Oma blogiluettelo

lauantai 7. joulukuuta 2013

AATON MUKANA MAAILMALLA​, OSA 22 FALKLANDSA​ARET ( VP8 )

 
Bob VP8LP ja kyläilemässä oleva Aatto OH6PN Falklandsaarilla sijaitsevassa QTH:ssa.
 
 

Tästä kartasta selviää pääharrasteeni. Siihen on merkitty mm käymäni radioamatöörimaat 175 kpl. Paljon on vielä tilaa nuppineuloille. ( www.dxfc.org )


Varustamo Celebrityn Infinity- risteilylaiva irtaantui Buenos Airesin laiturista sunnuntaina klo 17oo määränpäänä Falklandinsaaret eteläisellä Atlannilla. Matkattuamme yli 2100 km saavuimme saarten pääkaupunkiin Port Stanleyhin keskiviikkoaamuna.
 
Ankkuroimme kauemmaksi merelle, josta meidät kuljetettiin yhteysveneellä maihin. Saarille tyypillisestä tuulisesta säästä huolimatta meitä odotti mielenkiintoinen päivä.
 
Olin sopinut paikallisen radioamatöörin Bobin, VP8LP kanssa nokka QSOsta ( henkilökohtainen tapaaminen). Ensiksi kävimme tapaamassa paikallista poliisia, joka osottautui myöskin IPAn jäseneksi. Hän valaisi paikallista poliisitoimintaa.
Hänen apuaan tarvittiin myös Bobin tapaamisessa, sillä oma kännykkämme ei toiminut saarella.
Muutaman minuutin kuluttua Bob kurvasi poliisiasemalle, josta siirryimme hänen kotitaloonsa. Talo sijaitsi rinteessä, juuri sataman kohdalla. Katolla sojotti kolme-elementtinen yagi etuviistoon oikealle eli Euroopan suuntaan. Pihalla oli lisäksi gp ja dipoli antennit. Olosuhteet olivat siis mitä parhaimmat DX ( kaukoasema) työskentelyyn.
Bobin xyl ( vaimo )Janet on myös radioamatööri , hänen kutsunsa on VP8AIB.
 
Teetarjoilun yhteydessä selvisi, että he molemmat ovat syntyneet saarella. Bob suoritti luvan vuonna 1970 ja Janet 1981. Kumpikaan ei ole suorittanut cw-tutkintoa ( sähkötys). Aseman sijainti syrjäisellä karulla saarella aiheuttaa aina suuren kysynnän taajuuksilla. Vierailupäivän aamuna Bob oli QRV ja lokikirjaan tuli kutsuja noin 280. Joukossa oli myös muutama suomalainen kutsu.
 
Radioamatööri harrastuksen lisäksi Bob on innokas purjehtija ja Janet puolestaan on innostunut sähköurkujen soittamisesta.
Miellyttävän tapaamisen päätteeksi Bob vaati saada näyttää paikkakunnan nähtävyyksiä, jonka teimme hänen maasturillaan.
 
 
Ennen poislähtöä ehdimme poiketa kaupungin ainoassa pankissa, jossa vaihdoin muistoksi paikallisen paperirahan. Argentiinan rahaa oli turha tarjota maksuksi.
 
Falklandsaarten sota.
 
Huhtikuussa vuonna 1982 Argentiinan joukot valtasivat saaret, jonka seurauksena Brittisotilaat lähtivät vapauttamaan omaksi katsomiaan saaria.  Sota kesti 74 päivää. Voittajaksi selviytyi Britannian joukot. Taisteluhelikopterin lentäjänä toimi myös Elisabethin toiseksi vanhin poika. Vanha kaunako oli syynä sotaan, vai oliko jo silloin tiedossa alueelta löydetty öljy ?
 
Ajankohtaista
 
Tänä syksynä sain Lapissa kokea erinomaisen värikkään ruskan. Paikkakuntalaiset kertoivat, etteivät ole vuosikymmeniin nähneet vastaavaa. Puhumattakaan syyskuussa vallineesta lämpöisestä ilmasta. Tavallisesti kesä Lapissa kestää kuusi viikkoa, mutta nyt se keski peräti neljä kuukautta. Edellinen tämän veroinen syyskuu oli vuonna 1963. Minulle tuo samainen ajankohta oli historiallinen, sillä silloin olin ensi kertaa pohjoismaiden ulkopuolella, Mallorcalla.
 
  
 
Falklandsaarten rahayksikkö on emämaan mukaisesti punta. 

 
Bobin värikäs QSL ( radioyhteys vahvistetaan henk.koht. kortilla ) 
 
Katso myös linkit:
 
 
Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn@sral.fi


73, Pertti OH5TQ

Ei kommentteja: