Oma blogiluettelo

tiistai 13. toukokuuta 2014

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 27 GUATEMALA



Quetzalin satama terminaaleineen on yksi kauneimmista satamista, joissa olen pistäytynyt. Palmu- ja viikunapuiden varjossa oli miellyttävä seurata kansantanssiesityksiä.
 
Guatemala on pinta-alaltaan Suomea kolme kertaa pienempi, mutta asukkaita on noin 13.6 miljoonaa. Espanjan lisäksi maassa puhutaan yli kahtakymmentä intiaanien käyttämää alkuperäiskieltä. Maata kutsutaan ikuisen kevään maaksi, jossa on kaksi vuodenaikaa. Sadekausi toukokuusta lokakuuhun ja kuivakausi meidän talvikuukausina.
Saavuimme Guatemalaan Tyynenmeren puolella olevaan Quetzal- nimiseen satamaan. Sana quetsal esiintyy muussakin yhteydessä. Se on nimittäin maan rahayksikkö sekä kansallislintu. Nyt ymmärrän miksi sataman nimi on sama. Terminaalirakennus ja ympärillä oleva satumaisen kaunis puisto on yksi upeimmista näkemistäni satamaratkaisuista.
Turistin astuttua sisään terminaaliin on heti oikealla yhdeksän miehinen marimba orkesteri. Marimba on maan kansallis-soitin, jonka tausta periytyy Afro-Karibian orjilta vuodelta 1550.
Tässä kohteessa emme osallistuneet järjestettyihin kiertoajeluihin, vaan nautimme terminaalin lukuisista ohjelmanumeroista.
 
Outo pysäytys maaseudulla.
 
Vuonna 2007 tulimme Meksikosta Guatemalaan minibussilla ja yllättäen jouduimme pysähtymään tien yli viritetyn köyden eteen. Emme tienneet mistä oli kysymys, mutta kuljettajamme suhtautui välikohtaukseen rauhallisesti. Hän maksoi ilmeisesti omavaltaista tierahaa kyläläisille ja näin pääsimme jatkamaan matkaamme.
 
Taskuvarkaan uhrina.
 
Seuraavana päivänä pysähdyimme eräässä pikkukaupungissa, jossa oli meneillään markkinat. Lähdimme pahaa aavistamatta oppaan johdolla torin kapeille kujille. Paikoin jouduimme pysähtymään tungoksen vuoksi ja tunsin itseäni tönittävän jopa tahallisesti. Tässä vaiheessa muistin aamulla polvitaskuun sujauttamani us dollarit. Taskussani oli vain tarrakiinnitys. Nyt olin oivallinen kohde ammattitaskuvarkaalle.
Niinhän siinä sitten kävi, menetin päivän kuluihin tarkoitetut dollarit.
 
Tuuliajolla Atitlan järvellä.
 
Palasimme eräästä Atitlan järven rannalla sijainneesta intiaanien asuttamasta kylästä ( yhteensä 12 kylää, jotka oli nimetty apostolien mukaan ). Keskellä aavaa ulappaa ( 24x16 km )veneen moottori alkoi yskiä ja sammui. Täytyy myöntää, että pientä jännitystä oli ilmassa, koska auringonlasku oli pian edessä. Veneen kuljettaja yrittii paikallistaa vikaa, mutta tuloksetta. Viittoilimme muilta veneilijöiltä apua ja yksi yrittikin auttaa, mutta moottorissa ei teho riittänyt.
Onneksi paikalle ilmestyi kylien väliä liikennöivä laiva, joka pystyi hinaamaan meidät turvallisesti satamaan.
 
http://www.sailing-diving-guatemala.com/photos/lake-atitlan.htm

La Antigua Guatemala.
 
Kaupunki on yksi suosituimmista turistikohteista Guatemalassa. Se rakennettiin vuonna 1543 ja toimi maan pääkaupunkina kunnes voimakas maanjäristys tuhosi sen vuonna 1773. 
Sen mukulakiviset kadut ja siirtomaa-aikainen yleisilme kymmenine kirkkoineen, kappeleineen ja luostarineen luo vierailijalle rauhallisen tunnelman. Tätä yleiskuvaa lisäävät vielä kaupungin ulkopuolella olevat kolme tulivuorta. Kaupunki on saanut myös vankan suosion espanjankielen opiskelijoiden piirissä sekä maailmanperintökohteiden bongaajat saapuvat kaupunkiin ympäri maailman.
 
 
Tikalin Mayamaailma.
 
Guatemala on erinomainen kohde tutustua Maya valtakunnan kulttuuriin, joka on peräisin 300 luvulta  ennen ajanlaskumme alkua.
Yksi tunnetuimmista alueista on maan pohjois-
osassa, El Petesin departementissä, sijaitseva Tikal, joka on osa kansallispuistosta. Ympärillä levittäytyvä sademetsä värikkäine lintuineen antaa lisäväriä tutustuttaessa Mayakauden temppeleihin ja muihin rakennelmiin. Se ei ole suinkaan helppoasia, sillä esim. temppeli IV huipulle kipuaminen ( 71m ) kovassa kuumuudessa ottaa voimille.
 
 
Allaolevasta linkistä pääset tutustumaan DXFC- listaani, jossa on käymäni radioamatöörimaat. Itsenäisiä valtioita on maailmassa 195, joista olen nyt käynyt 66 %. Puuttuvat maat ovat lähinnä Afrikasta.
 
( http://www.dxfc.org/index.php?categoryid=6&callsign=OH6PN


Marimba orkesteri viihdytti laivamatkustajia terminaalissa.
 
 

Taidekauppias värikkäine tauluineen Quetzalin satamassa.
 

Kankaankudonta näytös.


Kanssantansseja esittänyt pari pukeutuneenaa kansallispukuun.
 
 
 
Olikohan tässä syy, miksi emme lähteneet retkille? Lämpötila kuvanottohetkellä oli 34 C. 
 
Teksti ja kuvat
Aatto, oh6pn@sral.fi
IPA-Botnia


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Ei kommentteja: