Oma blogiluettelo

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

NH8S keliennusteet


                                 Sipoolaista ympäristötaidetta, kustantaja veronmaksajat

Keliennusteet: NH8S Swains I. –OH, Syyskuu 2012

Katselin vähän tarkemmin Jarin OH6BG ennusteen kuvia ja taulukoita omien puutteiden valossa joita ovat 40,15,12 ja 10m bandeilla. 80 ja 160m puutteet sivuutan olankohautuksella, johtuen omista käytettävissä olevista antenniratkaisuista, vain maston harukset dipoleina.

Jos oikein luen perustietoja, niin siinä NH8S asemalla on valittu 3 elm antenni 10 m korkeudessa ja OH-asemalle 3 elm antenni 20m korkeudessa ja linukat molemmissa päissä. Ja näillä tiedoilla on saatu tuo värigrafiikka kuva ja taulukko..

Tämä aamu- ja keskipäivän lyhyentien kelipiikki tuntuun ihan päiväselvältä, jos emäntä Aurora sen meille suo. Ja se varasuunnitelma jos emäntä on kiukkuisella päällä ja katkaisee kelit pohjoisen kautta, niin aamukeleillä kannattaa varmistaa myös pitkäntienkeli, eihän siinä mitään menetä, jos lyhyttätietä ei mitään kuulu, niin joutessaan kääntää antennia 180 astetta.

Pitkäntien ennuste on mielenkiintoinen, koska samaan aikaan on myös lyhyentien kelipiikkiä. Jos pitkäntien kelin signaalia yleensä vertaa lyhentien keliin, sen on olennaisesti heikompaa, se näkyy myös tuossa ennusteessa, ei nouse taajuudet niin ylös, aikakin on vain lyhyt piikki. Voisin kuvitella että jostain päin OHta on myös workittavissa olevaa pitkäntiekeliä, ehkä OH0 ja OH1 kulmasta. Tosin pitkällä tiellä on täältä EU yli ajettava
se vähän vaatii ERPiä, ainakin pediotion alussa. Loppupuolella peditota on pileupit yleensä olennaisesti harventuneet, ilman linukkaakin on mahdollista pääsee lokiin, lyhyellä tiellä varmemmin.

Tuo 40m bandin pieni kelipiikki tänne on syytä myös tarkasti seurata, ehkä pedition loppupuolella saattaa olla mahdollisuuksia, muutakin kuin kuulla asemaa. Etenkin ssb:llä joka minulla vain puutteessa.

Lisää tarkkuutta saat, jos teet oman aseman perustiedoilla saman ennusteen.


Myös Skimmeriä kannattaa katsella, OH6BG antenni on pitkäntienkelille sopivassa suunnassa NH8S ajatellen, tietysti takakeilallakin tulee  kelin avaus varmasti skimmerille.

Avaruussään vaikutus HF-keliin

Mikään ei korvaa kuuntelua dx-pedition taajuuksilla, olet linukka valmiina iskemässä silloin kun vasta-aseman signaali on sillä voimakkuudella s-mittarissa tai pihinänä, kun katsot että on syytä olla kutsumassa, ennen sitä ensimmäistä dx-vihjettä - olet varmojen voittajien seurassa.




Ei kommentteja: