Unelmani on toteutunut, maisemaristeilyn päätepiste on saavutettu. Olemme Etelämantereen edustalla Paradise Bay- nimisessä lahdessa.
Tämä osa on jatkoa Buenos Airesista alkaneeseen risteilyymme Celebrity Intinity- laivalla, jonka ensimmäinen kohde oli Falklandinsaaret. ( osa 22 )
Jätimme kyseiset saaret sateineen taaksemme ja virittäydyimme henkisesti viettämään seuraavat yli neljä vuorokautta merellä. Jo pelkkä tietoisuus seuraavan kohteen ainutlaatuisuudesta piti mielen virkeänä, sillä laivan keula osoitti kohti ETELÄMANNERTA. Ohjelmasta ei ollut puutetta, sillä päivittäin oli tarjolla yli 70 tapahtumaa. Erikoisesti pidmme teatterissa esiintyneistä taiteilijoista, kuten pianisti Kyle Esplinin ja laulaja Claude Eric Brunnelin huippusuorituksista. ( YouTubessa useita videoita )
ELEFANTTI SAARET
Saariryhmä kuuluu Eteläisiin Shetlandin saariin ja ne tulivat tunnetuksi elokuvasta Shacleton, joka kertoo Sir Ernast Shackletonin johtamasta tutkimusretkestä Etelämantereelle vuonna 1915.
Tämä elokuva esitettiin meille lähes haaksirikon tapahtumapaikalla.
Kohtalokkaita onnettomuuksia sattuu vielä nykyäänkin. Tammikuun 31 päivänä 2011 ( me lähdimme päivää aikaisemmin Buenos Airesista) ajoi Mv Polar Star- niminen risteilyalus päin jäävuorta, aluksessa oli 80 matkustajaa ja 35 miehistön jäsentä, jotka kaikki saatin turvaan kolmeen paikalle saapuneeseen laivaan. Vielä tuoreempi tapaus sattui muutama kuukausi sitten kun risteilyalus juuttui jäihin ja apuun rientäneelle alukselle kävi yhtä nolosti. Onneksi helikopterit saivat kaikki ihmiset turvaan. Oheisessa YouTubessa risteilyalus Clelia II taistelee ankarasti merenkäyntiä vastaan.
ETELÄMANTELEEN LUMOISSA
Lähestyttäessämme kääntöpistettämme lisääntyi kelluvien jäävuorten osuus kokoajan. Komentosillalla tarvittiin nyt, jos koskaan, täydellistä tarkkaivaisuutta.
Parkkeerasimme Paradise Bay- nimiseen lahteen. Mikä onni meillä olikaan mukana, sillä ilmakin oli paras mahdollinen; tyyntä ja lämpöasteitakin neljän asteen verran. Maisema oli huikean kaunis, taivaan sinisyys ja hohtavan kirkkaan valkoiset jyrkkärinteiset vuoret jättivät unohtumattoman muistikuvan syvimpään sieluumme. Näköetäisyydellä oli muutaman rakennuksen käsittävä Argentiinalle kuuluva tutkimusasema, joka tätä nykyä kuitenkin on vuokrattu kiipeilyä harrastaville turisteille. Laivan lähistöllä kelluvilla jäälohkareilla makaili kylkeitä ja kiikarilla katselimme kauempana tepastelevia pingviinejä.
USHUAIA, TULIMAASSA
Etelämantereen jälkeen oli edessä 1160 km taival seuraavaan kohteeseen, Beaglen kanaalin rannalla olevaan Tierra del Fuegon provinssin pääkaupunkiin, Ushuaiaan. Kaupunkia pidetään yleisesti maailman eteläisimpänä kaupunkina. Useimmat Antarktikselle lähtevät laivat käyttävät tätä kaupunkia kotisatamanaan. Täällä osallistuimme neljän tunnin bussikierrokselle Tierra del Fuego- kansallispuistoon. Tänne päättyy Alaskasta alkanut valtatie no 3, pituutta sillä on 17.848 kilometriä.
KAP HORN
Pysähdyimme hetkeksi Etelä-Amerikan eteläisimmän kärjen, Chilelle kuuluvan legendaarisen Kap Hornin edustalle. Purjelaivakaudella oli tämä seutu pelkoa ja kauhua aiheuttava ja monien laivojen kohtalona olikin haaksirikko.
Matka-aiheisessa kirjakokoelmassani on kirja nimeltään " Kap Hornin lapset ". Kirjan kirjoitti vuonna 1974 Rosie Swale, joka miehensä ja kahden pienen lapsensa kanssa purjehti yhdeksän metrin pituisella katamaraanillaan puolitoistavuotta mm Eteläisellä jäämerellä. Tässä suora lainaus: " Äkkiä meille valkeni, että kaikki asiat mitä ihmiset olivat sanoneet Eteläisestä jäämerestä- niin, ne kaikki tapahtuivat parhaillaan. Mielettömät, uskomattomat aallot eivät vyöryneet vain siitä suunnasta mistä puhalsi, vaan joka puolelta."
BUENOS AIRES
Tämä pääkaupunki on niitä harvoja miljoonakaupunkeja maailmassa, jossa todella viihdyn. Ensinnäkin kaupungissa on runsaasti puistoja , joissa mm palkatut koirien ulkoiluttajat taluttavat jopa kymentäkin koiraa kerrallaan. Myös katujen reunoilla on useinmiten korkeita puita, joiden oksat kaartuvat katujen yläpuolelle. Keskustan Plaza de Mayo- aukio on ainutlaatuisen komea ja talojen värikkyytä on tarjolola La Bocan satamakorttelissa. Suosittelen tutustumista San Telmon kaupunginosaan, jonka klubeissa on tarjolla aitoa argentiinalaista tangoa.
Hytistämme oli erinomainen mahdollisuus katsella äärimmäisen upeita maisemia. Edessä on helikopterikenttä.
Jäävuori on tuttu ilmiö Etelämantereen vesillä.
Ushuaian pääpostin seinämaalaus on huomiota herättävä.
Tässä liikkeessä myydään kalastukseen liittyviä tarvikkeita.
Kansallispuiston kuvatuin kohde oli tämä taulu, tähän päättyy valtatie no 3 joka alkaa Alaskasta, pituutta sillä on 17.848 km.
Kap Hornin lähistön vedet eivät olleet suosittuja purjelaivakaudella.
Ushuaian pääpostin seinämaalaus on huomiota herättävä.
Tässä liikkeessä myydään kalastukseen liittyviä tarvikkeita.
Kap Hornin lähistön vedet eivät olleet suosittuja purjelaivakaudella.
Elefanttisaaret tulivat tunnetuiksi elokuvasta Shacleton.
Teksti ja kuvat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti