Oma blogiluettelo

lauantai 17. maaliskuuta 2012

20 kV linjan hohtopurkaus ja hf bandien pohjat. Osa II

                          Kymijoki  Pessankosken sillalta yläjuoksulle, Voikkaalle päin

Olet kirjoittanut mielenkiintoisesti 20 kV:n linjassa havaitsemastasi säieviasta ja sen aiheuttamasta häiriöstä.

Mistä se on voinut siihen tulla? Tässä yksi teoria: silloin aiemmin kun siellä satoi nollan vaiheilla olevaa lunta, se alkoi tarttua johtimiin ja muodostaa ns. tykkylunta.  Lumi voi jäätyä johtimiin kiinni ja lumisateen jatkuessa lumikerros lisääntyy, johtimen paino kasvaa ja se putoaa alemmas (riippuma kasvaa). Johtimet voivat olla kuormasta riippuen eri lämpimiä ja näin ollen lumen tartunta johtimeen on erilaista. Johtimet riippuvat hyvinkin erilaisesti kuin normaalisti. Sitten tulee tuulenpuuskia, jotka saavat johtimet heilumaan epätahtiin, kunnes ne saattavat aiheuttaa läpilyönnin. Tällöin aiheutuu hetkellinen voimakas magneettikenttä, johtimet tärähtävät ja lumikuorma putoaa pois. Samassa yhteydessä johdin kuumenee voimakkaasti ja saattaa jopa palaa poikki. Nyt ei näin ei tässä tapauksessa ole käynyt, vaan osa johtimesta (yksi säie) on sulanut pois. Samalla pois sulaneen säikeen johdin osat ovat löystyneet ja päässeet hiukan normaalin johdintärinän aiheuttamana värisemään ja täten aiheuttamaan kyseisen koronailmiön.

Löytyykö parempia selityksiä?  Entisessä työssäni kohtasin tämän tapaisiin ongelmiin! Yleensä radio-tai tv häiriöitä tarkasti yleisradion peilaaja, joka löysi silmin näkymättömiä vikoja linjoista, jotka aiheutuivat jostakin löysästä liitoksesta. Esim. pultti löysällä ja aluslevy pääsi tärinän vaikutuksesta liikkumaan ja aiheutti häiriön. 

Terveisin mökkinaapurisi ex ammattilainen nykyisin eläkkeellä

Nyt tälle alueelle asennetaan etälukumittaria, naapurissa jo asentaja kävi ja kertoi tulevansa meillekin tulevalla viikolla. Kuulemma yöllä käydään lukemassa, linjaa myöten siirtyy tiedot muuntamolle, kait se on sitä pelättyä Datasähköä PLC. Katsotaan miten bandien pohjille nyt tapahtuu.

73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: