Oma blogiluettelo

lauantai 12. maaliskuuta 2016

Keväälle tyypillisiä iltayö keliä HF bandeilla!

Hieno aurinkoinen aamu  Verlassa 12.3.2016

Sisälmys:

Keväälle tyypillisiä yö keliä HF bandeilla 
Tulossa 
- Cocos Keeling VK9CK
- Heard Isl. VK0EK
- Juan de Nova FT4JA
Kalakukko HF kilpailu toisena pääsiäispäivänä 28.3.2016
Luonto raportti
- Jälkiä lumessa

Keväälle tyypillisiä yö keliä HF bandeilla

Keväälle tyypillisiä suoraan navanyli keliä, myöhäiseen paikalliseen iltaan, ainakin 15 ja 12m bandeilla, ajankohtana jolloin kyseiset bandit on täysin kiinni kaikkiin muihin suuntiin, on ollut Pacifikin suuntaan avoinna. Siellä on ollut aktiivisiä asemia Easter-Kiribati T32xx, useammalla sufiksilla ja Marqeus Isl. FO/M kutsulla TX7EU.

Tulossa

15.3.- 26.3.2016 Cocos Keeling VK9CK

20.3.- 10.4.2016 Heard Isl. VK0EK

29.3.-11.4.2016 Juan de Nova FT4JA

Kalakukko 2016 toisena pääsiäispäivänä 28.3.2016

Kotimaisen Kalakukko-kilpailun järjestää tänä vuonna Kuopion Seitoset ry., OH7AA; perinteiseen tapaan toisena pääsiäispäivänä, ma 28.3.2016. 
Modet ovat järjestyksessä tunnin väliajoin: ensin SSB (10-12 SA), sitten CW (13-15 SA) ja lopuksi RTTY (16-17 SA). 

Pääosin vanhoilla säännöillä SM-Kalakukko 2011-kilpailua varten säännöt rakennettiin täysin uusiksi Hessun, OH6XY, laajan kotimaisen kilpailukyselyn tuloksien mukaan. Hyvää pohjaa on sen jälkeen muutettu pieteetillä. Tänäkin vuoden säännöt ovat lähes samat kuin viime vuonna, mutta muistutetaan muutamasta viime ja tämän vuoden muutoksesta: 

CW-osassa nyt ”Classic”- ja ”Pumppu” -luokat Kalakukon sähkötysosaan olemme lisänneet nyt ”Classic”-luokan, jonka edellytyksenä on, että kilpailijan rigiä ei ole millään tavalla kytketty tietokoneeseen tai Internettiin, mutta automaattiavain on toki sallittu.

 ”Pumppu”-luokassa täytyy kilpailijan käyttää käsiavainta eli perinteistä pumppua mutta myös mekaaninen puoliautomaattiavain (Vibroplex) ja kaksisuuntainen mekaaninen avain ("ryssän bugi") sallitaan. 

 RTTY-osassa on kaksi jaksoa! Jo viime vuonna RTTY-kilpailun kehittämiseksi ja yhteysmäärien lisäämiseksi jaoimme tunnin kilpailuajan kahteen 30 minuutin jaksoon eli voit työskennellä nyt RTTY:llä vasta-aseman neljä kertaa. Kilpailun järjestäjä suosittaa seuraavaa rytmiä: (SA) a) 16:00-16:15 80m b) 16:15-16:30 40m c) 16:30-16:45 40m d) 16:45-17:00 80m

 Lokipakkoa ei edelleenkään ole! Kalakukossa ei ole lokipakkoa eikä vasta-asemaa rangaista eikä pisteitä vähennetä sen vuoksi, ettei toisen aseman lokia ole tullut. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kaikkia yhteyksiä tarkistettaisi ja etteikö lokien lähettämiseen kannustettaisi! Mikäli muiden lokeista ei löydy varmistusta siitä, että asema on ollut äänessä, järjestäjät viime kädessä ottavat yhteyttä ja varmistavat kusotiedot. 

Kalakukko HF kilpailu  Täydelliset säännöt 2016

Lyhyt luontoraportti

Aamulla aurinko lämpöisesti paistoi, yön pikkupakkasen jälkeen. Aivan hiljainen aamu, ei moottorisahan ääntä, tai kaupunkilais koiran haukuntaa. Aamun postia noutaessa, tikkojen vuorottaista naputtelu sarjoja kuuntelin, toisella oli ainakin oli puupylvään metalli pää tehostamassa naputtelun kuuluvuutta. Muutaman sadan metrinpäässä toinen aina vastasi naputus sarjalla, se vaikutti  kelopuusta lähetevällä äänellä. Varmaan reviiriä siinä ilmoitetaan vallatuksi, ehkä tulevaa puolisoa myös kutsuttutiin. Yhdessä tontin rantahaavassa on tikka pitänyt talvimajaa, iltaisin aina paikallisen auringonlaskun maissa on sinne koloon lentänyt. 

Jäniksen, oravan ja ketun jälkiä olen tontilla tunnistanut, muutamat jäljet ei avaudu varmaksi, selvästi pienempi tassu kuin ketulla, muuten saman tyyppinen astunta kuin ketulla. Kärppäksi tai Lumikoksi epäilen, Lumikko havaintoja lähistöllä on tehty.

Apua lumijälkien tunnistamiseen

Pohjavedet nouseet tyypilliselle tasolla, lähdekaivon yli juoksutus normalisoitunut.

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: