Oma blogiluettelo

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Kesä tulossa ?

6- tien viitoitusta 2014, Elimäen kohdalla

Sisälmys:

DV1UD/P iota OC-093 Ilmoitti aina up 3, otti taajuudelta
Olenko saanut uuden kohina lähettimen lähistölle?
ARRL sallii nyt ”self-spottauksen” klusterissa VHF-kisoissa
Kymijoessa on runsaasti vettä

Pientä harhautusta

Tässä oli mestari joka otti aina taajuudeltaan, vaikka ilmoitti  up 3, bandipoliisille toivoton ja otollinen kohde, yrittää pitää taajuutta puhtaana. Pienen sählingin jälkeen minäkin sain kutsuni läpi, vaikka bandipoliisit yritti minuakin siirtää uppiin.

 21018.7  DV1UD/P      3-Jun-2015 0311Z  OC-093 up 3                   -EU7A-

http://www.dx-world.net/dv1ud-p-batan-island-oc-093/

Olenko saanut uuden kohina lähettimen lähistölle?

Aamuisin kuuntelen usein 3699 mahdollista kotimaan liikennettä. Mitä pidemälle päivä etenee, kohina kyseille taajuudella vain lisääntyy ja asemat häipyy. Ilmiö on tuttua kyllä edellistä kesiltä, johtuen kyseisen taajuudelle tyypillisestä etenemisestä joka vain päivällä on todella lyhyttä. 

Tyypillisesti kuunteleen kyseistä taajuutta 80m dipolilla jonka syöttöpiste mastossa ja puoliskot tulee viistosti alas, toimii samalla 42 maston haruksina. Ehkä ripustuksesta johtuen antennissa on pystypolarisaatiota.  

Jos kytken 3699 kuunteluun 40m 3elm monobanderin tippuu taajuuden kohina useilla yksiköillä ja kuulen monia OH-asemia joita tuskin luen sillä 80m dipolilla jonka syöttöpiste muutaman metrin alempanan kuin se, 40m mono joka on ylimmän laakerin yläpuolella 30 metrissä. Siis kohtuullisen korkealla molemmat.

Vai onko nyt lähettävä etsimään kohinanlähdettä, vain tyydynkö toteamukseen pystypolarisoiduissa antenneissä on tällä taajuudella korkeammat bandipohjat kuin dipolissa tai looppeissa. Vain enkö kohinan tasoa muista edellisiltä kesiltä, sekin on mahdollista.

ARRL sallii nyt ”self-spottauksen” klusterissa VHF-kisoissa

Klusterille eli reaaliaikaiseen DX-vihjeverkkoon ei ole ollut suotavaa laittaa vihjettä itsestään eli ”self-spotting”. No, ”selfiet” ovat muuallakin yleistyneet ja nyt ARRL on muuttamassa kantaansa ainakin VHF-vihjeiden osalta. Kun klusteriverkko 1990-luvulla alkoi kehittymään, yhteydet olivat epävarmoja, yhteysnopeudet hitaita ja tiedonvälityskyky alhainen. Oli luonnollista että turhaa liikennettä haluttiin rajoittaa. Turhaksi liikenteeksi katsottiin itsensä vihjaaminen. Nyt klusterit toimivat laajakaistaverkoissa, nopeudet ja tiedonsiirtomäärä on lähes rajaton. Samoin radioamatööreillä olevat klusteriohjelmat pystyvät suodattamaan pois sellaiset vihjeet, jotka eivät aseman käyttäjää kiinnosta. ARRL sallii nyt omissa VHF-kilpailuissaan itsensä spottaamisen (vihjeen antamisen) helpottaakseen yhteyksien syntymistä ja täten lisätäkseen VHF- kilpailuiden suosiota. Mite's SRAL VHF-valiokunta? Olisiko aihetta sallia myös Suomessa

http://www.oh3ac.fi/Kerhokirjeet%202014a.html

Näitä self-vihjeistä kansainvälisissä HF-kisoissa yritetty päästä eroon, ja näyttää että tavallisissa HF-vihjeissäkin niitä karsastetaan. Jos ei oleta lukuun harvinaisia- tai puoliharvinaisia asemia joilla on nettiyhteys. Mieleeni muistuu FW5JJ joka monesti kertoo että on tullut ääneen omalla vihjeellään, jopa Skypellä vastaa skedipyyntöihin.

Kymijoessa on runsaasti vettä

Sonnanjärven pinta nousee hitaasti mutta varmasti, täytyy laituria kohta taas nostaa, järvenpinta pyrkiin laiturin tasolle, vesi vain +14c ei oikein ole uintikeliä minulle. Taitaa sähköyhtiöille olla Kymijoen vesistössä vedenkorkeuden ylärajat paukkua, koska monella voimalaitos padolla on luukut auki, ainakin osittain. Voi mitä veden tuhlausta :)

Sonnanjärven tilanne ja ennusteet:
http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/l149111001y/wqfi.html

Vesistöennusteet: Kymijoen vesistöalue
http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/14/

Muu suvitilanne- ei hyvältä näytä!

Ei ole Tervapääskyjä näkynyt, tai Rantakäärmeitä näkynyt. Järviveden lämpötila vain +14 C
Hyttysiä kyllä ilmestenyt, koska sopivasti on lämmintä ja kosteaa.

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi.fi

 

Ei kommentteja: