Oma blogiluettelo

lauantai 3. tammikuuta 2015

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 35 VIETNAM (XV)




Maisema Halonginlahdella on upea.
 

Kolmaskerta toden sanoo eli vierailtuani jälleen (marraskuu-14) Vietnamissa, tunnistin maasta saamani positiiviset vaikutteet uudelleen.
 
Maanalaiset tunnelit
 
Kävin Vietnamissa vuosina 2004 ja 2009, jolloin tutustuin  Saigoniin ja sen lähistöllä sijaitseviin Cu Chinin- maanalaisiin tunneleihin. Nämä ovat useammassa kerroksessa ja näissä oli myös huoneita eri tarkoituksiin, kuten esim. sairaala. Näillä käytävillä jouduin kävelemään kumarassa ja hyvin pian aloin tuntea voimakasta ahtaanpaikan kammoa. Nykyisin turistirysänä olevat tunnelit rakennettiin Vietnamin sodan sisseille, jotka taistelivat suunnatonta ylivoimaa vastaan. Yhdysvallat lähetti sotaan puolimiljoonaa sotilasta. Sodassa kuoli kaikkiaan neljä miljoonaa ihmistä. (http://en.wikipedia.org/wiki/C%e1%bb%a7_Chi_tunnels).
 
Miellyttävämmät muistot minulle jäi Nha Trangin rantakaupungista, jossa vertaansa vailla oleva kilometrien pituinen hienohiekkainen ranta hemmotteli  minut Vietnamin faniksi. Tottahan toki löytyy Vietnamin 33oo km pitkältä rannikolta muitakin vastaavia rantoja, kuten Aurinkomatkojen Phu Quoc. Phan Thiet. Hoi An ja Danang. Vihjeenä ensikertaa näille rannoille aikoville tiedoksi, että lämpötila tammikuussa vaihtelee näiden kohteiden välillä peräti kahdeksan astetta (21-29 C).
 
Huikea Halonginlahti
 
Viimeeksi tehdyllä Vietnamin matkalla oli kohteina maan pohjoisosassa sijatisevat pääkaupunki Hanoi sekä Halonginlahti, joka on yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja samalla myös UNESCON maailmanperintökohde. Risteilyjen lähtösatamassa oli laituri toisensa jälkeen täynnä erikokoisia laivoja ja veneitä odottamassa innokkaita turisteja (vuositasolla jopa kolme miljoonaa), jotka olivat varanneet muutaman tunnin tai useampaan vuorokauteen kestävän risteilyn. Matkailijoiden määrässä tapahtui vuonna 1997 suuri ponnahdus ylöspäin kun James Bondin "Huominen ei koskaan kuole"- esitettiin elokuvateattereissa.
Matkatoimisto Olympia oli varannut hytit Paraside Cruises-yhtiön luxury luokan alukseen, jossa palvelu oli ensiluokkaista.  https://www.paradisecruises.vn/
 
Kahden vuorokauden aikana saimme ihastella uskomattoman kauniita maisemia, jossa pääosassa olivat puiden peittämät kalkki- ja dolomiittikukkulat, joita sadevesi on vuosisatojen kuluessa muotoillut erinäköisiksi kallioiksi (kallioperästä liukenee aineita).
 
Helmien viljelyä
 
Tutustuimme ponttoonien päällä oleviin kelluviin kyliin, jotka olivat kaukana turvallisesta kotipiiristä, sillä laiturintapaista rakennelmaa ei ole suojattu kaiteilla. Näissä olosuhteissa oli erilaisia toimintoja, kuten myymälä, jossa valmistettiin ja että myytiin helmikoruja. Saimme havainnollisesti nähdä helmien syntyvaiheen. Ammattinsa osaava nuori nainen raotti simpukan kuorta ja asetti tiettyyn paikkaan vieraan esineen, esim.kuorensirun. Meressä simpukka erittää sirun ympärille sarveisainetta ja kalsiumkarbonaattia, josta muodostuu halutun kokoinen helmi 1-3 vuoden kuluessa.
 
Hedelmällisyyden symboli
 
Parintuhannen erimuotoisen saaren joukossa on useita tippukiviluolia, joissa värivaloilla on saatu hyvin esiin luonnon muodostamia hahmoja. Tungoksesta päätellen yksi kuuluisimmista luolista on Cave of Awe, jonne meidät kuljetettiin yhteysveneellä. Ennen kierroksen alkua meidän annettiin ymmärtää, ettei kääntyminen polulta takaisin ole mahdollista. Aikoinaan jo ranskalaiset kutsuivat tätä nähtävyyttä yllätyksen luolaksi. Niin se oli nytkin, sillä edessä olevasta pysähdys-
paikasta alkoi kuulua naisten hihittelyä. Syy selvisi ilman tarkempaa tutkistelua, sillä seinämässä sojotti vaalenpunainen hedelmällisyyden symboliksi nimetty miehinen hahmo.
 
Mopojen Hanoi
 
Vietnamin pääkaupungissa sanotaan olevan lähes seitsemän miljoonaa asukasta ja viisimiljoonaa mopoa. Tähän saimme tuntuman istumalla cyclossa eli kolmipyöräisessä riksassa. Tunnin kestänyt kierros pahimpaan ruuhka-aikaan värikkäillä ja ahtailla kujilla antoi ymmärtää, että kyllä sopu tilaa antaa. Kuulin kerrottavan, että cycloista oltaisiin luopumassa liikaa tilaa vievänä kulkuvälineenä ja suositeltavampi menopeli olisi moottoripyörätaksi.
 
 
Palatsialueella
 
Yksi "pakollisista" käyntikohteista Hanoissa on edesmenneen presidentin Ho Chi Minh- palatsialue, jonka sisääntuloportilla oli pitkä jono odottamassa pääsyä kassien läpivalaisuun. Presidentti ei asunut alueella olevassa entisessä kuvernöörin palatsissa, vaan hän asui ja työskenteli hyvin vaatimattomassa erillisessä talossa. Hänellä oli käytössään kolme virka-autoa joista yksi oli minullekkin tuttu merkki, Popeda, sillä meilläkin oli sellainen kotona (taksi).
 
Karmea vankila
 
Vierailu Hoa Lo- vankilamuseossa jätti epämielyttävän tunteen, sillä esineet ja kuvat kertoivat liiankin hyvin olosuhteista, joissa pääasiassa poliittiset vangit joutuivat virumaan. He olivat kiinni jalkapuissa, ja kettingeissä. Myös viime sodan amerikkalaiset sotilaat (lentäjät) kiinni jäätyään joutuivat tänne "hotelli Hilttoniksi" kutsuttuun vankilaan.
 
Hanoista vettä
 
Asioidessa katukojujen kauppiaiden kanssa, on eduksi jos osaat kertoa vietnamin kielellä olevasi Phan Lan-maasta (Suomi). He nimittäin arvostavat suomalaisia, sillä maamme on hyvin tunnettu kehitysavun antajana jo yli 30 vuoden ajalta. Kehitysapurahoilla on rahoitettu myös Hanoin vesijohtojärjestelmää.
 
Kunnon maistajaiset
 
Hanoin kansainvälisellä lentokentällä oli taxfree myymälässä juomien esittelyä ilman henkilöä joka sitä tarjoilisi, joten siellä oli take yourself eli itsepalvelu. Esillä oli skottilaista 18 vuotta vanhaa elämän vedeksi kutsuttua juomaa sekä erään ranskalaisen kylän nimen saanutta viinirypälevalmistetta. Sanomattakin on selvää, että maistelimme niitä tietyllä arvokkuudella ja ennenkaikkea omatuntomme mukaan.
 
Ajankohtaista
 
Moni tämän juttusarjan lukijoista on saattanut ihmetellä kuvien puuttu-
mista vanhemmista jutuista. Syy on nyt todennäköisesti löydetty ja uusien kuvien laittaminen tilalle on aloitettu (esim. Etelämanner).
Tästä aiheutuu Pertille ylimääräistä vaivaa, joten hänelle jo etukäteen suuret kiitokset.
 
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2015



Äiti ja tytär myymässä matkamuistoja
 


 Cyclosta oli hyvä mahdollisuus tarkkailla liikenteen sujumista Hanoin vilskeessä

Presidentti Ho Chi Minh´n mausoleumi Hanoissa



Entinen kuvernöörin palatsi on nykyään Presidentin linna. Talossa kokoontuu myös maan hallitus 
 
 
Hotelli Hilttoniksi kutsutussa Hoa Lo - vankilamuseossa oli kuvia ja kohokuvia entisajan vankilaolosuhteista
 
Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi , ipa-bothia
 
 
73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: