Oma blogiluettelo

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 40 MYANMAR (XZ)


Tervetuloa Myanmariin, kansantanssiesitys sataman laiturilla

Myanmarissa (Burma) rantauduimme Thilawan laituriin, joka sijaitsee noin 25 km päässä entisestä pääkaupungista, Yangonista (Rangoon). Koska olimme saaneet (upgrade) parvekkeellisen hytin, pystyin seuraamaan sataman viranomaisten toimintoja. Näin tapauksen kun miehenkilö vaihtoi varvastossut virallisempaan asuun; sukkiin ja mustiin kenkiin. Kun maahantulomuodollisuudet oli laivassa suoritettu, tulivat he laiturille ja vaihtoivat varvastossunsa takaisin jalkoihinsa.
Kooltaan Myanmar on Kaakkois-Aasian suurin maa ja on yhtäsuuri kuin Ranska + Belgia. Äidinkielenä heillä on burma, shan, karen ja talaing.
Yhä epävakaa valtio
Poliittinen tilanne Myanmarissa on ollut pitkään epävakaa, sillä alistetut vähemistöt ovat kapinoineet ja varsinkin siirtomaa-aika oli sotaisaa . Maa oli ennen toista maailmansotaa japanilaisten miehittämä.
Muutama vuosi sitten sai valtio siviilihallituksen, jota tällä hetkellä arvos-
tellaan siitä, ettei se puutu riittävästi maan länsirannikolla tapatuvaan Rohingya- muslimien syrjintään, sillä he ovat buddahalaisen ääriryhmän vihan kohteeksi.
Maailmalla tunnetaan ainakin kaksi Burmasta kotoisin olevaa henkilöä, YK;n pääsihteerinä 1961-71 toiminut U Thant sekä Nobelin rauhanpalkinnon saanut Aung San Suu Kyi, joka joutui istumaan kotiarestissa järkyttävän pitkän ajan.
Oppaamme Zita kertoi, että tämä henkilö on aina oleva kansan sydämessä, mutta hänen ei koskaan anneta tulla mukaan politiikkaan.
Kiertoajelulla koettua
Laivayhtiön retkivalikoimasta valitsimme viiden tunnin kiertoajelun (65usd). Ajettuamme satamaportin ulkopuolelle kansan pariin huomasimme välittömästi ulkona leijailevat savupilvet. Tähän asiaan oli oppaamme ilmeisesti varautunut, koska osasi heti vastata ihmettelyymme; "Tässä maassa ei ole vielä organisoitua jätteiden poisvientiä kiinteistöistä, joten roskat poltetaan paikan päällä". Kaikki eivät kuitenkaan näin menettele, vaan roskat heitetään luontoon.
Ennenkuin poistuimme bussista ulos opaamme valisti meitä tiedolla, että ihmiset ovat hyvin ystävällisiä ja hymyileviä. Hän myös toivoi meidän tekevän samoin.
Markkinat
Teimme kävelykierroksen Thanlyin aamumarkkinoilla, jossa kiinnitin huomioni kojujen naisiin ja lapsiin, jotka olivat sivelleet kasvoihinsa thanaka tahnaa,jota saadaan saman nimisestä puusta, tahnalla on viilentävä vaikutus ja samalla myös estää auringon haitallista UV- säteilyä.
Tuhansia pagodeja
Myanmarissa on tuhansittain pagodeja, joiden rakentamiseen on tarvittu huimat määrät kultaa, jota löytyy omasta maaperästä. Lisäksi kaivetaan hopeaa, tinaa, kuparia, lyijyä, sinkkiä, jalokiviä (punaisia rubiineja) sekä myös öljyä ja maakaasua.
Meillä oli tilaisuus vierailla Kyaik Khauk ja Kyauk Tan- nimisissä pagodoissa. Kohteista lähemmin ohessa olevasta linkistä;
Käynti näissä pyhissä paikoissa on monelle epämiellyttävä kokemus, sillä "walking barefoot on pagodas is mandatory" eli sukkia eikä kenkiä saa olla jaloissa. Näinollen esim. diabeetikoille ei suositella vierailua jalkainfektion takia. Tästä säännöstä pidetään kiinni myös VIP-vieraiden kohdalla. Jokin aika sitten näin tv:stä dokumentin, jossa seurattiin Norjan kuninkaallisten käyntiä eräässä Myanmarin pagodassa, jossa he kulkivat paljoin jaloin, mutta se tapahtui pitkin punaista mattoa.
Hiekkapusseja tulipalojen varalta
Kiertoajeluun oli sisälletty myös tutustuminen Padagyui-nimiseen kylään, jossa oli selvästi havaittavissa, ettei se ollut pienituloisten asuttama. Erään talon portin pieleen oli ripustettu muutamia  pieniä muovipusseja, joiden sisältö oli hiekkaa? Tähänkin oli oppaalla selitys: Myamarin laissa on määräys, että jokaisessa talossa tulee olla hiekkapusseja mahdollisen tulipalon  alun tukahduttamiseksi. Emme ymmärtäneet, kuinka se onnistuisi.
Luonnonrikkauksia
Valtio saa huomattavia tuloja luonnonrikkauksistaan, mutta tulot kohdistetaan muualle kuin kansalaisten olosuhteiden parantamiseksi. Esimerkiksi maassa on noin 27000 km tieverkosto, josta vain noin 12% on päällystettyjä (wikipedia).
Tämä lyhyt vierailu antoi kuvan ystävällisestä kansasta, mutta varsin köyhästä sellaisesta.
Linkit:  www.tui.fi 


Tietopaketti Suomen poliisista on luovutettu paikalliselle mp-poliisille


Kylän elämää maaseudulla

Kuorma-auto liikenteessä 

Torimyyjä on sivellyt thanaka tahnaa kasvoilleen

Hevonen kärryineen katuvilinässä. Me olimme asiakkaina.


Myanmar on tuhansien pagodien maa.


Kylän baari on suosittu kokoontumispaikka.

Teksti ja kuvat: Aatto, oh6pn@sral.fi
73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: