Oma blogiluettelo

torstai 23. tammikuuta 2014

OTHR tutkat myös 10m bandilla

Paikallis historiaa
Sonnanjoessa ollut Jaalan Mylly, padon jännökset 1950 luvulla kuva maalauksesta.
Padon jäännökset nykyisinkin näkyvissä.


Kuuntelen kohtuullisen aktiivisesti 10m bandia, aamupäivisin etenkin Pacifikin suuntaan. 28200.0 VK6RBP majakka tulee usein hyvin jo ennen paikallista auringon nousua. Haaviin tarttuu väkisin voimakkaita OTHR tutkasignaalia, näytää että maximien aikoihin niitä kerääntyy 10m bandille yli oman tarpeen.

En tiedä miten OHTR tutkat valitsevat käytetyn taajuuden, mutta usein ne sattuu jollekkin harasteemme alueelle ja nyt auringonpilkku maksimissa, 10m alue näyttää heille sopivan hyvin. Ehkä heillä siihen on perustellut syyt, oman toiminnan kannalta. Vai pitääkö vain näyttää, että meilläkin osataan, vaikka omia sateliittia on taivaalla. Pitää seurata kaikkea mikä liikkuu, ja useilla välineillä.

Jussi OH5C listannut OHTR tutkia Googlen kartalle

Yksi Iranin 10metrin hamibandia  häiritsevä tutkayksikkö eli suurella todennäköisyydellä yksi niistä eli  Ya Zahran tutkat

http://goo.gl/maps/2kHu3
http://goo.gl/maps/cSJJw    

Lekthusin OTHR
http://goo.gl/maps/OeiyP

Komin OTHR
http://goo.gl/maps/QnmfH

Kovia on laitteet ja voidaan olla varmoja että häiriöitä hamibandeille on luvassa vielä lisää roppakaupalla kun Suursaaren OTHR valmistuu lopulliseen kuntoon. Nuo naapurin tutkat toimivat VHF alueella mutta valtavien tehojen ollessa kyseessä poikivat faktana muillekin bandeille pikkupoikia.....jos ei niin hyvä sitten :-)

Lisää lainausta

Yli horisontin tutka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeilla taajuuksilla tutkan toimintamahdollisuuksia rajoittaa horisontti ja tutkan ja maalin keskinäinen korkeus. Yli horisontin -tutka (OTH) käyttää lyhyitä aaltoja (HF) ja niiden kykyä heijastua ionosfääristä, keskipitkiä radioaaltoja (MF) tai pitkiä radioaaltoja (LF) ja niiden pinta-aaltoetenemistapaa. Siten tutka voi mitata satoja, jopa tuhansia kilometrejä horisontin taakse, yleensä merelle. Suuren aallonpituuden vuoksi yli horisontin -tutkien antennit ovat jopa satojen metrien laajuisia kiinteitä antennikenttiä. Niitä tarvitaan varsinkin valtamerien sotilaalliseen valvontaan ja sään ennustamiseen sekä laittoman maahantulon, salakalastuksen ja salakuljetuksen paljastamiseen.[21][20]


Wolf DK2OM tekee hyvää jälkeä yhdesä kansallisten yhteyshenkilöiden kanssa, tässä viimeisin raportti. Se mikä näiden raporttien julkistuksen merkitys on käytännössä. Näyttää etä joka maassa oma turvallisuus, painii omassa bunkkeroidussa sarjassa, ja sen yli vaikuttaminen rajojen takaa, ei toimenpiteitä aiheuta, harraste puolen palauteesta.

Ainoa muutos jonka muistan on Radio Pekingin poistuminen 40m bandilta, kenen ansioita se oli en tiedä, mutta muistan että IARU ainakin asiasta raportoi, sopimuksiin vedoten.

www.iarums-r1.org/iarums/news2013/news1308.pdf

ZS8C Marionilta pitää päivittäistä vastaanottoa 21360 kHz

Signaali ainakin silloin kun  olen sitä kuunnellut keskellä päivää on ollut surkea, tai en ole kuullut ollenkaan. Mutta paikallisen auringonlaskun maissa, signaali on noussut selvästi ja hyvin kuultavissa.

 21360.0  ZS8C        22-Jan-2014 1651Z  5UP Tnx QSO 73              EB3FLY

http://www.qrz.com/db/ZS8C

Bandit on kyllä täynnä erikoiskutsuilla oleva asemia. Ketä näiden awardien workkiminen  ja anominen kiinnostaa, niin puhaa varmasti riittää.

FT5ZM Amtserdamin laskettu aika 24.1.2014 lähestyy


De OH2KIF HAM viikko 4

http://www.amsterdamdx.org/the-team/  FT5ZM  iso porukka lähtee, 7. halutuin DX-maa!  24.1-12.2
 
 
digiä tulossa: 
 
29.1-9.2             Guadeloupe   FG                       By F6ITD as FG/F6ITD fm Basse Terre I (NA-102, FK96ch); HF; SSB + digital; QSL also OK via F6ITD              http://www.qrz.com/db/FGF6ITD ->25.3!!
 
2-13.2                 Tansania           5I0DX                 By IK7JWX I8LWL IS0AGY IV3FSG HB9DHG fm Zanzibar I (AF-032); 80-10m, perhaps 160m; SSB CW PSK RTTY; QRV for CQ WW WPX RTTY

Linkki

http://www.marmai.fi/uutiset/tallaista+on+markkinointi+johto+paattaa+vaikkeiosaa/a2227199

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi





Ei kommentteja: