Oma blogiluettelo

lauantai 5. maaliskuuta 2016

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 49 AUSTRALIA (VK)



Sydneyn Oopperatalon vihkijäiset pidettiin 20.11.1973. Tilaisuudessa oli myös Australian kuningatar ( myös samalla viidentoista muun kansainyhteisömaan valtionpäämies). Tilaisuudessa kuultiin Wagnerin Tannhäuser- ooppera, jossa esiintyi draamallinen tenori Pekka Nuotio

Australian historian kerrotaan alkaneen vuonna 1788 kun kapteeni Arthur Phillip kuljetti laivallaan rangaistusvankeja Euroopasta Sydneyn luonnonsatamaan, näinollen heistä muodostui ensimmäiset Australian uudisasukkaat. Tähän eurooppalaiseen siirtokuntaan tuotiin jatkossa lisää vankeja, joten asutus laajeni pitkin rannikkoa.

Maahanmuuttaja toivat Euroopasta mukanaan erilaisia tauteja, joihin alkuasukkailla (aborginaalit) ei ollut vastustuskykyä ja monet heistä sairastuivat ja kuolivat.

Ensimmäinen suomalainen
Ensimmäisenä suomalaisena maassa kävi tutkimusmatkailija Herman Dietrich Spöring, joka oli mukana kapteeni James Cookin ensimmäisellä Endeavour- nimisellä laivalla tehdyllä maailmanympäripujehduksella vuonna 1768. Hän oli kotoisin Turusta, mutta työskenteli siihen aikaan Lontoossa luonnontutkijana.
Tahitilla hän korjasi tähtitieteellisen mittauslaitteen ja siitä hyvästä James Cook palkitsi hänet antamalla hänen nimensä pienelle saarelle Uuden Seelannin itärannikolla (saari on nykyisin nimeltään Poureva). Spöring kuoli paluumatkalla Intian valtamerellä trooppiseen sairauteen. (Lähde:Rauno Pankola Australian safari).

Miss Maailma
Itse olen vieraillut Australiassa kolme kertaa, ja ensimmäinen tutustuminen Sydneyhin tapahtui 48 vuotta sitten ollessani maailman-
ympärimatkalla. Kun silloin silmäilin paikallista Daily Mirror-päivälehteä, niin siinä oli koko sivun kokoinen kuva hemaisevasta nuoresta naisesta ja teksti "Mum I won". Hän oli Sydneyn oma tyttö, 19 vuotias neiti Penelope Plummer, joka valittiin Lontoossa pidetyissä Miss Maailma-kisoissa ykköseksi.

Tämän vuoden (2016) tammi-helmikuun vaihteessa odotti meitä Sydneyn satamassa Celebrity-varustamon upea Solstice risteilylaiva .
Ennen 12 päivän risteilyä Uuteen Seelantiin vietimme pari vuorokautta Chinatownissa sijaitsevassa hotellissa. Lentomatka osottautui hyvin rasittavaksi, joten lepo oli tarpeen ennen laivaan menoa. Kävimme  kuitenkin tutustumassa Darling Harbourin alueeseen, jota on rakennettu yli 20 vuotta, ja nykyään se onkin yksi koko Australian johtavista vapaa-ajan viettoon tehdyistä alueista, varsinkin siinä on onnistuttu lasten "playground"-alueella.
Australian symboli
Vuonna 1954 tehtiin Sydneyn hallintoelimissä päätös rakentaa monitoimitalo, jossa olisi tiloja teatteri- musiikki- ja oopperatoimin-
noille. Julistettiin suuri kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu, ja kisan voittajaksi selviytyi lähes tuntematon tanskalainen 38 vuotias Jörn Utzon, joka ei ollut koskaan käynytkään Sydneyssä. Nelihenkisessä raadissa istui myös suomalainen jäsen, Eero Saarinen.

Käydessäni rakennuksen edessä vuonna 1968 kuulin kerrottavan, ettei sisätilat ole vielä valmiit, ja vielä pahempi uutinen oli, ettei raken-
nuksen suunnittelija ollut enää mukana projektissa. Hän oli vuonna 1966 kyllästynyt valtaviin vastoinkäymisiin ja irtisanoutunut tehtäväs-
tään. Tämä hyvin majesteettinen rakennus vihittiin käytöön vasta  vuonna 1973, joten koko projeksti kesti noin 19 vuotta. (Lähde: Opas matkalehti 3/91). Kun Jörn Utzon jätti toimensa Australiassa, hän matkusti perheineen Mallorcalle ja rakennutti sinne suunnittelemansa omakotitalon, mutta kuuluisuuden kirous seurasi häntä ja turistivirrat häiritsivät perheen asumista siinä määrin, että he myivät talonsa ja muuttivat saaren sisäosiin.
Risteilyterminaalin laiturissa meitä  odotti laivamme ja siihen pyrki-
mässä olleet 2900 kanssamatkustajaa. Seurasimme laivan yläkan-
nellä noin 350 metrin pituisen aluksen lähtöä satama-altaasta. Tuli tunne, että laiva törmää takana olleesseen Harbour Bridge- siltaan ja samalla koukkasee palan Oopperatalosta. No, tässä vähän liiottelin, sillä olihan ruorissa kokenut merikapteeni, ja varmistamassa paikallinen luotsi.

Hieno Uuden Seelannin risteily sai alkaa.
http://www.sydneytrains.info/ Junayhteys lentokentältä keskustaan maksaa noin 10 euroa. 1AUD=0.67 euroa.
Hintatietoa: Victoria olut 0.75 ltr 3.5 euroa, vesipullo 1.5 ltr 2.2 euroa, miesten tukanleikkuu 11 euroa, naisten 18 euroa.


Harbour Bridge valmistui vuonna 1932, josta on tullut seikkailukohde, sillä siltakaaren huipulle järjestetään kiipeilyretkiä.


Darling Harbour tarjoaa myös rauhallisen levähdyshetken.



Queen Victoria patsas pystytettiin alunperin Dubliniin, josta se siirrettin Sydneyn keskustaan korkeatasoisen Queen Victoria-ostoskeskuksen eteen.


Sydneyn Hyde Park on Australian vanhin puisto, jossa on useita patsaita muistona eri tapahtumista.


Uutta rakennustyyliä Melbournen kerrostaloissa.



Polkupyörävuokraamo Melbournessa.Vuorokausihinta vain 3 AUD eli alle kaksi euroa. Puolen tunnin ajelu ei maksa mitään.

Teksti ja kuvat: Aatto, oh6pn@sral.fi , IPA-Botnia


73. Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: