Oma blogiluettelo

perjantai 7. joulukuuta 2012

AATON MUKANA MAAILMALLA, OSA 12 BOTSWANASSA                                       Krokotiili on ominut tämän rantahietikon

CHOBEN kansallispuisto.

Botswan ( ent. Betsuanamaa ) pinta-ala on noin 582.000 km2, mutta vain viidesosa siitä on asuttavaksi kelpaavaa . Loput on Kalaharin autiomaata. Matkailijalle tämä viimeksi-    mainittu alue on erittäin kiinnostava. Tarjolla on runsaasti maalla liikkuvien eläinten lisäksi myös vedessä eläviä varaaneja, krokotiilejä ja virtahepoja. Puhumattakaan värikkäästä lintumaailmasta.

Monesti luontokuvauksissa näkee krokotiilin loikoilevan jokien rannoilla, kita ammollaan. Se ei odota mahdollisen aterian eksymistä suuhunsa, vaan näin se säätelee ruumiin lämpöä. Krokotiilin munittua munansa rantahiekkaan, ratkaisee munien lämpötila syntyvän poikasen sukupuolen; jos lämpötila ylittää 32 astetta, syntyy naaraspuolisia poikasia.

Virtahepo ei käytä teräviä hampaitaan ruuan puremiseen, vaan tarvitsee niitä taistelussa tunkeilijaa vastaan. Hepo viettää aurinkoisen ajan vedessä, varjellakseen herkkää hipiäänsä. Tieto siitä, että hepo kuivalla maalla  juostessaan voi saavuttaa jopa 48 km/t nopeuden, on syytä muistaa. Vuosittain kuolee sadottain ihmisiä eläimen hyökätessä päälle.

Lintumaailma on varmasti paratiisi, ainakin päätellen matkassamme olleen Seppo K:n hymyilevistä kasvoista. Hän bongasi toistasataa eri lajia (osa Namibian puolelta). Itse muistan nimeltä muutaman, kapuskahaikaran, kultatiikeripeipon, kiljumerikotkan sekä punanokkelin. Tämä viimeksi mainittu laji on se lintu joka istuu vapaamatkustajana puhvelin selässä ja välillä käy tarkistamassa " isäntänsä" sieraimet ja korvat.

Vierailu Seronga kylässä.

Okavangojoella majoituimme Inkwazi housebout- jokilaivaan. (voimalähteenä kaksi 85 hv moottoria) Paikkoja hyteissä oli 15 joten saimme elellä väljästi. ( ryhmämme koko oli 12 henkilöä) Laivassa oli kahden hengen miehistö, joilta päivällisenkin laitto sujui moitteettomasti.
Laivasta lähdimme venekuljetuksella tutustumaan läheiseen Seronga- nimiseen kylään. Paikallisen oppaan avustuksella saimme tutustua mm. terveyskeskukseen. Hän kertoi ettei lääkärin tapaaminen maksa mitään . Kylän asukkaiden ( 3800) hyvinvoinnista vastaa yksi Kongosta tullut lääkäri. Odotustilassa oli muutama penkkirivi, jossa istumajärjestys oli ennalta määrätty, odottavat äidit omalla rivillään, flunssaa potevat omalla jne.

Okavango deltta - jokisuisto.

Angolan Benguelan ylängöltä alkava, noin 1600 km pitkä Okavangojoki laskee vetensä Kalaharin autiomaan pohjoisosaan, johon on syntynyt noin 17.000 km2 suuruinen suistoalue. Tämä käsittää soita, saarekkeita, laguuneja, savanneja, jokivarsimetsiä ja avoimia vesistöjä. Alueen vesimäärä vastaa 95% koko Botswanan pintavedestä. Liikuimme alueella mokoroksi kutsutulla kanootilla. Kussakin oli kaksi matkustajaa ja kuski, joka pitkällä riuulla työnsi kanoottia eteenpäin.

Paikoin tiheä kaislikko ja muu kasvusto vaikeutti kulkua niin paljon, että " päällikkö" joutui käyttämään voimansa äärimmilleen. Lapsuudesta tutut lumpeet olivat parhaassa kukassaan. Kalastajat olivat viritelleet väylille verkkojaan ja näyttipä monessa olevan jo kalojakin.

Termiittikeot.


Niin Namibiassa kuin  Botswanassa, näimme usein korkeita termiittikekoja. Aikaisimmilla Afrikan matkoilla en ole kiinnittänyt niihin juuri lainkaan huomiota, joten nyt ryhdyin ottamaan asiasta selkoa. Oppaamme Vesa R. oli oikea henkilö kertomaan yksityiskohtia niistä. Tässä hänen tietoansa lyhennettynä.
Termiitit eivät ole muurahaisia, vaan hyönteisiin lukeutuva lahko. Noin viikon kuluttua sateiden alkamisesta lähtevät olemassa olevista pesistä liikkeelle kuningatarkandinaatit ja kuhmurit. Tietyssä vaiheessa kuningatar etsii sopivan pesäpaikan ja aloittaa tuottamaan poikasia. Saatuaan apujoukkoja ryhdytään rakentamaan  kekoa. Maanpäällä näkyvä rakenne on vain ilmastointiosa, itse pesä on maan alla, joka on vähintään yhtäsuuri. Rakennusaine voi olla eri väristä, riippuen ympärillä olevasta maaperästä. Lisäaineena on ainoastaan sylki.

Kaikkien kekojen kärki osoittaa kohti länttä, koska rakentaminen tapahtuu yöaikaan. Auringon noustessa idästä, kuivuu keon se puoli ensin, sensijaan länsipuoli on kostea, joten se lässähtää. Tällöin keon kärki taipuu samaan suuntaan. Näinollen kekoja voidaan hyödyntää pilvisellä säällä.( vrt muurahaispesä etelä/pohjoinen ).
Keot kiinnostavat myös muita eläimiä. Muurahaiskävyt, maasiat, pahkasiat ja hyenat asustavat pesässä.

Mielipiteeni järjestetyistä safareista on se, että ne ovat omaa luokkaansa. Suosittelen. En ihmettele lainkaan miksi kuuluisuudet kuten E.Taylor ja R.Burton viipyivät Botswanassa kuukausikaupalla aiotun kolmen viikon sijasta.

Vihje Namibiaan ja Botswanaan matkustajille; Suomessa myytävänä oleva Afrikan kolminapainen pistoke ei sovi sikäläisiin pistorasioihin. Niitä on myynnissä paikallisissa marketeissa.
                   Virtahepo oli viettänyt päivän vedessä ja nousi aurinlaskun aikoihin syömään ruohoa

Ambulanssi- ja poliisivene Seronga- nimisen kylän rannassa


 Okavango- jokisuistossa liikuimme mokoroksi kutsutulla kanootilla. Ympärillä mm. papyruskaislaa, josta ennenvnahaa Egyptissä tehtiin paperia                                Paikallisia asukkaita keräämässä kasvien juuria jokisuistossa


                         Asuntolaivoja Okavangojoella, vasemmanpuoleinen on Inkwazi housebout

 Termiittipesän näkyvä osa on vain ilmastointi varten. Alaosa voi olla jopa 2/3 osaa suurempi


                                     Tässä Namibian ja Bostswanan tuliaiset kotiin

Marraskuussa vierailin liiton syyspäivillä Lahdessa. Runsaan ohjelmatarjonnan lomassa oli tauko tarpeen. kuvassa etualalla vasemmalta Veikko oh2bmp, Aatto oh6pn ja Pertti oh5tq (kuva Veikko oh2bmp)

                  RAUHALLISTA JOULUA KAIKILLE LUKIJOILLE


Teksti ja kuvat Aatto, oh6pn


Ei kommentteja: