Oma blogiluettelo

lauantai 19. huhtikuuta 2014

HF Keli-indeksit ja kotimaankisat


Jäät ovat hävinneet 17.4.2014 Sonnanjärvestä

Keli-indeksit DK0WCY

Date                Hour   SFI   A   K  Exp.K   R    SA    GMF   Aurora      Logger
18-Apr-2014   06      179   17   2     0       296   act     qui       no         DK0WCY

Päivittäistä suurtakin vaihtelua on, jopa auringon napojen vaihtumista on jo raportoitu, joka olisi maximin ohituksen merkki tieteilijöiden mukaan.

Pilkkujen lukumäärä lähentelee jo 300, mutta A-indeksi on 17. KH8/DL6JGN tulee hyvin lyhyttätietä 21005 kello on 0610 utc. Ja on edelleen hyvässä nousussa, mittarissa s9

Jos pilkkutilannetta tarkastellaan kotimaanyhteyksien kannalta, bandien 80 ja 40m osalta, niin olen valmis ennustamaan 40m yhteyksien määrän selvään kasvuun. Pitkin päivää sitä on mutta 80m saattaa olla täältä ainakin täältä etelästä haastavaa. Aurinko on jo niin korkealla, että 80m bandin eteneminen on selvästi rajoittuneenpaa kuin 40m bandilla samana aikana.

Kalakukko 2014 taas tulossa, sääntöjä on aina vuosien varrella muovattu asiakasystävällisempään suuntaan, erilaisia rajoituksia on systemaattisesti poistettu säännöistä, ja päädytty kaikki mukaan tyyliin, siinä on onnistuttu markkinointia myöten. Osallistujien määrät on vuoden kotimaankisojan ehdotonta huippua.

Kalakukko 2014 pääsiäismaanantaina 21.4.2014

Kotimainen Kalakukko-kilpailu järjestetään tulevana pääsiäisenä hieman poikkeuksellisesti: Kilpailun järjestänä on Kuopion Seitoset, OH7AA; mutta lokien tarkastuksesta ja tuloksien laskemisesta vastaa Pohjois-Karjalan Radiokerho ry., OH7AB. Aidolla seiska-piirin yhteistyöllä saadaan varmaan tänäkin vuonna kaikille osanottajille mukava ja rentouttava hamitapahtuma.
Toisena pääsiäispäivänä, 21.4., modet ovat perinteisessä järjestyksessä ensin SSB (10-12 SA), sitten CW (13-15 SA) ja lopuksi RTTY (16-17 SA).

Pääosin vanhoilla säännöillä SM-Kalakukko 2011-kilpailua varten säännöt rakennettiin täysin uusiksi silloin juuri valmistuneen Hessun, OH6XY; laajan kotimaisen kilpailukyselyn tuloksien mukaan. Hyvää pohjaa on tämän jälkeen muutettu pieteetillä. Tämän vuoden säännöt ovat käytännössä samat kuin viime vuonna, mutta ..

1)  Lokipakkoa ei edelleenkään ole! Kalakukossa ei ole lokipakkoa eikä vasta-asemaa rangaista eikä pisteitä vähennetä sen vuoksi, ettei toisen aseman lokia ole tullut. Näinhän on kaikissa kansainvälisissä kilpailuissa mukaan lukien puolikotimainen NRAU. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kaikkia yhteyksiä tarkistettaisi ja etteikö lokien lähettämiseen kannustettaisi!
Mikäli muiden lokeista ei löydy varmistusta siitä, että joku asema on ollut äänessä, järjestäjät viime kädessä ottavat yhteyttä ja pyytävät kusotietoja.

2) Sekä paperi- että sähköisten lokien palautusaika nyt viisi päivää! Yhä useampi lähettää työskentelee kisan tietokoneelta ja sähköinen loki on siis käytännössä valmis heti kilpailun loputtua. On siis turha ylläpitää kahden viikon tai edes viikon  ”dead line” -aikaa lokeille. Ei ne lokit siitä parane mutta saattavat unohtua! Jopa CQWW:ssa, jossa pidetään tuhansia ja tuhansia yhteyksiä, on lokien palautusaika lyhennetty kuudesta viikosta viiteen päivään! Myös aiemmat Kalakukko-kilpailut todistavat, että valtaosa lokeista tulee sisään kahden ensimmäisen päivän jälkeen.
Lyhyempi palautusaika mahdollistaa myös, että lopulliset tulokset saadaan nopeammin ulos. Kalakukon lokien viimeinen palautuspäivä on siis lauantai 26.4.2014

3) Paperilokeja ei tarvitse puhtaaksikirjoittaa! Kalakukko kannustaa lähettämään myös paperilokit. Uutena kannustimena lokien lähettämiseen on, että emme edellytä tai pakota kirjoittamaan sitä paperilokia puhtaaksi! Voit myös vaikkapa skannata sen paperilokin ja laittaa sähköpostin liitteeksi!
Tottakai paperilokit siirretään sähköiseen muotoon, mutta tämä tehdään sen jälkeen kun kaikki sähköiset lokit on käsitelty ja paperilokeista tallennetaan vain ne yhteydet, jotka eivät vielä löydy muista lokeista!

4) Kilpailuluokkiin lisätty RTTY QRP-luokka! Kilpailuluokista jokainen löytää luokan, joka vastaa omia taitoja, kokemusta tai aseman ”hyvyyttä”. Kilpailija voi osallistua kaikiin niihin luokkiin, joiden ehdot hän täyttää. Viime vuonna luokkiin lisättiin YL- luokka ja tänä vuonna lähinnä teknisenä lisäyksenä RTTY QRP-luokka (5 W tai alle), joka on yksi SM- osakilpailun luokista. 
Tuloksien läpinäkyvyyden ja tarkistuksessa aina tapahtuvien virheiden korjaamiseksi kaikki lokit – paitsi tarkistuslokit – ovat nähtävissä pian tulosten valmistumisen jälkeen sivulla www.oh7ab.fi. Viikon reklamointiajan jälkeen tulokset vahvistetaan!

Täydelliset säännöt
www.sral.fi/kilpailut/saannot/kalakukko2014.pdf


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

 

Ei kommentteja: