Oma blogiluettelo

torstai 15. maaliskuuta 2012

20 kV linjan hohtopurkaus - ja hf bandien pohjat



Löytyi selvitys miksi 20 kV linja voi aiheuttaa radiotaajuuksille corona ilmiön seurauksena, bandin pohjan nousuja. Asentajat puhuvat hohtopurkauksesta, glow discharge.
Minun kannatti tarkasti katsella 20 kV linjaa, josta löytyi yksi säie joka oli poikki ja sen molemmat päät törötti usean sentin matkalla 90 asteen kulmassa linjaan nähden. Se mikä tämän oli aiheuttanut, on minulle arvoitus. Säiettä oli 2-30 cm kadonnut kokonaan. Yksi naapuri oli kesällä kuullut pamauksen nähnyt tulipallon valaisevan lähimetsää, paikassa jossa linjassa oli kuvaamani vika. Silloin vielä oli linjan vieressä nuoria koivuja, jotka sopivassa kulmassa, saattoivat linjaan ylettyä.

20 kV linjassa on täytynyt tapahtua, selvä mekaaninen kosketus vaiheiden välillä, muuten ei pätkä säiettä voi kadota.  Linjan paikan löysin pelkän näköhavainnon pohjalta, paikka josta jokapäiväisen postinhakumatkalla kävelin aina ohi. Eri hf- bandien suuntimisella en löytänyt kuin minimin, joka taas oli useita asteita leveä ja kuului kuin koko linja toimisi siellä antennina joka taas kulkee qth ympäri kaarevasti muutaman kilometrin matkalla. Ehkä paremmalla suuntimiskalustolla, olisi tarkka paikkakin saatu selville, joka oli noin 200m päässä qth.

Tämä paikka tuli korjattua kolmantena työpäivänä ilmoituksestani Suur-Savon sähkölle, joka koska vain poikkinaista säiettä. Samassa yhteydessä bandien hf- bandien pohjat laski olennaisesti. Ja tästä johtuen syyn tai syiden etsiminen alkoi, ja tässä se todennäköisesti oli.
   


Linkki



73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: