Oma blogiluettelo

lauantai 12. lokakuuta 2013

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 21 VALKO-VENÄ​JÄ


Tällä areenalla tullaan ensi keväänä pelaamaan hikisiä jääkiekon maailmanmestaruusotteluita.

Elokuussa otimme osaa Ritvan matkat ja Retket- matkatoimiston järjestämään 5 pv bussimatkaan. Reitti kulki Viron, Latvian, Liettuan kautta Valko-Venäjän Minskiin.
Matkalle oli ilmottautunut vain 11 henkilöä, josta johtuen levittäydyimme mukavasti 50 h upouudessa bussissa. Meno- että myös tulomatkalla oli yöpyminen Liettuassa.
 
Valko-Venäjän tullissa oli naispuolinen virkailija, joka ei meidän ryhmältä ansainnut pluspisteitä käytöksellään. Enemmän leipääntynyttä ilmettä saa hakea. Suurin yllätys oli vaatimus lisävakuutuksesta. Itsekukin oli hakenut vakuutusyhtiöltä kirjallisen todistuksen vakuutuksen voimassaolosta. Tämä ylimääräinen vakuutus maksoi ainoastaan kaksi euroa. Tästä toimenpiteestä ei matkanjärjestäjä ollut tietoinen lainkaan, koska ohjeistukset ja määräykset muuttuvat yllättäen. Toinen asia joka kiukutti matkanjohtajana toiminutta Ritvaa, oli vaatimus tiemaksun suorittamisesta, vaikka se oli jo Suomessa hoidettu kuntoon, siksipä hän ei suostunut sitä enää maksamaan, vaikka virkailija uhkasi mahdollisilla liikennesakoilla.
 
Tullin ja Valko-Venäjän pääkaupungin Minskin välillä sai jo hyvän tuntuman maaseutuun. Metsää ja erinomaisesti hoidettuja viljapeltoja tuli vastaamme vaihtelevasti. Maasto oli etupäässä tasaista. Koko valtion korkein kohta on Dzerzhinskaya- vuori, joka kohoaa 345 metrin korkeuteen.
 
Minsk, seitsemän kukkulan kaupunki.
 
Opaana toimi englanninkielen opettaja Alexandra, jonka kertomuksia lainaan tässä jutussa. 
 
 Kaupunkikierroksen kuluesa ihmettelimme erikoisen mallisia julkisia rakennuksia ja oppaamme kertoikin, että arkitehdeille oli annettu vapaat kädet suunnitella taloja. Valko-Venäjällä on oma kieli, mutta valtaosa väestöstä puhuu venäjää (1.6 miljoonan asukkaan kaupungissa on useita eri etnisiä ryhmiä: valkovenäläiset, venäjäläiset, puolalaiset, ukrainalaiset ja juutalaiset ).
Minsk on opiskelijoiden suosima kohde, sillä kaupungissa on 57 korkeakoulua, joissa opiskelee noin 450.000 henkilöä.
 
Kaupungissa on meneillään voimakas rakennusbuumi. Asunnot ovat palkkoihin verrattuna suunnattoman kalliita. Uudet asunnot maksavat noin 800 euroa neliöltä, mutta esim. insinöörin palkka tehtaassa on noin 370 e /kk. Lainaa on siis otettava ja maksettava sitä pois kymmeniä vuosia.
 
Minsk yllätti siisteydellään, mutta negatiivisenä asiana voitaneen pitää, erikoisesti perjantai-iltaisin, sotilaiden äänekästä, jopa pelottavaa käyttäytymistä. Alkoholin nauttiminen ja siitä aiheutuvia tappeluja tapahtuu sotilaiden kesken.
 
Iloisiakin tapahtumia perjantaisin saa kokea, sillä avioliittoja solmitaan juuri sinä päivänä paljon. Kiinnitin huomioni paikkoihin, joissa pareja vihittiin. Puheita pidettiin niin kasinon rappusilla kuin museon pihassa.
 
Muita tutustumiskohteita meillä oli 30 km päässä pääkaupungista oleva Zaslavin kaupunki. ( http://eng.belarustourism.by/catalog/127_21063.html
 
 
Vuoden 2014 jääkiekon MM-kisat pidetään Minskissä. Voi vain kuvitella, millainen tungos tulee olemaan Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla. Meillä kesti muodollisuudet noin puolitoistatuntia. Rekka-autoliikenne on vilkasta kyseisellä raja-asemalla, mutta turistilinja-autot saivat ohittaa kilometrien pituiset rekkajonot.
Kisojen aikana vierailijat eivät tarvitse maahantuloon viisumia. ( http://www.belarus.by/en/about-belarus/sport/iihf-world-championship-2014 )
 
Lisää tietoa myös linkistä http://www.belarus.by/en/about-belarus/nationality



 
Kansalliskirjasto Itsenäisyyden valtatiellä, lähin metropysäkki on Vostok.

 
Presidentti Aleksandr Lukoshenkon tuleva virkatalo on pian valmis.


Tämä kaunis rakennus on todennäköisesti liikuntaan liittyvä.  

 
 

 
 
Kyynelten silta johtaa saarelle, jossa on Afganistanissa kaatuneiden sotilaiden muistopatsas. Taustalla olevat luxus-asunnot ovat aivan uusia, joista on mahtava näköala kaupungin läpi virtaavalle joelle.
 

 

 
 Valko-Venäjältä viedään kotiin tuliaisina olkitöitä.
 


Valko-Venäjän rahayksikkö on rupla. Eurolla saa noin 11.000 ruplaa , jolla saa kaupassa yhden olutpullon (0,5 ltr ).  
 
 
 
Valko-Venäjälläkin arvostetaan omaa puutarhaa.

Teksti ja kuvat
Aatto, oh6pn@sral , IPA- Botnia
 
 

Ei kommentteja: