Oma blogiluettelo

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Tuleeko Krimistä uusi DXCC-maa?



Kaiken takana on nainen”, laulaa Matti ja Teppo. ”Ja kaiken takana on DXCC-lista”, viheltää DXeri. Mutta tuleeko siis Krimistä uusi DXCC-maa? Entä Kosovo?

Ensimmäinen DXCC-lista vuonna 1937

Ennenkuin tuohon voi vastata, pitää ymmärtää DXCC-listan historiaa. Clinton B. DeSoto, W1CBD, kirjoitti vuonna 1935 QST-lehteen artikkelin DX-pisteytyksestä ja ensimmäinen DXCC-maalista julkistettiin vuonna 1937. Toinen maailmansota muutti maailmaa ja uusi alku tapahtui vuonna 1945.

DXCC-maalista on aina ollut ja tulee aina olemaan ”amerikkalainen” ja tulee aina heijastamaan heidän poliittista ajatteluaan. Mutta globalisoituessa myös jenkkeihin on tullut aimo määrä lisää halua kuunnella myös muita.

DXCC-listan periaatteet ovat pääsääntöisesti aina olleet samat kuin nykyään, mutta yksityiskohtia on vuosien varrella muutettu, välillä roimastikin. Uudeksi DXCC-maaksi on päässyt, jos on ollut alue, joka eroaa poliittisesti tai maantieteellisesti. Uusien DXCC-maiden hyväksyminen oli vuoteen 1998 saakka puoliksi markkinointia, puoliksi intohimoa ja puoliksi vahvojen vaikuttajien lobbaamista.


Maalista jäädytettiin 1998

Vuonna 1998 DXAC (DX Advisory Committee: ARRL:n hallituksen nimittämä pysyvä ryhmä, jossa on edustaja kustakin USA:n kymmenestä kutsupiiristä) teki merkittävän päätöksen: sillä hetkellä DXCC-listalla olevat maat, olivat ne sitten kriteerien mukaisia tai ei, jätettiin DXCC-listalle ja tehtiin uudet säännöt uusien maiden hyväksymisestä. Tätä päätöstä kutsutaan ”grandfather”-päätökseksi, joka on lainkäytössä tavallinen termi. Suomeksi sana voitaisiin kääntää ”aiemmin saavutetuksi eduksi”.

Grandfather”-päätöksellä DXCC-maiksi jäivät esim. Sardinia, Korsika, Skotlanti, Wales, Pohjois-Irlanti, Ravansaari ja huom … Ahvenanmaa, joista yksikään ei nykyisten DXCC-sääntöjen puitteissa enää kelpaisi DXCC-listalle. Ja listalta olisi pudonnut noin 20-30 muutakin DXCC-maata. Kun Ahvenanmaakin oli ollut yli 50 vuotta oma DXCC-maa, olisi ollut aika raakaa pudottaa se pois. Nämä edellämainitut ja muut ”grandfather”-maat putoavat kyllä pois listalta, jos niille tapahtuu jotakin ”radikaalia” eli esim. että Ahvenanmaan itsehallinto lakkaisi tai – Ahvenanmaan liittyisi Ruotsiin ja siitä tulisi tavallinen Ruotsin maakunta. Ravansaari poistui listalta, koska sen hallinta totaalisesti siirtyi Venäjälle.

Täytyy ymmärtää, että DXAC:lla on suuri paine saada DXreille tekemistä. Kohta kaikilla on 340 maata workittuna ja DXCC-awardien tenho hiipuu, jos ei koko aikaa ole jotakin jahtaamista. Ja olisi ollut katastroofi ja poliittinen itsemurha yht'äkkiä deletoida 20-30 maata listalta.


Miten sitten nykyään pääsee DXCC-listalle?

Listalle pääsemiseksi vähintään yksi kolmesta poliittisesta ehdosta tulee täyttyä:

1. Valtion tulee olla YK:n jäsenmaa tai

2. sillä täytyy olla oma ITU:n myöntämä prefiksisarja tai

3. sen täytyy olla vähintään 800 km emämaastaan, niin että sillä on oma paikallinen hallinto, pysyvä asutus ja sen täytyy löytyä joko USA ulkoministeriön tai YK:n listalta alueista, joilla on hallinnollinen erityisasema.

Miettikääpä, täyttyykö Ahvenanmaan osalta yksikään kriteereistä? Tai Korsikan, Skotlannin osalta jne.


Lailliset ja laittomat prefiksit

Ensimmäinen kriteeri on aika selvä. No entä Palestiina, E44; sehän ei ole YK:n jäsenmaa? Ei, mutta ITU on antanut sille oman prefiksisarjan E44 ja siksi se kelpaa omaksi DXCC-maaksi 2)-kohdan mukaisesti.

Ahaa … tämänkö takia siis 1A0KM SMOM ja S0RASD ovat omia DXCC-maita? No ei, koska 1A-prefiksisarjaa ei ITU ole koskaan myöntänyt, italialaiset ovat sen ottaneet omin nokkinensa käyttöön. Sama pätee Saharaan, S0-prefiksisarjaa ei ole koskaan annettu Saharalle eikä millekään muullekaan maalle, mutta ne kumpikin ovat saaneet DXCC-statuksensa kun niitä vielä sai villisti ennen vuotta 1998.

ITU ei myönnä sellaisia prefiksisarjoja, jossa yhden kirjaimen jälkeen on numero 0 tai 1. Siksi, että nämä numerot helposti sekaantuvat kirjaimiin O ja I. Esim. prefiksejä T0 tai T1, S0 tai S1, V0 tai V1, X0 tai X1 jne ei ole annettu millekään valtiolle. Ja taas poikkeus – valtio jolla on kokonainen kirjain käytössään (G, F, I, K, N, W, U, R jne) voi antaa radioamatööritunnuksia, joissa yhden kirjaimen jälkeen on numero 0 tai 1. Vaikeaa? Ei, vaan byrokratiaa.


Kosovo?

Hyvä? No entä sitten Kosovo? Kosovo ei ole YK:n jäsenmaa eikä se pääse YK:n jäsenmaaksi ennen kuin Serbian tukema Venäjä ei lopeta veto-oikeuden käyttämistä. Ensimmäinen kriteeri ei siten täyty. Mutta onhan sillä ITU:n antama Z6-prefiksi ja täyttää kriteerin 2), eikö?

Vastaus tähänkin on ei: ITU ei koskaan – tai ainakaan vielä – ole myöntänyt Kosovolle prefiksiä Z6. Tämän voi kuka tahansa tarkistaa ITU:n sivulta osoitteesta. http://www.itu.int/online/mms/glad/cga_callsign.sh?lng=E

Kosovolaiset ovat olleet ovelampia kuin muut ja ottaneet käyttöönsä ”lailliselta” tuntuvan Z6-prefiksin. On totta, että prefiksi vielä saattaa tulla Kosovolle, mutta virallista ITU:n päätöstä ei ole ja tuskin tulee vähään aikaan Venäjän blokatessa tätäkin asiaa.


Kriteeri 3) lisämaiden pohjana

Hyvä, mennään sitten kriteeriin 3): oma hallinto ja pysyvä asutus vähintään 800 km:n päässä emämaasta? Tällä kriteerillä esim. Ranskan Polynesia tai vaikkapa Falkland-saaret saadaan poliittisesti omaksi maakseen, jonka jälkeen näistä saarista voidaan taas eri kriteereillä uusia maantieteellisiä DXCC-maita. Vaikeaa? Kyllä, mutta palataan tähän asiaan toiste. Jos tätä 3)-kriteeriä ei olisi, moni ranskalainen tai yhdysvaltalainen saari ei olisi oma DXCC-maansa.

ARRL:n hallitus antoi DXAC:lle viime vuonna kaksi toimeksiantoa miettiä, pitäisikö näitä maakriteereitä muuttaa ja miten etäasematyöskentely vaikuttaa DXCC-awardiin.


Mahdolliset muutokset kesällä – tai sitten ei

DXCC-kriteerien muuttamiseen niin, että Kosovosta tulisi uusi DXCC-maa, on valjastettu ja painostettu kaikensorttisia voimia. Jopa IARU:n Region 1 puheenjohtaja on pyytänyt DXAC:ta hyväksymään Kosovon uudeksi maaksi – mitä tekemistä IARU:lla on DXCC-sääntöjen kanssa? DXAC:n puheenjohtaja Arne, N7KA; tuli kuitenkin julkisuuteen vähän aikaa sitten ja ilmoitti, että enemmistö DXreistä on tyytyväisiä nykyisiin DXCC-kriteereihin eikä nähdä syytä ryhtyä muuttamaan sääntöjä vain Kosovon tähden. Poikkeussääntöjä kun tehtiin ennen vuotta 1998 aivan tarpeeksi. DXAC:n tulee antaa lopullinen vastauksensa ARRL:n hallituksen kesällä pidettävään kokoukseen, joten lobbaus kovenee päivä päivältä.

Se, että Kosovo käytännössä on itsenäinen valtio on hieno asia. Ja vielä hienompaa on, että bandeilla kuulee Z6-asemia, jotka CQWW-kilpailussa kelpaavat omaksi kertoimekseen, koska CQ-lehti on näin päättänyt kilpailun säännöissä.


Entä se Krimi?

Krimistä voi tulla uusi DXCC-maa vain siis sillä kriteerillä, että se ei pysyisi osana Ukrainaa tai liittysi Venäjään vaan siitä tulisi itsenäinen YK:n jäsenvaltio. Epätodennäköistä! Mutta Krimi on, kuten uutisissa on moneen kertaan todettu, kaupankäynnin väline ja voi olla, että Venäjä vastineeksi siitä, että saa hallita Krimiä on osana kauppaa valmis luopumaan veto-oikeudesta Kosovoon.

Jari, OH2BU


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi


 

Ei kommentteja: