piikit ovat aina eriaikoina, kuin tyypilliset SP kelit. Joten osa meistä ei ole edes silloin kuulolla, saati sitä kutsumassa.

Jussi OH5C kirjoitti tiistaina

Nyt on kello 7.59 UTC ja 4W6A tulee sekä 15m että 17 paljon paremmin pitkää tietä !!!!!!!!! OH5.n. Eilen se tuli pitkään 17m cw samoin paremmin LP  !


SAC 2011 CW  lokien palautus ja tuloksen kehittyminen on sarjoittain ja maaottelutasolla, täältä katseltavissa, hyvältä näyttää.



Linkki



    73, Pertti OH5TQ
skype on
Kotisivut
http://tupala.mine.nu/oh5tq/                                                               


Ei kommentteja: