Oma blogiluettelo

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Ei auta toiset nukkumis aikataulutkaan PP0T workkimisen tietyillä bandeilla



Kyllä tieteilijöille on aurinko dataa tarjolla, rakentelijat voivat loistaa datan tekemisessä ja sen oikeellisuuden vertailussa, muihin lähteisiin. Osalle meistä se on tärkeä harrastuksen osa-alue, toisille jopa leipätyö.

Meikäläiselle ei tieteilijälle riittää HF kelien seurantaan, seuraava rautalankamalli joka on bandien kuuntelu, DK0WCY indeksien seuranta ja SM4MPI (tyypillinen auroramajakka) vihjeiden seuranta dx-clusterilla.

Näistä muodostuu minulle käsitteet onko keliä vai ei, jos Pacifikin alue ei minulle kuulu aamuisin edes 20m , ei keliä ole. Jos taas vielä kuvitteellisena 10m aamukelissä kuuluu Pacifik alue, on auringonpilkku maksimi varmasti. Ja tästä välista Pacifikin kuulumiset 17, 15, ja 12m saa erilaiset arviot tältä väliltä.

Minulla on muodostunut käsitys että 12 ja 10m keli erot ovat yllätävän suuret, jos 12m asema pihisee, ei tyypillisesti 10m kuulu samasta asemasta mitään, vaikka  siellä pitäisi olla kelipiikki.

Yleensä tuolta Pacifikin alueelta ei löydy vakinaisia supersignaalin asemia, KH6 asemat jätän nyt pois. Alueelle ovat tyypillistä asemat joilla max 100w ja kukkakeppi tai pyykinulkokuivauksen suosijoita. Siis varustettuna antennilla joilla etu- takasuhteella ei niin suurta eroa ole. Taitaa pyykin kuivaus telineen sivu vaimennus olla isompi kuin, etu- takasuhde. Heidän signaalinsa LP keleissä leikkaa hyvin läheltä pohjoisen navan aurora vyöhykettä. Joten pilkkuja pitää olla, jos A-indeksi on yli 10.

Date        Hour   SFI   A   K Exp.K   R SA    GMF   Aurora   Logge
12-Jun-2011   04    85  15   2     2  37 qui   act       no <DK0WCY>


OJ0B Märketiltä on ollut aktiivinen, 14190 kuului olevan Martti OH2BH lauantaina illansuussa ja sama jatkui edelleen sunnuntaina aamulla. Varmaan oli läpi yön ollut äänessä, Martti ei risteillyt eri bandeilla. Tarjontaa oli samalla bandilla ja taajuudella, työskentelyn maantieteelliset  alueet vain vaihtui kelin kääntymisen vuoksi. Siinä oli sitä pileupin pitäjän sujuvaan otetta pitää pileuppi taajuus hallussa ja yhteydet kulkivat sujuvasti, tarvittaessa siltä kaivettiin heikkokin signaali esille, muutamalla toisto pyynnöllä. Tällä bandi valinnalla ja  24 h työskentelyllä, saatiin lokiin varmasti runsaasti OJ ensi workkijoita, aamulla EU kelpasi taajuudelta.


Esimerkki toisesta ääripäästä on PP0T jonka bandeista tai työskentely ajoista ei ota mitään selvää, tai en osaa lukea workkimis historiaa oikein. Ennustaminen on vaikeaa, sanoin Ahti Karjalainenkin, etenkin tulevaisuuten.
Taitaa jäädä 30 ja 40m bandit sinne workkimatta, tällä pediolla. Olen ollut hereillä aina vääränä iltayönä tai aikaisin aamulla.

     73, Pertti OH5TQ
skype on
Kotisivut

 

 

Ei kommentteja: