Oma blogiluettelo

lauantai 19. joulukuuta 2015

Vilkas vuoden 2016 alku tulossa dxcc rintamalla


Jaalan tarkemmin, Verlan (KP30GB) talvea silloin kun lumisia talvia vielä oli

Sisälmys:

5 Mhz tulossa 2017
Tulossa FT4JA Juan de Nova 2016 maaliskuun lopulta 14 päivää
TZ4AM  Malissa ja herzit  samoja
Kuulon taajuuserottelu kyky
Jarin OH2BU e-QSL ja ARRL LoTW järjestelmien vertailu
Luumäen Rengaspalvelun joulutervehdykset 2015

5 Mhz tulossa 2017

Radioamatööriliikenteelle tulee toissijainen kaista 5351,5-5366,5 kHz. Kaistalle tulee säteilytehon rajoitus 15 W eirp (Region 1 ja 3). Eräissä Region 2, Etelä- ja Keski-Amerikan maissa, sekä karibian maissa säteilytehon rajoitus on 25 W ja Meksikossa 20 W. Uusi radio-ohjesääntö tulee voimaan vuoden 2017 alusta. Valmistelu voi kuitenkin alkaa kussakin maassa alueen saamiseksi kansallisiin taajuustaulukoihin.

Nyt siellä on kerhot saaneet työskennellä erikoisluvalla, tämä muutos avaisi bandin kaikille.

https://www.sral.fi/article.php?id=2276

Tulossa FT4JA Juan de Nova 29.3.-11.4.2016

http://www.juandenovadx.com/


TZ4AM Mali 80m cw:llä ja herzit samoja

Kuuntelin aamulla TZ4AM 3501.0 , huuteli cq ja aloitti kuuntelun omalta taajuudeltaan. Heti löytyi vastaajia, voimakkuudesta päätellen kaksi EU sta olevaan asemaa. Olivat vain niin nätisti samalla taajuudella etten saanut kutsumisen aikana niistä mitää selvää, vasta kun toinen lopetti tuli muutama merkki selväksi. Ei saanut TZ4AM vaan kysyi QRZ  ja taas sama tilanne, nyt taisi olla jo kolme asemaa ja täysin samalla taajuudella. Tämä toistui muutaman kerran, ja sitten TZ4AM teki ratkaisun ja pyysi uppia 1, johan tuli pientä eroa kutsujille ja alkoi yhteyksiä syntyä, minäkin pystyi lukemaan kutsuvia asemia.

Siis ei kannata mennä tasan samalle herzille kutsumaan kenenkään kanssa, jos ei ole karhea tone tai muuten cw- merkki erikoisen muotoinen ja kenellä nyt sellainen enään on. Kaikilla kaupalliset lähettimet, tai rakentajat osaavat. 

Toinen tapa on erottua cw nopeudella, selvästi hitaampi saataa mennä kovien nopeuksien seassa, jos voimakkuus on muiden tasolla. 50 hz ero jo on selvästi kuultavissa, sen monien rigien näytötkin jo kertovat.

https://www.qrz.com/db/TZ4AM


Wikipedia kertoo seuraavan vastauksen

Kuulon taajuuserottelukyky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen kuulokynnys vaihtelee äänen taajuuden mukaan. Herkimmillään kuulo on taajuudeltaan 2-5 kHz korkuisille äänille. Kuulon taajuuserottelukyky heikkenee iän myötä.
Mitä korkeampi kuultava ääni on sitä suurempi taajuusero (Hz) äänillä on oltava, jotta ihmiskorva pystyisi erottelemaan ne toisistaan. Toisin sanoen havaittu äänenkorkeus ei ole suoraan verrannollinen äänen taajuuteen ja päinvastoin. Esimerkiksi 10 000 Hz taajuudella erotamme noin 3 Hz:n taajuuden vaihtelun.
Ihminen hahmottaa kuulemiaan ääniä laajempina kokonaisuuksina. Tätä ominaisuutta kutsutaan taajuusyhdistelyksi. Taajuusyhdistelyyn vaikuttavat äänten lähekkäisyys, voimakkuusero ja harmoniset suhteet. Esimerkiksi kuulija yhdistää helpommin taajuudeltaan lähellä toisiaan olevat äänet samaan kokonaisuuteen. Yksittäinen melodia hahmotetaan helpommin samaksi kokonaisuudeksi, mikäli toisiaan seuraavien äänien taajuusväli on tarpeeksi pieni tai tempo tarpeeksi hidas. Mitä nopeammassa tempossa melodia soitetaan sitä pienempi toisiaan seuraavien äänien taajuusvälin on oltava jotta melodia yhä hahmotettaisiin samaksi kokonaisuudeksi.[5]
Taajuusyhdistelyyn kuuluu läheisesti myös peräkkäisyhdistely, jossa ajallisesti toisiaan seuraavat kuulotapahtumat järjestyvät aivoissa kuulovuoksi. Samaan kuulovuokseen valikoituvat sellaiset äänet jotka muistuttavat läheisesti toisiaan ja ovat esimerkiksi taajuudeltaan lähellä toisiaan


Jarin OH2BU e-QSL ja ARRL LoTW järjestelmien vertailu

Sisältää yksityiskohtaiset ohjeet oman LoTW tilin avaamiseen.

http://www.oh3ac.fi/LOTW_esitelma_OH5AG_6.6.2015.pdf

Luumäen Rengaspalvelun joulutervehdys 2015

http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2015/12/17/Luum%C3%A4en%20rengaspalvelu%20l%C3%A4hett%C3%A4%C3%A4%20j%C3%A4lleen%20joulutervehdyksen%20-%20katso%20video/2015520036141/4

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: