Oma blogiluettelo

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 57 KIRGISIA (EX)


Tervetuloa Ruhordo kulttuurikeskukseen

Kirgisiaa kutsutaan Keski-Aasian Sveitsiksi, sillä Tiensan-Pamir ja Altai -vuoristojonot antavat Sveitsi tunnelman. Lumihuippuiset vuoret kohoavat yli viiden km korkeuteen. Näiden väliin jäävät kanjonit ja rotkot vetävät patikoitsijoita puoleensa ja niinpä ne tunnetaan Aasian Patagoniana.

Kirgisiassa ei voi olla näkemättä aroilla käyskenteleviä hevoslaumoja (eivät ole villihevosia), joita tulee myös vastaan tieosuuksilla sekä kylien keskustoissa, ei myöskään ole harvinaista joutua niiden piirittämäksi. Kerrotaan, että hevonen on Kirgisian koko kulttuurin selkäranka. Paikallinen hevonen on pienikokoinen, mutta sitkeä. Tämä ominaisuus on tärkeä, sillä turistitkin käyttävät niitä kulkuvälineenä vuoristossa.

Hevonen näyttelee pääosaa myös urheilussa, sillä hevospoolo on tässä massa suosittua. Pelivälineenä ei ole maila eikä pallo, vaan vuohenruho. Pelaaminen vaatii todella hyvää fyysistä kuntoa, koska pelaajan täytyy siepata vuohenruho maasta ja yrittää kuljettaa se maaliin. Hevosia kasvatetaan myös syötäväksi juhlissa sekä varsomisaikana valmistetaan tammanmaidosta tehtyä Kumyzia juomaa.

Kirgisian kansasta paimentolaisia on vain 10%, jotka muuttavat jurttaleireihin kesän ajaksi hoitaakseen hevoslaumojaan, lampaitaan , vuohiaan ja nautakarjaansa. He tarjoavat myös majoituspalveluja jurtissa. Teiden varsilla asukkaat myyvät kojuissaan itse tuottamiaan elintarvikkeita; kuten hunajaa jne.

Seitsemän härkää

Edellisessä Kazakstan osassa kerroin rotkovierailusta ja niitä riitti tässäkin valtiossa. Tutuksi tuli Dzhet-Qgus rotko, joka olikin upea nähtävyys. Voimakkaasti virtaavan kosken pauhu ja molemmin puolin jyrkästi nouseva, korkeiden kuusien myötäilemät kalliot tekivät minuun syvän vaikutuksen. Tällä alueella sijaitsivat tunnetut punaiset ” Seitsemän härkää” –kalliot. Lähistöllä sijaitsi myös kallio nimeltään ”Särkynyt sydän”, joka oli haljennut kahtia ja sen edessä kasvoi villityrnipensaita.

Samalla matkalla pistäydyimme myös Grigorjevin solassa, jonne Leonid Brezhnev rakennutti metsästysmajan. Oppaamme Albina tiesi kertoa, ettei ex. presidentti ehtinyt lomailla siellä ennen kuolemaansa vuonna 1982.

Maailman Paimentolaisten kisa

Ylimääräisenä ohjelmanumerona matkatoimisto Arial tarjosi tutustumiskäynnin alueella, joka oli yksi tapahtumapaikka World Nomad Game kilpailussa ja jossa osanottajia oli kymmenistä eri maista. Tilaisuuteen osallistui myös Kirgisian presidentti, mistä johtuen liikkeellä oli tavanomaista enemmän poliiseja. Presidentin turvallisuuden takaamiseksi meidätkin pysäytettiin ja tarkistivat automme matkalaukkuosaston.


Urheilusta puhuttaessa palautuu mieleeni Rion kesäolympialaiset, jossa Kirgisia voitti yhden pronssimitalin, jonka urheilija kuitenkin menetti kiellettyjen aineiden nauttimisen johdosta. Voitimme myös samanvärisen mitalin, onneksi saimme pitää sen.

Legendaarinen Issyk – Kul järvi

Matkan varrelle osui myös maailman toiseksi suurin suolapitoinen vuoristojärvi, joka sijaitsee 1607 metrin korkeudella merenpinnasta. Järven pituus on 182 km ja syvin kohta on 668 metriä. Järveen laskee lukematon määrä jokia, muttei ainuttakaan laskujokea lähde sieltä eteenpäin. Järven ympärillä sijaitsee 8 kaupunkia tai kylää, joista on tullut turistien suosimia lomakohteita. Näin on ollut jo vuosikymmenien ajan, sillä kuumat lähteet ja mutakylvyt houkuttelevat kylpylöihin, hotelleihin ja yksityisperheisiin tuhansittain vierailijoita. Järven sijainnista johtuen veden lämpötila on heinäkuussakin vain noin +20 astetta.Teimme järvellä lyhyen pyrähdyksen ja laiva pysähtyi hetkeksi uintimahdollisuutta varten. Ryhmästämme ( 11 ) vain opas ja yksi rohkea leidi uskalsivat pulahtaa viileähköön veteen (syyskuu). Saavuttuamme rantaan, odotti jo seuraava ryhmä pääsyä laivaan. He olivat pukeutuneet sukeltajan varusteisiin, joten sellainenkin harrastus oli mahdollista.


Three Crowns hotelimme sijaitsi tämän järven rannalla. Hotellissamme oli erikoinen käytäntö päivällisen yhteydessä; asiakkaan oli hankittava itse omat juomisensa hotellin ulkopuolelta, esim. torilta. Toinenkin asia kummastutti, sillä luovuttaessani huoneeni, jätin siivoojalle tippiä ja kynän, mutta siivooja juoksi perääni ja yritti tarjota niitä minulle takaisin. Elekielellä yritin kertoa, että olin jättänyt ne hänelle. Tippikäytäntö ei ole ilmeisesti vielä rantautunut tähän valtioon.

Siirtotyöläisinä Venäjällä

Vuosina 1991-2003 muutti Keski-Aasiasta noin 4 milj. henkilöä työhön Venäjälle, jossa he ovat edelleenkin. Asiassa on se hyvä puoli, että he lähettävät palkkansa kotimaahan, jolloin tästä saa osansa myös Kirgisia. Kirgisiassa palkat ovat meikäläisiin palkkoihin verrattuna todella matalat, esim. opettajan tienesti on150 usd/kk. 1 litran vesipullo maksoi 27 somia eli 0,36€.
Kirgisian pääkaupunki Bishkek oli aikoinaan yksi silkkitien pysähdyspaikoista. Kaupunkiin on rakennettu lukuisia puistoja, pinta-alasta noin 40%, joka muistuttaa puutarha kaupunkia.

Kotiinlähtö tapahtui epämiellyttävään ajankohtaan

Klo 03:50 aamuyöstä Istanbulin kautta Helsinkiin. Lentoterminaalissa koin miellyttävän yllätyksen, sillä lähtöselvityksessä meistä kolmelle ojennettiin lipuke, joka oikeutti pääsyyn Business lounge tiloihin. Tarjolla oli ilmaiseksi niin syömistä kuin juomista. Minun kohdallani sisäänpääsyyn tarvittiin vain SAS-yhtiön EuroBonusBasic –kortti.

Turkish Airlines lentoyhtiö on yksi suosikeistani, joka on valittu monesti Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi. Se on kasvattanut 10 vuoden aikana matkustajamääriään 14 milj. yli 61 miljoonaan ja lentää nykyisin 243 kansainväliseen kohteeseen. Kuuluu Star Alliance ryhmittymään.

Aurinkoenergian yksi käyttömahdollisuus



Kirgisian presidentin ja eduskunnan tilat sijaitsevat tässä talossa




"Seitsemän härkää" nimiset punaiset kalliot





Kirgisian miesten perinteinen juhlalakki maksoi torilla  2.65 euroa 



Järjestyksenvalvoja Paimentolaisten maailmankisoissa



Presidentti Leonid Brezhnevin metsästysmaja




Nykyaikainen rakennus Ala-Toon aukiolla Kirgisian pääkaupungissa


Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi , IPA Botnia



73, Pertti OH5TQ
oh5tq@gmail.com


Ei kommentteja: