Oma blogiluettelo

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Menneisyyttä on turha haikalla, katse tulevaisuuteen


Jarin OH3BU aseita


Contes Club Finland postituslistalla on käyty keskustelua aiheesta

Mitä luokkia CQ kisassa on tai pitäisi olla ja millä perustein

Jarin OH3BU naseva kirjoitus samalla sähköpostilistalla. Sivuten myös hyvin DX-jahtaamisen mailmassa tapahtunutta digitalisointia ja suhtautumista siihen vuosien varrella.
Nykytilanteemme me tiedämme.

[CCF] Fwd: Assisted vs non-Assisted

Tässä kohtaa on kerrassaan vastustamaton pakko tehdä pieni syrjähyppy DX-jahtaamisen puolelle ja palauttaa mieliin ihmiseksi kutsutun laumaeläimen psykologiaa vaihtoehtoisen mutta tällä kertaa toteutuneen historian merkeissä:

Taisipa olla niin, että joku teknologisesti suuntautunut kilpailuväen edustaja keksi clusterin avittaakseen lähiporukkansa kilpailutuloksia. Osa kilpailuväestä otti keksinnön nopeasti omakseen.

Huomasi DX-jahtaajien väki, että kas tämäpä on näppärä kapine, jonka avulla on mukava buustata myös DX-puolen scorea.

Clusteriverkosto levisi nopeaa kyytiä, kun nuo kaksi tuloksensa parantamiseen tähdännyttä porukkaa iskivät viisaat lompakkonsa yhteen.

Mitä tekivät DX-jahtaajien näkyvät hahmot, ne jotka olivat keikkuneet DXCC-tilastojen kärjessä jo vuosikymmeniä ja jotka seurasivat joka ikinen viikko sellaisia tärkeitä tietolähteitä kuin SRAL:n bulletiineja ja tilasivat DX News Sheettejä, joilla oli jopa omia puhelinhähytysrinkejä sun muita?

No aika moni muistaakseni paheksui syvästi tätä uutta kammottavaa keksintöä, joka tuhoaa harrasteeseen olennaisimpana osana kuuluvan jahtaamisen ilon. Eihän maailma ollut enää sama. Luultavasti lähes yhtä paha juttu oli ollut, kun kymmentä vuotta aiemmin kokelasluokkalaiset saivat käyttää VFO:ta telehallintoviranomaisten petturimaisen päätöksen perusteella, siis että syntetisaattorilla tehty taajuuden säätö laskettiin kideohjatuksi. No siihen oli ollut pakko alistua, kun kerran virkavalta miekkansa avulla käski. Muistanpa hämärästi eräiden alan kovimpien gurujen suorastaan ylpeilleen julkisesti sillä, että ovat etsineet DX:nsä itse, ilman nykynuorison laiskurimaisia rollaattoreita ja muita apuvälineitä. Antennitkin oli itse tehty ja sitä paitsi pakkasella.

Vaan kuinkas kävikään DX-jahtauksessa. ARRL:n DXCC Desk ei antanut periksi. Ei kielletty clusterin käyttöä, mitä oli kyllä vaadittu, aivan kuten kilpailupuolella oli vaadittu clusterin kieltoa kilpailuissa. Eikä tullut edes kompromissia, että olisi Assisted DXCC ja oikea tosimiesten DXCC.

Vanhat parrat huomasivat, että nuoremmat alkavat ajaa tilastoissa ohi. Jolleivät nyt sentään kokonaistilastoissa, sillä onhan se ikiaikoisista ajoista lähtien ollut niin, että minkä olet kerran ansainnut, sitä ei sinulta pois oteta, mutta banditaulukoissa kuitenkin. Deleted-maihin saatetaan kyllä ansaittujakin siirtää, mutta näkyyhän se järjestys sieltäkin (toim huom).

Ja niinpä vaan alkoivat vanhat parrat yksi toisensa jälkeen hiljaa asioista mitään mainitsematta käyttää samoja kapineita tulostensa nostamiseen kuin ne nuoret. Olivathan vanhat parrat omat tuloksensa aikoinaan kovalla työllä ansainneet, joillain oli Minerva Reefkin workittuna, vaikka joku olikin herättänyt perusteettomia epäilyksiä, että juuri se vanhan parran pinna ei ehkä olisikaan aikoinaan ollut puhdasta 20 karaatin kultaa. Ja kun jotain on kovalla työllä ansaittu, sitä ei ilmaiseksi luovuteta. Veteraanit, kuka talvisodasta kuka Vietnamista kuka mistäkin, kävivät taistoon. Käsi nyrkissä ja hammasta purren, juuri tähän kohtaa hiekkaa on vedetty viiva. Jos voitto vaatii clusteria, niin sitten klusteria käytetään, vaikka veri valuisi korvista. Laukaistaan, kun silmänvalkuaiset näkyvät.

Ja DXCC-tulokset nousivat raketinomaisesti myös vanhoilla parroilla.

Eipä aikaakaan, kun clusterista valittavat DX-jahtaajien puolelta vain ne QRP-ruikuttajat, jotka eivät muutenkaan pileupeista läpi pääse. Tulee kuulemma kauheita huutokuoroja niin kauhean nopeasti, että ihan itkettää. Jos nyt kysyttäisiin DX-jahtaajilta, että pitäisikö kenties perustaa erillinen Assisted-DXCC-luokka, niin vailla vähäisintäkään epäilystä esittäjä naurettaisiin ulos DX-yhdistyksen kokouksessa. Tai no, DX-jahtaajat ovat keskimäärin aika kohteliasta porukkaa, vastoin 14190:ssa joskus esiintyviä näkemyksiä, että ehkä se oikeasti menisi niin, että tarjottaisiin toinenkin kuppi kahvia ja hienovaraisesti ohjattaisiin keskustelu johonkin ajankohtaisempaan, kuten että onko VK0EK ollut riittävästi läsnä SSB:llä tai jotain. Väitän, että yli 90 prosenttia DX-jahtaajien populasta pitää täysin itsestään selvänä, että clusteri on ja pysyy eikä siinä ole mitään erikoista.

Edellä sanottu demonstroi siis laumakäyttäytymistä. Kun johtajat sanovat jotain, niin lauma seuraa. Jos nyt viimein lopetettaisiin vastakkainasettelu ja jankkaus huijareiden kiinniottamisesta ja yhdistettäisiin assisted- ja classic-luokat, niin ei menisi montaakaan vuotta, kun suuri yleisö ihmettelisi, että miksi silloin joskus hämärässä menneisyydessä ylipäänsä oli edes olemassa jotain sellaista kuin Assisted. Olipas hupaisa kuriositeetti, vähän niin kuin lisäjarruvalojen kielto, josta yhtäkkiä tulikin pakko. Kun olisi paljon tärkeämpiäkin tasaveroistettavia asioita. Kuten Tribander Single Element. Lauma on mennyt jo aikoja sitten, vika on johtajissa.

-Jari, OH3BU


http://www.kolumbus.fi/oh3bu/


73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: