Oma blogiluettelo

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Radiomajakoiden kuuntelua

 

 
Radiomajakoiden kuuntelua
 
Radiomajakoiden kuuntelu on eräs radioharrasteen laji, joka on vienyt monet mennessään.  Radiomajakoita on moneen käyttötarkoitukseen ja ympäri aaltoalueita. Eniten kuitenkin harrastetaan HF-alueen majakkakuuntelua ja sielläkin enimmäkseen alle 2MHz:n alueilla.
 
Pääosa majakoista on ilmailun ja merenkulun suunnistus ja navigointimajakoita ja niistä käytetään yleisnimitystä NDB eli NonDirectionalBeacon, ympärisäteilevä majakka.
GPS- ja muut paikannusmenetelmät ovat pikku hiljaa lopettamassa nämä perinteiset MF-alueen majakat, mutta vielä löytyy kiinnostavaa kuunneltavaa tuhatmäärin.
 
Ilmailun NDB-majakat lähettävät länsimaissa n. 270kHz – 545kHz välillä, mutta paljon löytyy majakoita muista maista, jotka toimivat 500kHz – 1800kHz välillä.
 
Majakat lähettävät pääsääntöisesti  A2-modella eli siinä on kantoaalto moduloitu esim. 400Hz:n äänisignaalilla. Kuunneltaessa nimellistaajuudella kuuluu siis kantoaalto ja 400Hz:n päässä moduloitu sähkötys. Majakat lähettävät omatunnustaan melko hitaalla sähkötyksellä, yksi- kaksi- tai kolmekirjaimisena. Usein majakan tunnus on johdettu lähetinpaikkakunnan nimestä, esim. 340KHz ”KAI”-majakka sijaitsee Kouvolan itäpuolella Kaipiaisissa.
 
Majakoiden tehot ovat pieniä ja koska antennitkin ovat aaltoalueeseen suhteutettuna erittäin huonoja, säteilyteho ei montaa wattia ole. Kuuluvuus on tarkoitettu pelkästään kenttää lähestyville koneille ja ilmoitetaan yleensä olevan vain muutaman kymmenen kilometriä.
 
Kuten tiedetään, radiokelit vaikuttavat kuuluvuuteen, samoin antennit. Auringonpilkkuminimien aikaan ja useamman sadan metrin antennilla voi majakoita kuulla lähes mistä tahansa.
Omat kaukaisemmat majakkani olen kuullut 10000km päästä Kaukoidästä jokunen vuosi sitten. Kaikkiaan majakoita on lokissani pitkälti yli 2000.
 
Kuuntelua aloittaessa Pohjois-Euroopan majakat tuntuvat jo olevan kaukana, sitten kun kokemus kasvaa kuuluukin jo Etelä-Euroopasta, pian jo Lähi-Idästä, Afrikasta, Karibialta jne.
Vastaanottimeksi kelpaa mikä tahansa radio, mummon putkiradiollakin jo muutamia kuulee. Radioamatöörivastaanottimella, joka kattaa tuon alueen, kuuleekin sitten jo satoja majakoita ja pidemmälle ehtineet kuuntelijat käyttävät nykyään pääsääntöisesti SDR-vastaanottimia.  Antenniksi käy hyvin jokin aktiiviantenni, dipoli tai pitkälanka.
 
Lisää infoa löytyy kotimaiselta Utilityfoorumilta http://peditio.net/utility tai Facebookista https://www.facebook.com/groups/211303309059534/
Majakoiden tunnistukseen hyvänä apuna on REU http://www.classaxe.com/dx/ndb/reu/

Majakka Mestari
Kari OH5YW

blogin pitäjä aateloi Karin Majakka Mestariksi

 73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: