Oma blogiluettelo

maanantai 25. tammikuuta 2016

AATON MUKANA, OSA 48 YHDISTYNEET ARABIEMIIRIKUNNAT (A6)



Taidetta Abu Dhabin keskustassa.
 
0lemme vierailleet Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa kolmessa er iemiirikunnassa; Abu Dhabi, Dubai ja Sharjat. Sharjatissa vietimme kaksi viikkoa ramadan- paastokauden aikana (aika vaihtelee vuosittain). Tällöin ei saanut juoda vettäkään julkisesti uimarannoilla ,  ja lounaan nautimme hotellissamme paksujen ikkunaverhojen suojassa.

 Abu Dhabi on rakennettu saarelle ja sen Corniche, kahdeksan kilometrin pituinen ranta kauniine puistoineen, kahviloineen ja ennenkaikkea sen upea uimaranta, on yksi kaupungin suosituimmista kohteista.

 http://www.rantapallo.fi/arabiemiraatit/abu-dhabi/

 Abu Dhabi on Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien suurin emiraatti, joita on yhteensä seitsemän. Se on myös liittovaltion pääkaupunki, ei siis Dubai.Joulukuussa 2015 totesin Abu Dhabissa ollessani, että sinne oli suurella rahalla rakennettu Ferrari world-keskus. Sisäänpääsyliput ovat mielestäni aika kalliit, aikuisilta AED 350 (88 e) ja lapsilta alle 1.3 metrin AED 305 (76e). Lasten lippuun ei siis vaikuta ikä. Keskus on auki joka päivä klo 11-20. Alue tarjoaa Formula 1 - radan lisäksi oheispalveluja, kuten viihdekeskus, vesipuisto, golgkenttä jne.

http://www.ferrariworldabudhabi.com/en-gb/attractions.aspx

Samalla Yas-nimisellä saarella on myös maan toiseksi suurin ostoskeskus (235.000 m2),jonka parkkipaikalla on tilaa 10.000 autolle.Kaupungissa olevien ostoskeskuksien välillä on kova taistelu asiakkaista, joten erilaisia houkutuksia on keksitty heidän saamiseksi ostoksille. Esim. Khalidiyah mall arpoi joulun aikaan h-auton, vähintään 40 euron ostokset tehneiden kesken. 

Uusi satamaterminaali Abu Dhabin Port Zayed- matkustajasatama on hiljattain saanut uuden terminaalin, jonne odetetaan tänä kautena saapuvan 111-risteilylai-vaa.Turistiviranomaisilla on korkealle asetetut odotukset lähivuosien lisääntyvästä matkustajamääristä, sillä tavoite vuoteen 2020 mennessä on 300.000, kun se on nyt 200.000 turistia. 

Uusia vetonauloja on kaupunkiin tulossa lisää, sillä ensi vuonna valmistunee maailman suurin Guggenheim- museo, joka tavanomai-sesti saa aikaan turistivirtauksia.

 http://www.guggenheim.org/abu-dhabi

Maailman korkein rakennus Dubai on Lähi-idän johtava bisnes- ja turistikaupunki, jonka asukkaat koostuvat yli 150 eri kansallisuudesta. Tässä kaupungissa kohtaavat nykyaika ja historiallinen ajaton aavikko. Tämän yleiskuvan voi itsekukin käydä tarkistamassa maailman korkeimmasta rakennuksesta, Burj Khalifasta. Kohteesta on tullut Dubain vetonaula, jonne on jatkuva turistien jono. Meidän lippumme järjestysnumerot olivat jo lähellä 11 miljoonaa. Lipussa on kelloaika, jolloin on oltava paikalla, ja jos myöhästyt, lippusi mitätöidään.Ylhäällä käyntiin on hyvä varata 2-3 tuntia, sillä hissit vetävät vain 15 henkilöä kerrallaan. Hissit ovat käsittämättömän nopeita, sillä olimme jo minuutissa 452 metrin korkeudella olevalla näköalatasanteella. Koko rakennus on 828 metriä korkea ja siinä on 160 kerrosta. Lippujen hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan, aamu/ilta noin 36 euroa ja iltapäivisin noin 57 euroa.

 Rakennus on ostoskeskus Dubai Mall-yhteydessä, jonka kerrotaan olevan kooltaan maailman suurin. Iltaisin tapahtuu ostoskeskuksen edessä olevalla tekojärvellä suihkulähteiden tanssiesitys, jossa vesi, musiikki ja valot yhdessä muodostavat vaikuttavan näytelmän, vesipatsaat kohoavat nimittäin aina 150 metrin korkeuteen saakka.

http://www.burjkhalifa.ae/en/around-the-burj/the-dubai-fountain.aspx

Palmusaari Jumeirah Dubai on saanut viime vuosina toisenkin maailmanluokan nähtävyyden. Se on keinotekoinen ihmisten rakentama palmua muist-tuttava luomus, jossa on 17 kpl lehden muotoisia, viiden km pituisia saaria, joita ympäröi 12 km pituinen kaari,särkkä, jonne ajetaan merenalla olevaa tunnelia pitkin. Tämä ainutlaatuinen rakennelma näkyy kuulemma avaruuteen asti. Tonteille on rakennettu loistohuvi-loita.

 https://fi.wikipedia.org/wiki/Palmusaaret

Maailman vilkkain lentokenttä Dubain kansainvälinen (DXB) lentokenttä on noussut vauhdilla maa-ilman johtavaksi kentäksi. Vielä kymmenen vuotta sitten se oli sijalla 11, mutta jo vuonna 2014 se ohitti Lontoon (LHR) ja sen matkustaja-määrä oli 70 miljoonaa (tilasto löytyi netistä)

http://dubaimetro.eu/stations

 http://www.rantapallo.fi/?s=dubai

Bisnesluokassa Dubaihin Miellyttäväksi kokemukseksi muodostui Finnairin tarjoama bisness-luokan lento (lisämaksu 99 euroa) Helsinki-Vantaan kentältä Dubaihin. Tarjoilu lentökentän loungessa oli monipuolista ja saimme odottaa lennon lähtöä rauhallisessa tunnelmissa ja tarjoilu jatkui konessa, tilaakin oli kolmen penkin verran henkilöä kohden.

 Palatessamme kotiin joulukuun loppupuolella, pääsimme ensikertaa suoraan lentokenttärakennuksesta kehäjunalla Tikkurilan VR-asemalle. On tärkeää huomioida kaukojunan lippua hankittaessa, että lipussa lukee Helsinki-Vantaa lentokenttä, jolloin ei tarvitse ostaa erikseen kehäjunalippua.



 Dubain pilvenpiirtäjien silhuetti. Oikealla maailman korkein rakennus, Burj Khalifa 828 metriä.
 
 
  Tällä tekojärvellä esitetään iltaisin suihkulähteiden tanssiesitys.Vasemmalla oleva pilvenpiirtäjä paloi kolme päivää käyntimme jälkeen.
 

 
Liikenteen sujuvuutta voi seurata Burj Khalifan 452 metrin korkeudella olevalta näköalatasanteelta.


Yksi maailman harvoista seitsemän tähden hotelleista sijaitsee Dubaissa.  https://www.jumeirah.com/en/hotels-resorts/dubai/burj-al-arab/


Palmusaari Jumeirahin talot on laadukkaasti valmistettuja. 

Teksti ja kuvat: Aatto, oh6pn@sral, IPA-Botnia 

 

73, Pertti OH5TQ

 

Ei kommentteja: