Oma blogiluettelo

tiistai 22. maaliskuuta 2016

DX - Elmerin näkemyksiä




DX - Elmerin näkemyksiä osa III pileuppi aseman työskentelyyn
vapaasti kääntäen ja vähän lisäten by KY6R

Näitä alla olevia malleja on usein käytössä kaikilla dx-retkillä, ne ovat operaattorien omia mieltymyksiä bandilla vallitsevan tilanteen mukaan soveltavia. Joten ne voi vaihdella kesken operoinnin. samallakin operaattorilla kesken operoinnin.

 KUUNTELE, KUUNTELE ja KUUNTELE.

Perinteinen

Operaatttori aloittaa esimerkiksi cw:llä yksi ylös ottamisen mallin, jossa nousee jokaisen yhteyden jälkeen hissukseen ylöspäin ja ottaa aina uudelta taajuudelta. SSB:llä esimerkiksi viisi ylös ja tekee saamaa liikettä, kunnes tulee uudelleen alas ja aloittaa saman hitaan nousun. Milloin tämä alastulo tapahtuu, saattaa olla kun asema antaa oman kutsunsa, ilmoittaessaan upin välin mistä ottaa. Tämä on hyvin suunnitelmallista ja ennustettavaa.

Luuhaaja

Istuu kiinteästi samalla taajuudella, vastaanottimen vfo ei liiku, läpi pääseen taajuuden voimakkaimmat signaalit. SSB:llä tämä on hankala tapaus, ellei ole oma ssb signaali ole siellä voimakas, rosoinen ja läpitunkeva, ei siis ns. "sunnuntai" ääni. CW:llä jo pienikin hertzi siirtymän riittää normaali kuulossa erottumiseen, ja tulee filtterreistä vielä läpi.

Ping Pong

Operaattori joka noukkii asemia ja pomppii suunnitellusti kahden tai useamman taajuuden välillä.
Viihtyy tällä taajuudella niin pitkään voi sillä ajaa pileuppia. Ja sen jälkeen pompaa toiselle taajuudelle.

Poukkoileva (pakoileva) Jänis

Operaattori joka aina tekee uusia sovelluksia edellisestä käyttäytymis tavasta, poukkoilee ilmoittamansa upin sisä- tai jopa ulkopuolella .Ennakoiminen on lottoamista.

Täysin harhaanjohtavaa ilmoittamaista Upista

Jopa alle oman taajuuden ottamista, oikein kovissa pileupeissa, tilanne jossa dx-retken operaattorilla tuntuu että koko maailman kaatuu päälle ja muuten en selviä.

Oma tapasi toimia

Miten pystyt toimimaan oikein ja ajallisesti tehokkaimmin näihin tyyleihin sopivalla tavalla, avain on oma kuuntelu useamman minuutin ajan. Mahdolliset maantieteeliset tai prefiksistä johtuvat rajoitukset on syytä ehdottomasti huomioida.

Millä tyylillä olet itse mukana

Oletko kilometripylväänä ja kutsut kiinteällä taajuudella ilmoitun upissa sisällä, vai seuraatko toisella vfo miten vasta-aseman operaattori mahdollisesti liikkuu, ja yrität sitä ennakoida.

Yksi perusasia on kuuntelun ja kutsumisen oikea aikaisuus

Mitä nopeammin olet vasta-aseman kanssa kutsumisen ja kuuntelemisen samassa rytmissä, sen tehokkaampaa kutsumisesi on.

Selvitä itsellesi oman aseman suorituskyky kyseisellä alueella

Ja suhteuta vastaan otettavan signaalin taso siihen, ottaen huomion retken kestoon ja tuleviin keliennusteisiin. Loppupeleissä on yhteyden saanti on varmempaa, kutsujia jo silloin olennaisesti vähemmän ja kelikarttojen piikkien aikoina kannatta olla kuuntelulla.

Taajuuden kapelimestari on pileupin pitäjä

Hän määrittelee miten upissa toimitaan, ja mistä hän ottaa. Niitä ohjeita on syytä tarkasti kuunnella ja noudatettava se on kaikkien etu. Tyypillisiä kutsujen kohteita on piirinumerot, maanosat, ja prefiksit.

Yksi asia on varmaa

Jos et edes kutsu tuskin sinun haluamasi vasta-asema tulee sinua 3699 kutsumaan.



73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: