Oma blogiluettelo

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Kelikarttoja sekä, selko suomeksi pileuppi ohjeita

VOACAP online sivun tulokset KH8 /KC0W Amerikan Samoalle  tänne kaakonkulmalle

Lyhyentien kelit


Pitkäntien kelit
Sisälmys:

VOACAP kelikarttoja KH8,A25UK, VK9L, EP, CE0Y, ja VK9N
Pileupin työskentelyn perusteet, selko suomeksi. by Esa OH7WV

VOACAP kelikartat 

 Lyhyentien ja pitkäntienkeleihin

Tosin A25UK ja EP2A, ei pitkäntienkeleistä ole suurtakaan apua, etenkin EP2A tulee tänne punaisella lyhyentienkelillä.


- A25UK, Botswana (Apr 13-19, 2016)
- VK9L/G7VJR, Lord Howe Isl (Apr 15-20, 2016)
- EP2A, Iran (Apr 16-25, 2016)
- CE0Y/LU4DXU, Easter Isl (Apr 16-29, 2016)
- VK9NU, Norfolk Isl (Apr 23 - May 2, 2016)

 www.http://www.voacap.com/dx.html

Esa Korhonen, OH7WV
oh7wv@sral.fi

PILEUPIN PERUSTEET, LYHYT OPPIMÄÄRÄ

Tällä kertaa Contest Club Finland ry. ottaa omalta osaltaan aiheekseen kerrata käyttäytymistä silloin, kun kutsut isossa pileupissa jotain harvinaista asemaa.

Pileup. Miten tuonkin nyt sitten suomentaisi. No eiköhän tuon jotakuinkin kaikki tiedä. Siinä on kaksi osapuolta; se joka on bandilla haluttu eli DX, 1 kpl ja ne jotka sinne haluavat saada yhteyden, abt tuhat tai jotain sinnepäin kappaletta kerrallaan. Useimmat meistä kuuluvat jälkimmäiseen ryhmään. Allekirjoittaneella on kokemusta molemmista rooleista suhteellisen pitkältä aikajänteeltä. Lupa tuli noin 40 vuotta sitten joten uskallan kirjoittaa aiheesta avoimesti.

Pileuppeja on sekä DX-workkimisessa, että radiokisoissa. Kumpaanko sitten osallistutkin niin pidä mielessä muutamat seuraavassa esitetyt perusasiat. Muista myös, että DX:llä on enemmän pelissä kilpailussa, kuin normaalipeditiolla. Roope Ankka sanoo, että aika on rahaa. Kontesterin tapauksessa aika on pisteitä. Jokainen hukattu sekunti on pois lopputuloksen pistemäärästä! Minä olen Roopen kanssa 100% samaa mieltä. Vakavasti kisoihin suhtautuva kontesteri ei halua hukata aikaa eikä pisteitä. Eikä kukaan DX-peditioonarikaan halua hukata aikaa turhaan jankkaamiseen.

Ai miksikö näitä asioita kerrataan? No ensinnäkin, kun asia on tärkeä. Toisekseen, että Suomeenkin tulee koko ajan uusia amatöörejä jotka eivät välttämättä ihan alussa tiedä kaikkia workkimisen niksejä ja haluamme pitää OH-maan workkijoiden tunnetusti erinomaisen hyvää mainetta yllä. Siksi, että oikeanlaisella workkimisella saat haluamasi aseman lokiisi nopeammin. Ja vielä siksi, että DX-aseman operaattorin ei peditionsa aikana tarvitsisi tuplata verenpainelääkitystään (öhöm..) huonosti käyttäytyvän pileupin takia.

Allekirjoittaneella sysäys kirjoittaa asiasta syntyi helmikuisen Pohjois-Mariaanien (KH0) N0J-pedition aikana, jossa olin mukana CW-operaattorina. Asia oli tavallaan takaraivossa jo 2015 CQWW SSB -kisan jälkeen jossa olin tiimissä mukana kutsulla AH0K. Juu, minulla on ollut puolisen vuotta lääkitys suvussa kulkevaan korkeaan verenpaineeseen ja toden totta: useammin, kuin kerran olin N0J:llä vähällä pistää radion kiinni ja mennä istuskelemaan parvekkeelle 30 asteen lämpöön jotain kylmää juotavaa kädessä kuuntelemaan linnunlaulua, katselemaan Tyyntä Valtamerta ja pihassa rauhallisesti heiluvia palmun oksia sen sijaan, että kuuntelen italikilojen ja ekoalffojen kutsuvan hulluna kuuntelematta mitään mitä bandilla sanon. Mielessäni ristin tämän ikea-ilmiöksi, siis italikiloekoalffa ja jota nyt ei pidä eikä saa sekoittaa naapurimaan huonekalukauppaan! On näitä pileupin väärinkäyttäjiä muissakin Euroopan maissa, ei pelkästään edellämainituissa. Mutta suomalainen sisu sai jatkamaan workkimista. Kun tuonne kauas lähtee workkimista varten niin sitä sitten workitaan.

Ihan kuriositeettina seurasin workkiessani verenpainettani. Sujuvan pileupin 115/75/60 (yläpaine/alapaine/syke) nousi hyvin äkkiä lukemiin 145/100/85, kun pileup-käytös alkoi mennä täysin älyttömälle tasolle. Alapaineen ollessa 100 sen jo huomaa ja tuntee, ainakin minä. Ei ole mukavaa. Workkimisesta alkaa tuolloin kadota nautinto, ei sille vaan mitään voi. Aika harva meistä kai lähtee tuhansien kilometrien päähän kotoa workkimaan sitä varten, että saisi workkia lastentarhatason pileuppia? Oli sitten verenpaineen kanssa ongelmia tai ei.
No niin, betasalpaajien popsimisen jälkeen sitten itse asiaan.

Sääntö numero yksi. Kun kutsut DX’ää, oli se sitten joku DX-peditio tai kontestiasema niin anna kutsusi vain kerran. Toistan, yhden kerran. Miksikö? Siksi, että:
  1. Jos signaalisi yleensä kantaa DX:lle niin kyllä hän sen sieltä kopittaa. Jos ei ensimmäisellä kerralla niin jossain vaiheessa kyllä. Erityisesti kokeneemmilla peditionaareilla on ns. hyvät korvat ja he osaavat hyvin poimia kutsuja muiden joukosta. Jos joku kirjain jää puuttumaan niin kyllä hän sitä sitten kysyy.

  1. Tällä saadaan pidettyä pileupin vauhti hyvänä. Jos kaikki antavat kutsunsa kaksi, kolme tai neljä kertaa niin DX’n vastaanottimessa on kamala puuro paljon pitempään, kuin vain kerran kutsuessa. Lyhyen puuron pileuppia on paaaaaaaaljon helpompi hallita. Usko pois, tiedän kyllä mistä puhun.
Hyvä pileupin vauhti edistää sekä DX:n kykyä saada lokiinsa asemia nopeammin mutta mikä tärkeintä: nopeuttaa myös sinua saada se DX lokiisi!

Sääntö numero kaksi. Kuuntele mitä DX sanoo. Miksikö?

Siksi, että pileupin purkautuminen mahdollisimman nopeasti on kaikkien etu. Tällä tavalla DX saa samassa ajassa mahdollisimman monta asemaa lokiinsa ja jokainen kutsuja tarvitsee viettää kutsuessaan mahdollisimman vähän aikaa saadakseen DX:n omaan lokiinsa.
Jotta tähän päästäisiin niin kutsu vain silloin, kun on sinun vuorosi. Milloin se sitten on? Otetaanpa muutama käytännön esimerkki. Minun kutsuni on siis OH7WV. Kun DX pyytää seuraavia, mikäli ei siis heti saanut koko kutsua oikein, niin kutsunko vai en....katsotaas.

CW:llä:

DX: DL3?
Minä: En kutsu, koska kutsussani ei esiinny kirjaimia DL3

DX: 7W
Minä: Kutsun, koska kutsussani esiintyy kysytyt merkit

DX: OH?
Minä: Kutsun, koska kutsussani esiintyy kysytyt merkit

DX: OK
Minä: En kutsu, koska kutsussani ei esiinny kirjaimia OK. Kukaan ei CW:llä voi sekoittaa kirjaimia H ja K! Tititititi ja taatitaa ovat todella kaukana toisistaan.

DX: OS?
Minä: Jos mitään ei kuulu ja asema kysyy uudelleen OS? niin kutsun, koska ilmeisesti hän kopitti OH:n väärin (tititi vs. titititi)

DX: 8WV?
Minä: Jos mitään ei kuulu ja asema kysyy uudelleen 8WV? niin kutsun, koska ilmeisesti hän kopitti numeron väärin

SSB:llä:

DX: Seven whiskey?
Minä: Kutsun uudelleen ilman muuta

DX: Victor whiskey?
Minä: Jos mitään ei kuulu ja asema kysyy uudelleen victor whiskey? niin kutsun, koska ilmeisesti hän kopitti kutsustani lopun väärinpäin

DX: Delta kilo?
Minä: En kutsu missään tapauksessa, koska pyydetty kutsu ei ole lähelläkään omaani

DX: Papa alfa seven whiskey victor?
Minä: En kutsu uudelleen. Paitsi, jos mitään ei kuulu ja asema pyytää uudelleen esim. seven whiskey victor? Tällöin on suuri todennäköisyys, että hän sai vain prefiksin väärin, kun oli ne tuhat muutakin asemaa kutsumassa.

Summa summarum: Järkeä saa käyttää mutta älä kutsu silloin, kun DX selkeästi pyytää jotain muuta toistamaan kutsunsa. Italikilo ei ole oskarhotel ja päinvastoin.

Sääntö numero kolme. Älä ikinä kutsu silloin, kun DX kuuntelee jotain toista asemaa. Miksikö? Siksi, että jos kutsut niin:
  1. Aiheutat DX:lle turhaa häiriötä..
  2. ...joka hidastaa hänen workkimistaan ja saamistaan asemia lokiin...
  3. ...joka puolestaan hidastaa sinua saamasta häntä lokiisi...
  4. ...jolloin kukaan ei voita mitään

Sääntö numero neljä. Anna aina koko kutsusi. Ei mitään kahden kirjaimen lyhennyksiä, koskaan! Jos hän sinua kuulee niin hän ottaa mielellään kerralla koko kutsusi. Osan kutsusta toistaminen on kaikkien ajanhukkaa, jos koko kutsu on saatavilla alusta saakka.
Viimeiseksi vielä linkki Virallisiin DX-Workkimisen Ohjeisiin suomeksi (jonka suosittelen jokaisen lukemaan vaikkapa kahdesti vuodessa):
http://www.dx-code.org/finnish.html
Menestyksekkäitä pileuppeja kaikille & CUL


Julkaistu kirjoittajan luvalla. Kiitos Esa!

73, Pertti OH5TQ
oh5tq@sral.fi

Ei kommentteja: