Oma blogiluettelo

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

VK9MT Mellis äänessä - hyvin tulee kelipiikeissä

Nämä jäät vonkuu aamuisin, näillä vuorokausi lämpötiloilla

Jarin laatima VK9MT keliennuste ja perusinfo.

Keliennuste: Mellish Reef VK9MT, maalis-huhtikuu 2014

Huhtikuun 2014 alussa (28.3.-9.4.2014) 11 hengen retkikunta suuntaa Mellish Reefille ja työskentelee kutsulla VK9MT. Tarkoituksena on workkia saarelta 10 päivää. Joukossa on saksalaisia, unkarilaisia, amerikkalaisia, italialaisia ja australialaisia operaattoreita.

Retkikunta ajaa  kuutta asemaa ympäri vuorokauden kaikilla bandeilla (10-160M) CW:llä, SSB:llä ja RTTY:llä. RTTY saa operoinnissa tiettyä etusijaa.


Alabandeilla tulee kiinnittää huomiota auringon nousu- ja laskuaikoihin. Aurinko nousee Mellishillä n. klo 19 UTC kun taas Suomessa aurinko laskee n. klo 18 UT. Eli klo 17-19 UTC välinen aika on ehkä se otollisin ajanjakso, jolloin kannattaa päivystää alabandeilla (40-160M). Luultavasti asema kuuluu jo aiemmin kuin 17 UTC ja toki pitempään kuin 19 UTC. VOACAP ei tunnetusti pysty kunnolla käsittelemään lainkaan alabandien etenemistä, saati grayline-keliä näin pitkällä yhteysvälillä.

Ennusteet on tehty Mellishiltä Vaasaan. TX- ja RX-antennina on yksinkertainen puoliaaltodipoli 10 metrin korkeudella maan pinnasta. Tehoksi on määritelty 500 wattia ja lähetyslajiksi CW.

 
http://voacap-optimaalinen-antenni.blogspot.fi/2013/12/keliennuste-mellish-reef-vk9mt-maalis.html

Sunnuntaina aamulla oli Mellis VK9MT usealla bandilla tarjolla, 10m cw, 12 m ssb, 17m ssb ja 20m cw. Kaikki hyvin kuultavissa kello oli 05.00 utc, keli ennusteen mukaan vielä paras keli piikki aamupäivällä vielä edessä. CQ WPX ssb kisa viikonloppuna vähän rajoittaa vielä tarjontaa, eivät mene puskemaan väkisin kisailijoiden sekaan, ja rauhallisempaa pitää omaa pileuppia upissa. Siiis WARC bandia ja cw tänään tarjolla, WPX päättyy tänään 23.59 utc.

Japanilaiset on tässä alussa selviä päälle päsmäreitä, muutenkin yleensä kaikissa peditioissa on se ensimmäinen viikonloppu, se isoin kutsujien joukko asialla. Viikolla on on jo kutsujien joukko harventunut, monista eri syistä johtuen.

14027 klo 10.00 utc maissa singnaali oli reilusti yli S9, kaikki kelpasi jenkkiä myöten, kyllä oli kutsujiakin. Sitä ne keppi anteenit tekee kaikki kuuluu, mistä on vain keliä. 

Muutama vihje tuli VK9MT edellispäivänä ja yhteyksiä raportoitiin, minäkin kuulin 18137 aseman joka saattoi olla aito, kutsua en tosin kuullut. Asemia rakentaessa, kokeilivat toimivuutta myös bandilla. Joukossa varmasti aitoja asemia.

www.vk9mt.com.

Jäiden vonkuna on mahtavaa luonnonorkesteri jota ylilentävät joutsenet säestää. Päivällä on sen verran lämmintä että vettä kertyy jäälle joka yöllä jäätyy ja aamupäivisin jäätyneeseen jäähän syntyy railoja, siitä mahtava vonkuna. Joka tämän ensikerran kuulee ihmettelee varmasti.

Joutsenet lentää vain yli ja valittaa ettei järvi ole vielä jäistä vapaa ja suuntaavat virtaaviin paikkoihin muuttomatkalla.

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi
 

Ei kommentteja: