Oma blogiluettelo

tiistai 28. tammikuuta 2014

Yhteisöllisyyttä ja avoimmuutta löytyy dx-workkijoilla


Tämän QSL kortin tarina
14003 kuulin IK1HGI/B  toistavan kutsua jatkuvasti ja vähän ihmettelin, ettei kyseessä ole majakoille varattu taajuuskaista tuolla bandilla. Laitoin dx-clusterille infon kyseisestä majakasta, tuolla taajuudella. Toiveen tietysti että majakka siirtyisi oikealle taajuuskaistalle. Qsl korti tuli kotiin Itellan kantamana.
 

Olen vertaillut DX-Summitin ja vanhan telnet pohjaisen OH2J antamia mahdollisuuksia

Tiedon ja muun olennaisen dx-infon välitykseen.Erot on isot, DX-Summitin annojen pituus on hyvin rajoitettu. Jos alkuperäinen annon kirjoittaja, ei ymmärrä supistaa merkien määrää, ei useinkaan annosta voi päätellä mikä oli sen viestin tarkoitus, jos se ei mahdu noin 60 merkkiin. Näitä "ylipitkiannoja" annetaan paljon muista dx-clustereista ja DX-Summitin rajoitukset estää niiden toistamiseen alkuperäisessä muodossa. Rivi katkaistaa ja toistetaan noin 60 merkin verran.

Talk komentoa en ole dx-summitista löytänyt, = mahdollisuus lähettää viestit tietylle asemalle hänen kutsuaan käyttäen.

Esimerkiksi telnet pohjaisessa OH2J dx-clusterissa, ei näitä rajoituksia ole ellei omassa käyttämässään ohjelmassa itse ole niitä asettanut. Annot saat kokonaisina. Local annot mahdollistaa vain OH2J kytkeytyneille menevän infon jakamisen, porukasta pitkästi yli 90% on OH asemia, joten käytetty kielikin on paikallinen. Sitä käytetään hyvin paljon, ja asiallisesti, tietoa ei pihdata OH aseminen keskuudessa.

Samoin Talk komennot kutsun perusteella annettava viesti valitulle asemalla.

En yhtään ihmettele mistä OH2J dx-clusterin suuri suosio OH-asemien keskuudesta johtuu.

Tyypillisiä OH2J annettuja Locall todellisia OH vihjeitä, jossa kerrotaan mistä meni läpi,tai miten keli on nousussa. Täällä ei tietoa pihdata, tervetuloa jakamaan ja saamaan dx-workkisen iloa.

Nyt äänessä olevan FT5ZM aseman kuulumisia jaettiin Locall annoilla.
se toimii komennolla A xxxxx...........

To LOCAL de OH5BM:3526,4
To LOCAL de OH2BV: 3527.39
To LOCAL de OH5TQ: 24894.0 pihisee jo
To LOCAL de OH2BV: 299.0 nyt QRX.
To LOCAL de OH5TQ: Japanilaiset näyttää nyt vaan kelpaavan, ei yhtään vennään poikaa 12m cw:llä
To LOCAL de OH2BV: Ei oikein hyvä copy vielä 28023.0, mutta pihisee kuitenkin.
To LOCAL de OH2BV: Johan sinkku nousi huimasti yhtäkkiä 28023.0:ssa
To LOCAL de OH2BV: Antoi nyt todistetusti kutsunsa muutaman kerran ft5zm. Hieno sinkku.
To LOCAL de OH2BV: 28029.6
To LOCAL de OH5TQ: 28032.2
To LOCAL de OH2BV: 24960.0 Suomi kelpaa, vaikka kuuluukin heikosti.

Nämä Locall annot ei välity muille OH-dx clustereille


En väitä että tämä tapa on ainoa tapa dx-työskentelyyn, mutta helpottaa sitä suuresti, ja joka sopii harrasteen luonteeseen - ja tuo avoimmuutta.

Dx-vihjeiden antajille löytyy arvostelijoita, tietyssä tilanteessa siitä saattaa tulla haittaa. Itsekkäästi näin voi ajatella, kun minä kuulen, ja kutsun. Ei tätä tarvitse enää vihjata ja saada taajuudelle lisää häiriötä ja minun mahdollisuudet yhteyden pitämiseen supistuu, tai en sitä saa ollenkaan. Ei se voi noin  mennä, tämä on harrastus. Vaikka ehkä listasijoituksista saatetaan kamppaillaan. Minulla ei ainkaan ole niin tiukka pipo päässä.

OH2J telnet dx-clusterilla oli 42 OH asemaa 27.1.2014 maanantaina klo 0830 utc

OH1HAQ-2,  OH1HAQ-3, OH1TV, OH2BCK, OH2BGD, OH2BLD, OH2BO, OH2BU, OH2BV      OH2CU, OH2DW,  OH2HA, OH2LIY, OH2N, OH2NIK, (OH2NJR),  OH2X,F OH3BU, OH3LCH OH3MMF, OH3SR, OH3T, OH3YO, OH4SS, OH5BM, OH5BR, OH5CW, OH5TB, OH5TQ OH5WR, OH6NVC, OH6NVT, OH6TN, OH7HM, OH7HXH, OH7LZB, OH7MN, OH7PI, OH7UE OH8HQL, OH9BS  Ja muutama muu ulkolainen.

FT5ZM Amsterdam Isl. ja OH kelit

Yleishavaintona, heti paikallisen auringon noustessa, keliä on tänne. Mutta only Aasia saattaa olla esteenä, iltapäivällä taas alkaa jenkkikelit avautua ja silloin taas olemme mahdollisesti "only NA" ansassa. Siihen väliin kyllä mahtuu EU jakelua. Tuo länsi EU tuskailee noiden "only NA" kanssa, suoraan siitä lyhyttätietä ajavat yli ja signaalia on mutta ei kelpaa, kuin hetkittäin

Tämä Jarin OH6BG keliennuste pitää hyvin paikkansa 
http://voacap-optimaalinen-antenni.blogspot.fi/2013/12/keliennuste-ft5zm-amsterdam-island-2014.html

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: