Oma blogiluettelo

perjantai 25. marraskuuta 2011

Nykyajan "DX" peditiot. Huomioita 100w aseman kannalta

Aloitin dx.n metsästyksen 20v sitten. Silloin oli myös kohtalaista auringonpilkku maksimia ja asemia vorkittiin 4 el 10m OH6RM .n Token tekemällä pitkäpuomisella beamilla perusluokkalaisena ainoalla luokalle sallitulla HF fonebandilla joka oli silloin 10m ja teho 100W.
Silloin oli radioamatöörejä paljon bandeilla ja myös tarjontaa. DX.t piti kovaa bandikuria ja homma toimi hyvin. Muutamassa vuodessa tuli jotain 280 dxcc kortille 28mc fonella. DX- asemat olivat v 1991 useasti jonkun listameklarin takana joka piti huimaa kuria neteissä kuten silloin näitä esim. sk. Zedanin netti, Barsilian DX-net kutsuttiin. Silloin oli olevinaan aikaa ja maita tuli pikkuhiljaa, tosin töistäkin täytyi joskus karata kun joku harvinaisuus oli äänessä. DX varoitukset soitettiin lankapuhelimella kaveripiirille :D
Kiinnitimme Pertin kanssa tänä aamuna 24.11.2011 klo 6.20 infoon S01MZ 21220 ja infon perässä tuo synkkä maininta ZOO. Mikä ihmeen ZOO no sen tietää kun kuuntelee asemaa. Hirveä päälle huuto ja cw.n kilinä, linukan kurina ja pärinä sekä operaattoreiden kiroilu etelä-euroopasta. ”Stupid, you.r idiot, shut up” jne. vähä-älyisten ns. bandipoliisien huutamana. Nykyään on tullut tyyliksi kun mikä tahansa asema lyödään klusterille se kyseinen ZOO on muutamassa minuutissa valmis ja 100w asema kuten minulla saa useimmin unohtaa koko jutun. Pitää vain kelata bandia ( lue kuunnella ) jos olisi tuuria ihan alussa ennen klusteri-infoa saada haluttu dx lokiinsa.
Mielestäni tämä nykyinen bandikurin menetys dx.iltä johtuu ihan vain rahasta. Kevyillä vorkkimistaidoilla olevat ”sunnuntaimestarit” lähtee harvinaisiin maihin liian tiukalla aikataululla pelkästään maksamaan velkojaan tai paremminkin kun porukat on PayPal.llla ”Donate” nupilla maksaneet peditiolle riittävästi sponssia uuden dxcc maan toivossa, on dx-operaattorit liemessä koska eivät uskalla pitää bandikuria lainkaan ja voivottelevat sika-qrm pileissä  ”Oh my God.....Oh no.....incredible QRM”..miksi ? ….kun siihen tarvittaisiin vain nämä sanat: ”Nyt homma ruotuun tai menen QRT” ja menee myös jos ZOO yllättää.
Sitten vältellään bandeja jotka ovat kyseisillä mailla harvoin olleet äänessä jne. Arvostelen näin joitakin "peditio" asemia, mutta koska en ole mikään super-operaattori, en myöskään mene minnekään pitämään pilejä näillä omilla taidoillani. Ei silti on nykyään ollut kunnollisiakin porukoita ja yhden miehen peditioita liikkeellä, kunnollisilla antenneilla varustettuina.
Olen kuunnellut pile-uppeja ja siellä on nämä jatkuvasti kutsujat uudehko ilmiö, en ymmärrä voiko niin todella saada dx.n lokiinsa kuin "väsyttämällä" :D. Samoin huikea päälle kutsuminen on käsittämätöntä ja kun kehno dx vielä ottaa näitä päälle kutsujia lokiinsa, on se ZOO kohta valmis.
Toinen mielestäni ikävä piirre on se että etelä-eu.n asemilla on useasti järeä linukka mutta antennina vain joku GP tai dipoli ja linukalla kompensoidaan antennigainia. Kyllä sen huomaa ja kuulee. Mölyaseman antennitilanne on helposti selvitettävissä kun kuuntelee näiden rätinpurentakusoja tai käy QRZ.comissa kurkkaamassa aseman kalustoesittelyä mikä on aika yleistä siellä nykyään ja alle 600W tuskin asemaa löytyy. Toisaalta niitä QRO gp tai dipoliasemia ei kannata pelästyä vaan esim. pacificin suuntaan täältä pohjolasta pääsee ihan kivasti useasti dx.n lokiin ihan 100w.lla ja siistillä työskentelyllä ajankohtana kun läntinen ja eteläinen eurooppa ei vielä kuule asemaa kunnolla ja pelkästään möykkää klusteri-infon kannustamana. Tämähän on vain harrastetta ja 14195 taajuudella örisevät I .maan kaikumikkiäijät saa jättää ihan omaan arvoonsa. Olen useasti vorkkinut dx.ä kyseiseltä taajuudelta vaikka nämä papukaijat ovat siinä pulisseet. Pahempi QRM syntyy silloin kun jotkut länsi eurooppalaiset alkaa häätää höhliä taajuudelta linukan murinoilla RTTY.llä tai CW.llä eli pelkällä kanto-aallolla. Vielä kerran tämä on harraste, mitä siinä sitten menettää jollei saa jotain dx.ää joka bandilla ja joka modella, kannattaa ajatella vain : Jos ei tule, so what ? Ottakaa tämä puhtaasti pakinana, herneitä ei kenenkään kannata jutusta vetää nenäänsä jos kolahtaa kohdalle:D

oh5c Jussi

73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: