Oma blogiluettelo

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Melliksen VK9MT työskentelyä

Radio huoneen ikkunasta auringon nousua 2.4.2014 klo 04.15 utc

Melliksen VK9MT työskentelyä

Olen aamuisin ja vähän ehtoollakin seuraillut sitä, eilen ehtoolla 40m cw operattori teki sarjan viisaita päätöksiä. Bandipoliisit piti taajuudella niin häiritsevää meteliä keskenään, että yhteysvauhti olennaisesti tippui. Asema siirtyi, ensin muutama sata herziä ja kun tämäkään ei auttanut. Niin selvästi ylemmäs ja jatkoi siellä, signaali oli täällä vahva S9 mittarissa, ja poliisit ainakin samaa luokkaa.

Myös muutaman cw operaattorin siellä käyttämä, tapa kuitata yhteys, antamalla vielä uudestaan vasta-aseman kutsu jonka kanssa juuri piti yhteyden tyyliin OH1ABC TU. Varmistaa että kutsu oli oikein. Yleinen tapa on antaa esimerkiksi vain TU. Ja jos se sopii ajallisesti omaan antoon, niin perinteisesti ajatellaan minullehan se tuli ja yhteys on lokissa oikein.

Minulle kävi eka yhteydessä VK9MT kanssa, bandipoliisien häiriköinnin vuoksi oman kutsun kuuleminen jäi puutteeliseksi ja kutsuni nyt siellä lokissa on OH5TZ. Yritin sitä silloin korjata, mutta seuraava yhteys jo painoi jo päälle, yritykseni ei mennyt perille. Huvittavinta oli myös että toisella bandille, minulle ensin minulle tarjottiin samaa kutsua, silloin onnistuin sen korjaamaan. Nyt on oikeat kutsut heidän lokissaan kaikilla bandeilla.

Pitkäntien vaihtuminen Lyhyentien keliksi

Aamuisin  on pitkäntien keliä, ollut monella bandilla. Kelikartoistakin ilmiö huomaa, kun vasta-asemalla on ympärisäteilevä antenni, siinä vaiheessa kun keli siirtyy pitkäntienkelistä lyhyeen, tulee signaalissa selvä kuoppa, joka tasoittuu taas kun lyhyen tienkeli paranee.
Minulla on yksi antenni kyseisille bandeille, joten antenni pitää täällä kääntää180 astetta, jos vaihdon voisi tehdä vaihtokytmellä nopeasti ilmiön havainnointi olisi helpompaa.
Keskimäärin pitkäntien kelissä on aina heikommat signaalit, mutta sen havaitseminen antaa usein mahdolisuuden erottua suuresta EU massasta, joka ei tätä huomaa ja pääsen läpi.

http://voacap-optimaalinen-antenni.blogspot.fi/2013/12/keliennuste-mellish-reef-vk9mt-maalis.html

Ympärisäteilevät vastaan suunta-antennit

Muuten olen sitä mieltä, että nämä kepit antennina menee hyvin näin auringonpilkku maximissa. Mutta pilkkujen taas vähetessä ne on hankalia jos vielä vasta-asemalla on saman tyyppisiä antennia. Usein aloittelevalla harrastajalla on niin, sen ensimmäisen yhteyden saaminen on tuskaa, tai edes kuuleminen.

Palveleeko tämä harrastuksen jatkuvuutta?

Kuitenkin monille peditiolle rahdataan tonnikaupalla erilaisia tarvikkeita, ei ehkä muutamaa kiloa painavampi suunta-antennit ole siinä kuin tippameressä. Kasaamista on ehkä harjoiteltava jo aikaisemmin kuin kohteessa. Kyse on minusta periaatteesta, millaista signaalia halutaan tarjota, silloin kun kelipiikki on.Vasta-asemien keppi antennilla varustetut asemat voivat edes kuulla ja uneksia yhteydestä sitkeällä kuuntelulla - jos pinna kestää.

Linkki

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/leijuva+tuulivoimala+sopii+sahkoverkon+ulottumattomiin+ndash+vaikka+mokille/a978071

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

 

Ei kommentteja: