Oma blogiluettelo

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

20 kV linjasta purinat, kaikille HF-bandeille

             Paikallinen vesi-osuuskunta laskee letkuja yksityistien vierelle ja 20 kV linjan alle

Ilmoitin paikalliselle sähkönsiirrosta huolehtivalle yhtiölle, että 20 kV linjan yhdessä johtimessa on ainakin yksi säie poikki ja ne päät siitä törröttää, muutaman sentin pätkä noin 90 asteen kulmassa linjaan nähden. Kolmantena työpäivänä, ilmoituksesta siihen meni kun, yhtiön auto ja henkilönosturi ilmestyi paikalle ja törröttävät säikeet paikattiin päälle laitetulle vahvennuksella. Siitä näytti pätkä säiettä hävinnyt oikosulun ansioista kokonaan, koska kaksi vahviketta, on muutaman kymmenen sentin päässä toisistaan.

Linja menee lähimmillään mastosta noin 50m etäisyydellä ja kohta joka korjattiin noin 200m päässä. Suunta-antennia kääntelemällä sain vain takapuolen minimin pohjille, linja kulkee kaaressa qth ympärin muutaman kilometrin matkalla, joten näytti että linja toimi hyvin häiriön säteilijänä joka suunnalla missä se kulki. Tuohon 200m päähän en saanut mitään maksimia, millään bandilla.

Pika kuuntelu eri bandeilla antoi todella mukavan tuloksen, bandien pohjat selvästi laskeneet. Ihan mahtavalta kuulostaa, bandien pohjat mittarissa nolla. Nyt epäilen vahvasti että syy korkeisiin bandien pohjiin, oli tuossa  20 kV linjassa  olleet katkenneiden säikeiden aiheuttamia. Kait siinä jotain siirtoyhtiönkin etua saavutti, ei ne muuten olisi näin nopeasti reagoineet, vai oliko muuten vain hommista pulaa, näin tykkylumen aikoina J

EMC-häiriöt ilmenevät yleensä muiden sähkölaitteiden toiminnassa. Esimerkiksi raidat television kuvassa, radion rätinä tai tietokoneen virhetoiminnot voivat olla merkkejä EMC-häiriöistä. Kerrostaloissa häiriöt saattavat ulottua jopa naapurihuoneistoon.
Tukes valvoo led-valaistustuotteiden toimintaa ja turvallisuutta myös osana normaalia sähkötuotteiden markkinavalvontaa. Esimerkiksi vuoden 2011 aikana maahantuojat velvoitettiin keräämään palautusmenettelyllä kuluttajilta takaisin 15 led-lamppua, kolme led-putkea ja kaksi led-seinävalaisinta.


73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: